17 Ιουλ 2017

Αν σταματήσει μια συγκεκριμένη τακτική, η Γιουβέντους θα έχει περισσότερες πιθανότητες κατάκτησης Champions League

Στα χρόνια του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι η Γιουβέντους πήγε σε δύο τελικούς Champions League. Σημαντικότατο αλλά δεν αρκεί από μόνο του ως γεγονός ώστε να θεωρεί επιτυχία.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Την πρώτη φορά, απέναντι στην Μπαρτσελόνα, ήταν άκρως θετική η επιστροφή στην ελίτ της Ευρώπης. Τη δεύτερη φορά, απέναντι στη Ρεάλ, ήταν μια παταγώδη αποτυχία. Τρία χρόνια ο Μαξ στον πάγκο της Κυρίας, τρία νταμπλ και δύο τελικοί. Υπάρχει και ένα επιπλέον αριθμητικό -αλλά πολύ περισσότερο ουσιαστικό- στοιχείο που πλέον δεν περνάει απαρατήρητο. Γιατί έχει γίνει καθεστώς.

Μετά το τέλος της πρώτης σεζόν του Αλέγκρι, έφυγε ο Βιντάλ. Ο Χιλιανός πήγε στη Μπάγερν. Στο τέλος της δεύτερης σεζόν, αποχαιρέτησε τους μπιανκονέρι ο Πογκμπά για το Μάντσεστερ. Τώρα και στα μέσα της μεταγραφικής περιόδου, παρελθόν είναι ο Μπονούτσι, για τη Μίλαν.

Τρεις ποδοσφαιριστές ενδεκάδας. Τρεις ποδοσφαιριστές σε διαφορετικές θέσεις. Τρεις ποδοσφαιριστές που είχαν μέλλον στην ομάδα. Ο Αρτούρο έφυγε στα 28, ο Πολ στα 23, ο Λεονάρντο στα 30. Λιγότερο ή περισσότερο έμπειροι, και οι τρεις βρίσκονταν σε παραγωγικότατες ηλικίες. Είχαν χρόνια καλής μπάλας μπροστά τους. Αλλά όχι με τη φανέλα της Γιούβε.

Κάθε χρόνο η ομάδα χάνει μια βασική μονάδα. Εύκολα ή δύσκολα δεν έχει σημασία. Με πολλά λεφτά (Πογκμπά) ή λίγα (Βιντάλ), επίσης, δεν έχει σημασία. Σημασία έχει πως η Γιουβέντους στη μάχη για την κατάκτηση του Champions League πάει με απώλειες. Φυσικά και αγοράζει παίκτες αλλά δε σημαίνει πως η πολύκροτη μεταγραφή του Ιγκουαΐν κάλυψε την απώλεια του Πογκμπά ή ο Ντιμπάλα τον Βιντάλ.


Δεν ξέρω αν θα κατακτούσε η Γιουβέντους το Champions League απέναντι στη Ρεάλ αν είχες για δύο επιπλέον σεζόν τον Βιντάλ και για ένα επιπλέον χρόνο τον Πογκμπά. Σίγουρα θα είχε όμως μεγαλύτερες πιθανότητες.

Γιατί ξεκίνησα με τον Μαξ το συγκεκριμένο άρθρο; Γιατί είναι ο προπονητής που πήγε την ομάδα στον τελικό. Και την ξαναπήγε. Και έχει τις πιθανότητες που του αναλογούν να την πάει και πάλι. Ακόμη και αν του πουληθεί και τέταρτος βασικός.

Ο Μαξ όπως έχει δηλώσει, δε ζητάει ποτέ συγκεκριμένους παίκτες από τη διοίκηση. Λογικά δε θα έχει και άποψη στις πωλήσεις. Ισως μόνο στου Μπονούτσι γιατί αυτή πρέπει να τη ζήτησε ο ίδιος αλλά για άλλο λόγο…


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου