3 Ιουν 2017

Δέκα πράγματα που πρέπει να ξέρεις για την ιστορία της Γιουβέντους στα ευρωπαϊκά κύπελλα

Η Γιουβέντους των ρεκόρ, η Γιουβέντους των κατακτήσεων και των αριθμών.

Οι μπιανκονέρι έχουν μακρά και μεγάλη πορεία στα κύπελλα Ευρώπης και αν δεν έχουν καταφέρει να πετύχουν όλα όσα θα ήθελαν, έχουν αφήσει το στίγμα τους σε όποιον θεσμό κι αν έχουν αγωνισθεί.

Μην ξεχνάμε πως μιλάμε για την ομάδα που έχει κατακτήσει πρώτη όλα τα κύπελλα Ευρώπης αλλά και έχει και τους περισσότερους χαμένους τελικούς στο Champions League.

Ακολουθούν 10 στοιχεία για την ευρωπαϊκή Γιουβέντους.


Πρώτη με όλες τις κούπες
Η Γιουβέντους είναι η πρώτη ομάδα που έβαλε στην τροπαιοθήκη της όλους τους τίτλους που υπήρχαν προς κατάκτηση. Με το κύπελλο Πρωταθλητριών του 1985, οι μπιανκονέρι συμπλήρωσαν την συλλογή που είχε αρχίσει με το ΟΥΕΦΑ του 1977 και συνεχίστηκε με το Κυπελλούχων του 1984.


Μόνο Ιταλοί
Είναι η μοναδική ομάδα που έχει κατακτήσει ευρωπαϊκό τίτλο έχοντας μόνο γηγενείς ποδοσφαιριστές. Στο κύπελλο ΟΥΕΦΑ του 1977, η Γιουβέντους έφτασε ως το τέλος, κατακτώντας το τρόπαιο εις βάρος της Αθλέτικ Μπιλμπάο, έχοντας μόνο Ιταλούς στο ρόστερ της. Καμία άλλη ιταλική ομάδα δεν έχει πετύχει κάτι τέτοιο.


Τελικός, τελικός, τελικός
Η Γιούβε είναι η τελευταία ομάδα που έχει πάει σε τρεις συνεχόμενους τελικούς του Champions League. Το 1996, το 1997 και το 1998 η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι έφτασε ως το τέλος αλλά δυστυχώς μόνο σε μία περίπτωση, το ‘96, κατάφερε να κατακτήσει το τρόπαιο.


Αήττητη
Στη φετινή διοργάνωση η ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι έχει φτάσει στον τελικό αήττητη. Σε 12 αγώνες οι μπιανκονέρι δεν έχουν γνωρίσει την ήττα και αυτό σημαίνει ότι έχουν κάνει το καλύτερο ρεκόρ της ιστορίας τους σε ό,τι αφορά τον συγκεκριμένο θεσμό.


Μόνο τελικοί
Η Γιουβέντους είναι η τελευταία ομάδα με παρουσία σε τέσσερις συνεχόμενους ευρωπαϊκούς τελικούς. Στους τρεις του Champions League στους οποίους προαναφερθήκαμε (1996, 1997, 1998), θα πρέπει να προστεθεί και αυτός του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ το 1995, με αντίπαλο την Πάρμα.


Ρεκόρ
Με τη φετινή παρουσία της στον τελικό η Γιουβέντους θα φτάσει στους έξι στο Champions League από τότε που έχει αυτό την μορφή των ομίλων. Οι έξι παρουσίες σε τελικό είναι ρεκόρ, το οποίο οι μπιανκονέρι μοιράζονται με τις Ρεάλ (6ος και για αυτή φέτος) και Μίλαν.


Στο top-4
Δύο Champions League, τρία κύπελλα ΟΥΕΦΑ, ένα κύπελλο Κυπελλούχων, δύο ευρωπαϊκά Σούπερ Καπ, δύο Διηπειρωτικά Κύπελλα. Στο σύνολο 10 διεθνείς τίτλοι για την Κυρία, επίδοση που την φέρνει στην 4η θέση σε ευρωπαϊκό επίπεδο σε ό,τι αφορά τις διεθνείς κούπες.


Οταν... άλλαξε το Σούπερ Καπ
Η Γιουβέντους είναι ουσιαστικά η ομάδα που έβαλε σε σοβαρές σκέψεις την UEFA για το αν θα πρέπει να είναι διπλός ο τελικός του ευρωπαϊκού Σούπερ Καπ. Και το έκανε, με το να διαλύσει την Παρί Σεν Ζερμέν με 6-1 στο Παρίσι το 1996. Η ρεβάνς είχε χάσει το ενδιαφέρον της και στην ευρωπαϊκή ομοσπονδία κατάλαβαν ότι θα έπρεπε, σιγά-σιγά, να προχωρήσουν σε αλλαγές.


Πίκρα
Οι μπιανκονέρι έχουν παίξει οκτώ τελικούς της κορυφαίας διοργάνωσης, είτε ονομαζόταν κύπελλο Πρωταθλητριών είτε Champions League, έχοντας όμως μόνο δύο κατακτήσεις. Οι έξι χαμένοι τελικοί, επομένως, αποτελούν αρνητικό ρεκόρ σε ό,τι αφορά την συγκεκριμένη διοργάνωση.


Πρώτη με μόνο μία νίκη
Η Γιουβέντους είναι η μοναδική ομάδα που έχει προκριθεί από όμιλο του Champions League, χωρίς να έχει νικήσει κανένα από τα πρώτα πέντε ματς! Το 1998-99 οι μπιανκονέρι έκαναν πέντε ισοπαλίες στις πρώτες πέντε αγωνιστικές, για να πάρουν την πρώτη τους νίκη στην 6η και τελικά και την 1η θέση του ομίλου!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου