11 Φεβ 2017

Το πιο εντυπωσιακό πέταλο οργανωμένων που κάνει τη γη να τρέμει

Οι Times είχαν χαρακτηρίσει το Βεστφάλεν (πλέον Signal Iduna Park) ως το πιο ποδοσφαιρικό γήπεδο του κόσμου. Αιτία είναι το πιο εντυπωσιακό πέταλο οργανωμένων οπαδών του πλανήτη.

Αφιέρωμα | Οπαδοί

Τα γήπεδα-θρύλοι στην Ευρώπη δεν είναι πολλά και είναι επιπέδου Σαντιάγκο Μπερναμπέου, Σαν Σίρο, Καμπ Νου ή Ολντ Τράφορντ και Ανφιλντ. Το Βεστφάλεν δεν είναι στα πρώτα γήπεδα που σου έρχονται στο μυαλό αλλά έχει κάτι που δε διαθέτει κανένα άλλο ποδοσφαιρικό κτίσμα. Τη μεγαλύτερη κερκίδα οργανωμένων.


Το «κίτρινο τοίχος»
Η νότια κερκίδα, Südtribüne, όπως το λένε οι Γερμανοί είναι το «κίτρινος τοίχος», Gelbe Wand, όπως το λένε οι ultras. Το κίτρινο τοίχος των οπαδών της Μπορούσια Ντόρτμουντ.



Εκεί που όταν βγαίνει η ομάδα τους σείεται η κερκίδα και τρέμει η γη. Σχεδόν 25.000 κασκόλ και δεκάδες σημαίες σκίζουν τον αέρα. Φωνές, συνθήματα, μια πανέμορφη ποδοσφαιρική τρέλα που όμοια της δε συναντάς πουθενά.



Γιατί μόνο το πέταλο της Ντόρτμουντ, για να καταλάβουμε το μέγεθός του, είναι κατά 3.500 θέσεις μικρότερο από ολόκληρο το γήπεδο του ΠΑΟΚ!


Συνεργασία διοίκησης-οπαδών
Η διοίκηση της γερμανικής ομάδας συνεργάστηκε με τους οπαδούς και επένδυσε σε αυτούς. Το Βεστφάλεν δέχεται σε κάθε ματς ένα σωρό άσχετους φιλάθλους μόνο και μόνο για να δουν το πέταλο των ultras. Αυτό είναι πράγματι μια πρωτοτυπία.

Τα γήπεδα μαζεύουν κόσμο για να δουν τους ποδοσφαιριστές. Η νότια κερκίδα του Ντόρτμουντ προσελκύει κόσμο για να δουν και τους οπαδούς της!



Για να γίνει αυτό, τη στιγμή που όλα τα γήπεδα μάζευαν τη χωρητικότητά τους, η Μπορούσια δημιουργούσε νέες θέσεις φιλάθλων. Περισσότερα εισιτήρια, καλύτερη ατμόσφαιρα.

Μάλιστα, τη δεκαετία του ’90 και αφού κατάφεραν να πείσουν την αρμόδια αρχή, ήταν το μοναδικό γήπεδο που είχε όρθιους σε αγώνες της UEFA, πηγαίνοντας αντίθετα στους κανόνες της Ευρωπαϊκής Ποδοσφαιρικής Ομοσπονδίας.


Το πρόβλημα και μέρος της λύσης
Όταν η γερμανική ομάδα μπήκε σε λογιστικές περιπέτειες με μια τεράστια οικονομική τρύπα, είχε πέσει στο τραπέζι ως μέρος της λύσης να γίνουν κάποιες τροποποιήσεις στο πέταλο ώστε να αυξηθούν τα έσοδα. Θα θυσιάζοντας όμως αρκετές θέσεις αλλά και η κουλτούρα που υπάρχει.



Ο υπεύθυνος του τμήματος μάρκετινγκ του συλλόγου, Κάρστεν Κράμερ, είχε κάνει την… παράλογη, λόγω της θέσης του, δήλωση: «Αν το κάναμε κάτι τέτοιο, θα χάναμε την αξιοπιστία μας ως σύλλογος αλλά και την αφοσίωση μας στον κόσμο. Το ποδόσφαιρο είναι μια παράλογη βιομηχανία και η σωστή μορφή πηγάζει από την καρδιά αυτών που το αγαπούν».


Κάτι παραπάνω από μία κερκίδα
Τελικά, βρέθηκαν άλλες λύσεις, λύσεις όπου συμμετείχαν και οι οπαδοί χωρίς να «χάσουν» κάτι», και η Ντόρτμουντ όχι μόνο ξεχρέωσε αλλά έγινε και η δεύτερη πιο πλούσια ομάδας της κατηγορίας.

Το πέταλο της Μπορούσια είναι κάτι περισσότερο από μία ακόμη κερκίδα οργανωμένων. Με τα καλά του και τα άσχημά του, είναι το καλύτερο πέταλο οπαδών του κόσμου. Είναι η μοναδική κερκίδα ορθίων που προσπαθεί να αντισταθεί στις λογικές που επιτάσσουν οι νέες ημέρες που ξημερώνουν στο ποδόσφαιρο.

Είναι ένα εντυπωσιακό πέταλο χωρητικότητας 24.454 θεατών (σε ένα γήπεδο 80.645 θέσεων). Είναι η κερκίδα που κάνει τη γη να τρέμει…

Δείτε ένα βίντεο με τη ζωή στο πέταλο και την παρακάμερα πριν αλλά και τη διάρκεια ενός παιχνιδιού.





Σχετικά θέματα

Η πανέμορφη οπαδός που κάνει κάτι που λίγες γυναίκες θα σκέφτονταν. Βρισκόμαστε στο 2013. Τότε κατά τη διάρκεια του Σούπερ Καπ της Ιταλίας μεταξύ της Γιουβέντους και της Λάτσιο, μια φωτογραφία έκανε το γύρο του διαδικτύου. Διαβάστε περισσότερα »

Αυτή είναι η ιστορία της μεγαλύτερης εκδρομής που έγινε ποτέ στο ποδόσφαιρο! Τα ταξίδια που κάνουν οι οπαδοί για τις ομάδες τους είναι η πεμπτουσία των οργανωμένων. Διαβάστε περισσότερα »

Συγκλονιστικό φωτογραφικό οδοιπορικό από τον «στρατιωτικό» σύνδεσμο των ultras της Νάπολι. Ενας λαός με ταμπεραμέντο και ποδοσφαιρική κουλτούρα. Διαβάστε περισσότερα »




Η ηγετική μορφή των Ιταλών ultras που έκανε φυλακή για φόνο, τον σέβονται οι αντίπαλοι και εχθρούς έχει τους «δικούς» του. Πόσες φορές οι αντίπαλοι οπαδοί έχουν καλωσορίσει με πανό στο πέταλο των οργανωμένων τους, το αρχηγό των εχθρών τους; Διαβάστε περισσότερα »

Οι 24 σύνδεσμοι που θεωρούνται από τους χειρότερους χούλιγκαν του πλανήτη. Θεωρούνται, τουλάχιστον αρκετοί από αυτούς, από τις πιο επικίνδυνες συμμορίες των γηπέδων του κόσμου. Διαβάστε περισσότερα »

Χούλιγκαν κάθισαν στο ίδιο τραπέζι και έβγαλαν τις «12 εντολές» για τα ραντεβού για ξύλο! Πριν καιρό, οι σημαντικότεροι και μεγαλύτεροι ποδοσφαιρικοί σύνδεσμοι της Βουλγαρίας κάθισαν στο ίδιο τραπέζι. Διαβάστε περισσότερα »

Ο πιο συγκλονιστικός αποχαιρετισμός αρχηγού κερκίδας που έχει γίνει ποτέ! Το φέρετρο του αρχηγού των οπαδών στον αγωνιστικό χώρο. Το πέταλο παραληρεί και τον αποχαιρετάει όπως αρμόζει σε έναν αρχηγό της κερκίδας. Διαβάστε περισσότερα »



Ο εκπαιδευμένος ρώσικος οπαδικός στρατός, η νέα φουρνιά χουλιγκανισμού. Θεωρούνται από τους πιο σκληροπυρηνικούς οπαδούς γιατί είναι αδίστακτοι. Διαβάστε περισσότερα »

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου