15 Ιουλ 2017

Ποιοι ποδοσφαιριστές είναι τελικά πραγματικοί Γιουβεντίνοι;

Το τελευταίο παράδειγμα, η μεταγραφή του Λεονάρντο Μπονούτσι, φέρνει στην επικαιρότητα με τον πιο ξεκάθαρο τρόπο πως σήμερα οι ποδοσφαιριστές σπάνια δένονται με τις ομάδες τους.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Δε θα επεκταθούμε μακριά από τα του οίκου μας καθώς και στο δικό μας μικρόκοσμο να σταθούμε απλά, έχουμε πολλά να πούμε. Είναι ο Μπονούτσι Γιουβεντίνος; Είναι προδότης; Είναι αλήτης; Είναι έξυπνος; Είναι επαγγελματίας; Τι είναι;

Για να απαντήσουμε σε αυτά τα ερωτήματα, θα πρέπει να ξέρουμε την πάσα αλήθεια για το τι έχει γίνει. Και στο Κάρντιφ αλλά και πριν τον τελικό με τη Ρεάλ. Η σχέση του προπονητή με τον ποδοσφαιριστή δεν ήταν καλή για καιρό και αν θέλουμε να είμαστε δίκαιοι, θα πρέπει να ακούσουμε όλες τις εκδοχές και τότε ν’ αποφασίσουμε.

Μέχρι τότε, μπορούμε να κουβεντιάσουμε για το ποιοι είναι πραγματικά Γιουβεντίνοι αλλά και τι σημαίνει αυτό. Ελάχιστοι. Και κατά τη γνώμη μου, αρκετά λιγότεροι απ’ ό,τι οι περισσότεροι από εμάς φαντάζονται. Δε χρειάζεται να πάμε πολύ πίσω και θα μιλήσουμε γι’ αυτούς που έχουν δει οι περισσότεροι.


Πώς ορίζει, όμως, ο καθένας από εμάς την έννοια «αυτός ο παίκτης είναι Γιουβεντίνος»; Σημαίνει πως είναι απλά είναι πιστός στην ομάδα; Μάλλον δεν αρκεί πάντα αυτό. Και εξηγούμαι.

Είμαι στη Γιουβέντους 6 χρόνια και τιμώ τα λεφτά που παίρνω και τη φανέλα που φοράω αλλά δεν έχω δεχτεί καμία πρόταση για να πάω κάπου αλλού. Οπότε είμαι πιστός στην ομάδα εκ του ασφαλούς. Δεν έχω δοκιμαστεί. Η πίστη μου θεωρείται δεδομένη γιατί δεν υπάρχουν σειρήνες που θα μου βάλουν το μικρόβιο της αποχώρησης.

Ο Μπουφόν, για παράδειγμα, όταν τιμωρήθηκε η ομάδα και πήγε στη Serie B, θα μπορούσε να παίξει οπουδήποτε. Εντεκα χρόνια νεότερος, στα φόρτε του, θα είχε φανέλα βασικού από τη Ρεάλ και τη Μάντσεστερ μέχρι τη Μικτή Κόσμου. Εμεινε όμως. Ναι, αυτός είναι Γιουβεντίνος. Η πίστη του δοκιμάστηκε και απέδειξε με πράξεις και όχι με μπλα-μπλα την αγάπη του για την ομάδα.

Γιουβεντίνος είναι φυσικά και ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, και έγινε πριν τον Τζίτζι. Εδωσε ένα λευκό χαρτί στη διοίκηση της Γιούβε και είπε «υπογράφω ό,τι κι αν μου πείτε». Και η ομάδα τον έδιωξε. Εκείνος, μετά από τόσα χρόνια πίστης και αφοσίωσης, ήθελε να παίξει μπάλα για ένα-δυο χρόνια ακόμη. Αποφάσισε να αλλάξει ήπειρο ώστε να μη συγκρουστεί σε καμία περίπτωση με την αγάπη του. Και ο Αλεξ έπαιζε οπουδήποτε.

Γιουβεντίνος είναι ένας μη Ιταλός. Ο Πάβελ Νέντβεντ. Ο άνθρωπος που το δραματικό καλοκαίρι του Calciopoli είχε πει «Οι άντρες μένουν, οι ποδοσφαιριστές φεύγουν». Γιουβεντίνος είναι ο Τζόρτζιο Κιελίνι και ο Κλαούντιο Μαρκίσιο, ακόμη και αν δε δοκιμάστηκαν ιδιαίτερα. Ο πρώτος είναι ένας πιστός φαντάρος της ομάδας, ο δεύτερος (με την πιο άστοχη όλων των εποχών περί υποβιβασμού της Γιούβε ώστε να πάρε θέση στην ενδεκάδα) είναι πολλά χρόνια στο σύλλογο. Εχουν δεθεί και πονάνε τη φανέλα.

Στη Γιουβέντους είναι ακόμη και σήμερα, από άλλο πόστο βέβαια, και ο Νταβίντ Τρεζεγκέ. Ο Γάλλος για όσους δε θυμούνται, είχε κάνει θέμα την παραμονή του στην ομάδα και είχε ζητήσει να φύγει. Η τότε διοίκηση που είχε πουλήσει τα πάντα, του είχε πει «εσύ θα μείνεις». Αγαπάει την ομάδα αλλά δεν τον θεωρώ στην ίδια κατηγορία με τους παραπάνω. Είναι Γιουβεντίνος αλλά συνεχίζει να παίρνει ακόμη μισθό από το Τορίνο.

Περιπτώσεις όπως Καμορανέζι, Μπαρτσάλι ή Πίρλο και λοιποί που ήρθαν στην ομάδα και πέρασαν καλά, δεν τους κάνει αυτόματα και Γιουβεντίνους. Και για τον Μπαρτσάλι, για παράδειγμα, μπορεί να υπάρξει θέση στη διοίκηση όταν σταματήσει. Αυτό όμως δεν τον κάνει αυτόματα Γιουβεντίνο.


Ναι, ο Αντρέα σέβεται και αγαπάει την ομάδα που βρίσκεται. Και όσο είναι σε αυτήν είναι οπαδός της. Το θέμα είναι αν κυλάει μέσα στο αίμα του. Αν είναι παίκτης που έχει ταυτίζεται με την ομάδα. Μη βιαστεί κανείς να απαντήσει, γιατί και με τον Μπονούτσι όλοι ήταν σίγουροι πως όχι μόνο είναι Γιουβεντίνος αλλά θα είναι και ο επόμενος αρχηγός. Μόνο που θα φοράει το περιβραχιόνιο της Μίλαν.

Οι ποδοσφαιριστές είναι πολύ εύκολο να πουλήσουν οπαδιλίκη. Οπως πούλησε ο Πογκμπά, όπως πούλησε ο Τέβες (για να επιστρέψει στην ομάδα της καρδιάς του και να της γυρίσει την πλάτη για τα λεφτά της Κίνας), όπως πουλάει ο Μοράτα (που αν η Μίλαν του κάνει μια γερή πρόταση θα φωτογραφίζεται όπως ο Λεονάρντο).

Επαγγελματίες είναι όλοι τους, απλά κάποιοι παίρνουν αποφάσεις και με την καρδιά και όχι μόνο με το μυαλό. Είναι πολύ εύκολο να πεις «αυτός είναι Γιουβεντίνος» και την επόμενη στιγμή να σε διαψεύσει ο ίδιος. Αλλά, όπως είπαμε, την πιο αληθινή ατάκα την έχει πει ο τωρινός αντιπρόεδρός της Γιούβε. «Οι ποδοσφαιριστές φεύγουν, οι άντρες μένουν». Δεν ξέρω τι είναι τελικά ο Μπονούτσι. Μέχρι να μάθουμε τι έγινε τους τελευταίους μήνες, μάλλον είναι απλά ένας επαγγελματίας ποδοσφαιριστής…


3 σχόλια: