4 Σεπ 2018

«Ολο το γήπεδο παρακολουθεί ένα ματς στη σιωπή, αυτό δεν είναι πια ένα γήπεδο. Είναι ένα θέατρο…»

Ποια ήταν η ατμόσφαιρα που επικρατούσε στο Γιουβέντους-Λάτσιο; Οχι πάντως η… γνωστή. Αυτή είναι η πρώτη, αυθόρμητη, απάντηση. Περίεργη. Θα μπορούσε να είναι μια δεύτερη.

Το σίγουρο είναι πως υπάρχει θέμα στο Allianz Stadium και όσα συμβαίνουν στους οργανωμένους οπαδούς των μπιανκονέρι.

Το άρθρο από ακολουθεί δημοσιεύτηκε σε ιστοσελίδα που ασχολείται αποκλειστικά με τη Γιούβε, Il Bianconero, και το υπογράφει ο δημοσιογράφος και γνωστός οπαδός της Κυρίας (αν πατήσετε το όνομα του στο YouTube θα δείτε και... σουρεαλιστικά σκηνικά σε ιταλικές εκπομπές) Μαρτσέλο Κίρικο.

Το παραθέτουμε αυτούσιο...

«Δεν το παίρνει κανείς στραβά, αλλά αυτό που λειτούργησε λιγότερο πριν δέκα μέρες στο Stadium κόντρα στη Λάτσιο δεν ήταν ο CR7 που δεν κατάφερε να σκοράρει ή ο Αλεξ Σάντρο που έκανε το ένα λάθος μετά το άλλο, ούτε καν το χαλαρό παιχνίδι της ομάδας, γιατί παρ' όλα αυτά η Γιουβέντους νίκησε την Λάτσιο με 2-0 και είναι στην κορυφή της βαθμολογίας. Αυτό που δεν λειτούργησε καθόλου ήταν το Stadium. Αυτή τη φορά αυτοί που δεν απέδωσαν δεν ήταν οι ποδοσφαιριστές, αλλά οι τιφόζι. Γιατί δεν μπορείς να εγκαινιάζεις τη νέα σεζόν εντός έδρας σχεδόν σε απόλυτη σιωπή.

Ναι, σίγουρα, κάθε τόσο υπήρξε κάποιος θόρυβος, στα γκολ του Πιάνιτς και του Μάντζουκιτς πανηγύρισαν όλοι αλλά για το υπόλοιπο του παιχνιδιού η ατμόσφαιρα ήταν σχεδόν σουρεαλιστική. Ειδικά σε αυτό το Stadium που είχε εντυπωσιάσει θετικά τον Ρονάλντο την τελευταία φορά που ήρθε να παίξει εδώ και τώρα, την ημέρα του εντός έδρας ντεμπούτο του ως μπιανκονέρο, τον υποδέχθηκε σχεδόν κρύα. Σίγουρα όχι 12ος παίκτης με αυτές τις συνθήκες. Μία ηθελημένη στάση με την οποία διαφωνώ πλήρως, γνωρίζοντας τι θα ακούσω με αυτή την επιλογή μου.


“Τι μιλάς εσύ που δεν έρχεσαι ποτέ στο γήπεδο, εσύ ως οπαδός της πολυθρόνας πώς μπορείς να κριτικάρεις αυτούς που είναι πάντα εκεί, ακόμη κι όταν η καταιγίδα μαίνεται”: Τους ακούω ήδη. Ξεκινάμε από το γεγονός ότι ο άνθρωπος που υπογράφει, για επαγγελματικούς λόγους και όχι επειδή έτσι θέλει, μέχρι τώρα δεν έχει καταφέρει να παρακολουθεί τους αγώνες στο Stadium και να είστε σίγουροι ότι αυτό με ενοχλεί πολύ, έχοντας περάσει τα νιάτα μου σε αυτή που -τότε- ονομάζαμε Curva Filadelfia και τα επόμενα χρόνια στο Delle Alpi ως κάτοχος διαρκείας. Επομένως, γνωρίζω καλά τη διαφορά του να δεις ένα ματς στην TV σε σχέση με το να είσαι στο γήπεδο.

Και εκείνα τα χρόνια, όμως, υπήρχαν αυτοί που έρχονταν στο γήπεδο και δεν υποστήριζαν, απλά μουρμούριζαν σε κάθε λάθος πάσα ή άστοχο σουτ. Το τυπικό "pubblico di merda" που συχνά και δίκαια βρίσκεται στο στόχαστρο των πιο παθιασμένων και αληθινών οπαδών. Οταν, όμως, όλο το γήπεδο παρακολουθεί ένα ματς στη σιωπή, αυτό δεν είναι πια ένα γήπεδο. Είναι ένα θέατρο. Παραδόξως αυτοί που βλέπουν το ματς από την πολυθρόνα τους κάνουν περισσότερο θόρυβο στο σαλόνι τους. Αλλά αλήθεια, γιατί ήσασταν όλοι σιωπηλοί; Για να διαμαρτυρηθείτε για τι; Για τα πολύ ακριβά διαρκείας;

Για την υπερβολική δαπάνη για την απόκτηση του Κριστιάνο; Για τι; Η έκφραση της δυσαρέσκειας είναι κάτι νόμιμο και λογικό, το να το εκφράζεις με τρόπο πολιτισμένο και όχι βίαιο είναι ωραίο, αλλά τουλάχιστον να το κάνεις για σοβαρούς λόγους. Η αύξηση των διαρκείας; Εξαντλήθηκαν μέσα σε λίγη ώρα, η πραγματική διαμαρτυρία θα ήταν το να μην εξαντληθούν. Πολύ ακριβός ο Ρονάλντο; Μόνο με τις φανέλες που πουλάει επιτρέπει στη διοίκηση να κάνει απόσβεση όσων ξόδεψε και θα φέρει πολλά περισσότερα αυξάνοντας τα έσοδα και κατ' επέκταση την οικονομική δύναμη του κλαμπ. Χώρια που δε νομίζω πως οι θυμωμένοι Γιουβεντίνοι για την απόκτηση του CR7 είναι αριθμητικά περισσότεροι από τους ευτυχισμένους για την απόκτηση του.


Αν, όμως, αποφασίζεις να καταστρέψεις όπως και να έχει τη γιορτή -γιατί αύριο θα έπρεπε να είναι κόντρα στη Λάτσιο το πρώτο εντός έδρας ματς της φετινής ομάδας και του Ρονάλντο- δημιουργώντας την αίσθηση ότι η διαφωνία μερικών είναι η διαφωνία όλων, δεν πάει καλά το πράγμα.

Νομίζω και ελπίζω ότι μπορείς να διαφωνείς με αυτούς που διαφωνούν, χωρίς να τους ακούς να λένε "εσύ δεν μπορείς να καταλάβεις, δεν είσαι πραγματικός οπαδός". Σε ό,τι με αφορά, οι πραγματικοί οπαδοί είναι αυτοί που υποστηρίζουν. Επαναλαμβάνω: Μπορούν να διαμαρτυρηθούν, να μείνουν σιωπηλοί για ένα 15λεπτο, 30λεπτο, ακόμη και ένα ημίχρονο, αλλά όχι για όλο το ματς. Ειδικά όταν αυτοί που σιωπαίνουν είναι οι υποστηρικτές της (σωστής) θεωρίας ότι η ομάδα πρέπει να υποστηρίζεται πάντα, ανεξάρτητα από όλα».

Κλείνοντας τη αρθρογραφία του, ο Κίρικο θα ήθελε στο επόμενο εντός έδρας ματς να επανέλθει το γήπεδο στα φυσιολογικά επίπεδα αλλά τονίζει: «Ελπίζω ότι είναι και επιτρεπτό να πούμε ότι η σιωπή στο ματς με τη Λάτσιο ήταν μια μεγάλη μαλ... που δεν κατάλαβε κανείς, εκτός από αυτούς που την αποφάσισαν και το έπραξαν. Χωρίς παρεξήγηση...».


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου