24 Μαρ 2018

Γιατί λένε «Gobbi» τους οπαδούς και τους παίκτες της Γιουβέντους; Τι σημαίνει και ποια η επικρατέστερη εκδοχή

Ενα από τα προσωνύμια που έχει δοθεί στους Γιουβεντίνους, οπαδούς ή ποδοσφαιριστές, είναι και το «gobbi». Πώς, όμως, έχει βγει;

Gobbi στα ιταλικά είναι οι καμπούρηδες και το πώς έχει προκύψει αυτό το παρατσούκλι για τους οπαδούς της Γιούβε ή για τους ποδοσφαιριστές της, διαχρονικά, είναι ένα θέμα. Οι εκδοχές, άλλωστε, είναι περισσότερες από μία, με ορισμένες εξ αυτών όμως να αποκλείονται εξ ορισμού.

Οι οπαδοί της Τορίνο, για παράδειγμα, υποστηρίζουν ότι ονομάστηκαν gobbi οι Γιουβεντίνοι επειδή... προσκυνούσαν συνεχώς την γκρανάτα των πέντε σερί πρωταθλημάτων, αλλά αυτό δεν έχει καμία βάση. Το «gobbi», άλλωστε, για τους οπαδούς των μπιανκονέρι δεν είναι αρνητικό, αντιθέτως χρησιμοποιείται, όταν χρησιμοποιείται, με υπερηφάνεια.

Μια άλλη εκδοχή είναι ότι αυτό το προσωνύμιο βγήκε λόγω της τύχης που είχε σε κάποια παιχνίδια η Κυρία, αφού για τους Ιταλούς θεωρείται γούρι το να αγγίξεις μια καμπούρα. Εκδοχή που επίσης δεν συγκεντρώνει πολλούς υποστηρικτές και γι' αυτό και δεν αναφέρεται πλέον σαν πιθανή εξήγηση. Οπως δεν έχει μεγάλη βάση και το σενάριο που θέλει το gobbi να βγήκε σαν... στήριγμα στο Vecchia Signora. Η γηραιά Κυρία που έχει καμπούρα δηλαδή και όλα τα σχετικά.


Αρα; Αρα, καταλήγουμε στο γεγονός ότι η αλήθεια μάλλον είναι αυτή που αναφέρεται από τους περισσότερους όλες αυτές τις δεκαετίες. Την σεζόν 1956-57 η φανέλα της Γιουβέντους είχε σχεδιαστεί έτσι ώστε να μοιάζει περισσότερο με... ανοιχτό πουκάμισο, παρά με t-shirt. Το V στο λαιμό ήταν μεγαλύτερο από ό,τι συνήθως και έτσι έμπαινε αέρας όταν έτρεχαν οι παίκτες, με αποτέλεσμα η φανέλα πίσω να σχηματίζει κάτι σαν καμπούρα. Και κάπως έτσι, οι μπιανκονέρι έγιναν και gobbi...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου