9 Μαΐ 2018

Ο πολιτικός λόγος που έβγαλε ο Μπουφόν

Παραμονή του τελικού του ιταλικού κυπέλλου, ο Τζίτζι Μπουφόν υπενθύμισε σε όλους ότι έχει κι άλλη, μη ποδοσφαιρική, επιλογή για μετά το τέλος της καριέρας του.

Τα επικρατέστερα σενάρια είναι ότι ο αρχηγός της Γιουβέντους θα αναλάβει πόστο είτε στους μπιανκονέρι, είτε στην εθνική ομάδα. Πριν μήνες, όμως, έπαιξε και το ενδεχόμενο της... πολιτικής. Ο Μπουφόν, ούτως ή άλλως, είναι πολιτικοποιημένος άτομο και ποιο κόμμα δε θα ήθελε να τον έχει στις τάξεις του, από τη στιγμή που είναι κοινά αποδεκτός;

Δεν ξέρουμε, φυσικά, τι θα επιλέξει να κάνει ο Τζίτζι, αλλά στην καθιερωμένη επίσκεψη των αποστολών των δύο ομάδων στον πρόεδρο της ιταλικής Δημοκρατίας, Σέρτζιο Ματαρέλα, ήταν αυτός που ανέλαβε να μιλήσει και τα είπε τόσο ωραία που σίγουρα θα άρεσαν και στον Νο 1 πολίτη της γειτονικής χώρας.

Παραθέτουμε αυτούσια τα λόγια του Μπουφόν.

«Ευχαριστώ τον πρόεδρο για αυτή την πρόσκληση, στην οποία ανταποκριθήκαμε με μεγάλη χαρά. Είμαστε εδώ για να εκπροσωπήσουμε το ιταλικό ποδόσφαιρο ενόψει ενός παιχνιδιού που είναι απλά ένας τελικός Coppa Italia, το οποίο όμως τα τελευταία χρόνια αντιμετωπίζεται πιο σοβαρά σε σχέση με το παρελθόν.


Είναι μια απλή παρομοίωση για να καταλάβουμε ότι όταν υπάρχουν ιδέες και συναισθήματα, μπορείς να κάνεις όμορφο ακόμη και κάτι που δείχνει σε πτώση. Το ποδόσφαιρο, οι ποδοσφαιρικές Αρχές ήταν καλές σε αυτό. Εμείς ξέρουμε τι σημαίνει να εκπροσωπείς τη Γιουβέντους και τη Μίλαν, τι σημαίνει να παίζεις μπροστά σε εκατομμύρια παθιασμένους.

Ελπίζουμε σε ένα όμορφο θέαμα, εμείς δεσμευόμαστε για προσπάθεια και fair play, θα είμαστε οι πρώτοι που θα σφίξουμε το χέρι των νικητών αν αυτοί είναι οι ροσονέρι και ελπίζω ότι ισχύει και το αντίστροφο. Τα όμορφα μηνύματα δεν κάνουν καλό μόνο στους ανθρώπους του ποδοσφαίρου αλλά και στην κοινωνία.

Υπάρχουν κάποια προβλήματα σε πολιτικό επίπεδο αυτή τη στιγμή, αλλά δεν είναι δικό μου θέμα. Οι Ιταλοί μας ζητούν, όλους μας, να τους κάνουμε υπερήφανους και να πιστεύουμε σε ένα μέλλον ανθισμένο από κάθε άποψη. Το αξίζουμε για την ιστορία που έχουμε και το χρωστάμε σε όλους, η Ιταλία δεν μπορεί να είναι μέτρια. Πάντα ήταν η κορυφή και πρέπει να συνεχίσει να είναι, για αυτό και βασιζόμαστε σε ανθρώπους άξιους και ικανούς, όπως εσείς».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου