1 Νοε 2016

Πώς θα ήταν η Γιουβέντους αν ήταν άνθρωπος;

Μια ομάδα διαφορετική, μια ιστορία ξεχωριστή. Ένα ποδοσφαιρικό ταξίδι 119 χρόνων…

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Για τον καθένα, η ομάδα του σημαίνει κάτι διαφορετικό. Σημαίνει ό,τι τον εκφράζει, ό,τι τον ευχαριστεί, ό,τι νιώθει. Και δε χρειάζεται να το εξηγήσεις. Απλά νιώθεις.

Η Γιουβέντους απέχει ένα έτος από 12 δεκαετίες ζωής. Στα 119 χρόνια της ιστορίας της έχουν συμβεί πολλά. Καλά, άσχημα, φανταστικά, απογοητευτικά.


Υπάρχουν, όμως, κάποια στάνταρ τα οποία μεταφέρονται αναλλοίωτα στο πέρασμα του χρόνου. Και δε μιλάμε για την αγάπη του κόσμου. Υπάρχουν και άλλα, που προηγούνται της αγάπης. Η φινέτσα, η αισθητική, η κουλτούρα, η αυθεντικότητα.

Η Γιουβέντους είναι η μεγαλύτερη underground ομάδα από το γκρουπ των ιχυρών της Ευρώπης. Για πολλά πολλά χρόνια διατηρούσε μια εσωστρέφεια που την χαρακτήριζε. Έβγαζε μια εικόνα που ίσως φαινόταν σνομπ αλλά τελικά ήταν κάτι πηγαίο.

Η οικογένεια Ανιέλι που σε μερικά χρόνια κλείνει έναν αιώνα ζωής στην ομάδα, έχει περάσει και διατηρήσει την αισθητική της και την κουλτούρα της. Η Γιουβέντους είναι η ομάδα που εκφράζει το ιταλικό στυλ. Είναι το στυλ Γιούβε που ακόμη και ο ίδιος ο Αντρέα Ανιέλι δεν μπορούσε να εξηγήσει τι ακριβώς είναι. Υπάρχει όμως.

Περπατώντας στους δρόμους του σκοτεινού και μυστήριου Τορίνο, νιώθεις μια διαφορετική ατμόσφαιρα. Αν ζήσεις εκ των έσω την πόλη, σε όποια εποχή το χρόνου, μπορείς να βιώσεις αυτές τις εικόνες. Και ό,τι είναι η πόλη, είναι και η ομάδα. Γιατί η ομάδα της πόλης είναι η Γιουβέντους.


Μελετώντας την ομάδα, βλέπεις πως αυτή η φινέτσα και το στυλ που τη διακρίνει μπορεί να περάσει και να υιοθετηθεί στην καθημερινότητα. Είναι μια στάση ζωής, μια τάση που αν αντιγραφεί δημιουργεί έναν ξεχωριστό χαρακτήρα. Είναι η διαφορετικότητα.

Μια διαφορετικότητα που καταφέρνει και επιβιώνει ακόμη και σε έναν τέτοιο οικονομικό κολοσσό. Ακόμη και σε μία τέτοια εταιρεία. Γιατί είναι μια εταιρεία με προσωπικότητα.

Η Γιουβέντους εκτός από φινέτσα και στυλ, είναι περηφάνια και μαχητικότητα. Δεν τα παρατάει ποτέ, ζει με το κεφάλι ψηλά και δέχεται τις συνέπειες με τον ίδιο τρόπο. Δεν έχω καταλήξει αν οι ομάδες είναι ιδέες τη στιγμή που δημιουργείται γύρω τους ένας απίστευτός χορός εκατομμυρίων και κερδών.

Μάλλον δεν είναι.

Το στυλ της κάθε ομάδας είναι ιδέα όμως. Και στυλ σημαίνει πολλά. Σκιαγραφεί έναν χαρακτήρα. Φτιάχνει μια φανταστική προσωπικότητα. Πώς θα ήταν η Γιουβέντους αν ήταν άνθρωπος;


Φινετσάτος. Ντυμένος στην τρίχα. Σοβαρός. Με όραμα. Απαιτητικός και αυστηρός. Με προσωπικό στυλ. Μαχητής. Αυθεντικός. Εκκεντρικός.

Εχει σκεφτεί κανείς γιατί τόσες μεγάλες προσωπικότητες που έχουν περάσει από τη Γιουβέντους έχουν το ίδιο σοβαρό στυλ και τις ίδιες ιδέες; Ήταν όλοι τους ίδιοι άνθρωποι; Όχι, απλά όλοι τους έζησαν χρόνια στην ομάδα και υιοθέτησαν τις αρχές της. Τις πρακτικές της.

Από τον Μπονιπέρτι μέχρι τον Μπουφόν. Από τον Σιρέα μέχρι τον Ντελ Πιέρο. Από τον Μπέτεγκα μέχρι τον Βιάλι. Ακόμη και οι περιπτώσεις τύπου Πίρλο, ποδοσφαιριστές που δεν έμειναν πολλά χρόνια στο σύλλογο, μπολιάστηκαν από το στυλ Γιούβε.

Η Γιουβέντους φτιάχνει την προσωπικότητα των παικτών της. Είναι το μοναδικό στυλ που υπάρχει στο DNA αυτής της ομάδας. Λες και ένας αόρατος άνθρωπος περιφέρεται στα γραφεία και στις εγκαταστάσεις του συλλόγου και επηρεάζει τους πάντες. Είναι ο φινετσάτος που βλέπει μπροστά. Είναι αυτός που δεν τα παρατάει ποτέ. Είναι το στυλ Γιούβε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου