24 Σεπ 2017

Ενας πολεμιστής με αναίδεια αλλάζει την εικόνα του κέντρου της Γιουβέντους

Ο τρόπος με τον οποίο προσαρμόζεται ο Μπλες Ματουιντί οδηγεί κάποιους στο να αναθεωρούν σχετικά με το κέντρο της Γιουβέντους.

Χαρακτηριστικό είναι, για παράδειγμα, το σημερινό άρθρο της Gazzetta dello Sport για τον Γάλλο και το πώς αλλάζει τον Μίραλεμ Πιάνιτς και γενικά τους μπιανκονέρι.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο.

«Με την Φιορεντίνα ο Ροντρίγκο Μπετανκούρ, με την Τορίνο ο Μπλες Ματουιντί. Οχι ότι χρειαζόταν αυτό το σούπερ ματς του Γάλλου κόντρα στην Τόρο για να ανακαλύψουμε την αξία του, αλλά αν τρεις ενδείξεις κάνουν μία απόδειξη, τότε το κέντρο της Γιουβέντους υποτιμήθηκε αρκετά. Ποιος ξέρει, ίσως επηρέασε τις κρίσεις το γεγονός ότι δεν αποκτήθηκε ο Κέβιν Στρούτμαν ή ο Εμρέ Τσαν, στόχοι για καιρό.


Ο Αλέγκρι, όμως, έχει στη διάθεση του μια ομάδα μέσων απόλυτου επιπέδου. Ο Μίραλεμ Πιάνιτς παίζει σε επίπεδο που δεν είχαμε ξαναδεί από όταν ήρθε στην Ιταλία. Επίσης, οι Ματουιντί και Μπετανκούρ υποτιμήθηκαν πολύ. Χωρίς να υπολογίζουμε ότι ο Σάμι Κεντίρα επιστρέφει και ο Κλαούντιο Μαρκίζιο παραμένει ένας από τους καλύτερους Ιταλούς χαφ, ακόμη κι αν δεν έχει ίσως 50 ματς την σεζόν στα πόδια του πλέον.

Αν ο Μπετανκούρ στα 20 του χρόνια είναι ένα διαμάντι του οποίου η επεξεργασία είναι σε καλό σημείο, ο Ματουιντί είναι ο παίκτης που έλειπε σε αυτή τη Γιουβέντους. Ο Αλέγκρι δεν άργησε καθόλου να τον βάλει στην ομάδα. Στα 30 του χρόνια και με μια δεδομένη καριέρα σε Παρί Σεν Ζερμέν και εθνική Γαλλίας, δεν χρειάζεται πολλές ασκήσεις προσαρμογής.

Ο Γάλλος δεν θα είναι ποτέ αυτός που θα κάνει μπαλιά 40 μέτρων ή θα σουτάρει όπως ο Πολ Πογκμπά. Είναι όμως εκπληκτικός στο μαρκάρισμα, με ένα πολύ υψηλό ποσοστό κερδισμένων μονομαχιών. Δείτε τον καημένο Μπαζέλι, πώς τα έχασε στην πίεση που ξεκίνησε την φάση του 1-0. Ο Ματουιντί μοιάζει ασταμάτητος, ζει το σώμα με σώμα σαν τέχνη ανώτερη και από την μπάλα. Αρκεί να δει κανείς πώς ακολουθεί τον αντίπαλο, πρεσάροντας τον ασφυκτικά.

Και δεν τελειώνει εδώ, γιατί το πόδι του δεν είναι τόσο μέτριο ενώ τα χιλιόμετρα που κάνει είναι πολλά. Ο πρώην άσος της Παρί Σεν Ζερμέν μπορεί να αποδώσει με κάθε τρόπο. Ο Πιάνιτς μπορεί εύκολα να βασιστεί πάνω του για την πρώτη φάση της δημιουργίας παιχνιδιού από πίσω, χωρίς να υπολογίζουμε το γεγονός ότι η παρουσία του Ματουιντί δίπλα στον Βόσνιο, τον απελευθερώνει από πολλή δουλειά ανασταλτικά. Ενα μέρος της εντυπωσιακής βελτίωσης του Πιάνιτς οφείλεται στον νέο συνεργάτη του στο κέντρο, αναμένοντας πότε θα είναι σε τοπ φόρμα ο Κεντίρα.


Τις τελευταίες πέντε σεζόν στην Παρί Σεν Ζερμέν, ο Ματουιντί έκανε από 48 μέχρι 61 συμμετοχές ετησίως. Είναι ένας πλήρης και πολύπλευρος ποδοσφαιριστής, ικανός να κάνει καλά πάρα πολλά πράγματα και να συνυπάρξει στο κέντρο με οποιονδήποτε. Αν δεν χρειάζεται να κάνει και πολλή δουλειά δημιουργικά, όπως τώρα με τον Πιάνιτς δίπλα του, είναι τέλειος ακόμη και για κέντρο με δύο. Χωρίς να υπολογίζουμε την επιθετικότητα και την... αναίδεια με την οποία επιτίθεται στο γήπεδο: Η ταυτότητα του πολεμιστή, αυτού με τον οποίο πας πάντα για πόλεμο σε κάθε γήπεδο, έχει ήδη εκτυπωθεί στο Βινόβο.

Τελικά, ίσως να μην είμαστε στο επίπεδο ενός κέντρου που στο Βερολίνο το 2015 είχε τους Πίρλο, Βιντάλ και Πογκμπά, αλλά ίσως όποιος ονειρευόταν τον Στρούτμαν στην παραλία το καλοκαίρι, μπορεί να κοιτάξει προς την άνοιξη χωρίς “τύψεις”».


2 σχόλια:

  1. Ένα μεγάλο μπράβο στο forzajuve.gr. Η ποιότητα και η... ποσότητα των μπιανκονέρο άρθρων-ειδήσεων-αναλύσεων είναι το κάτι άλλο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή