28 Οκτ 2018

Η ποδοσφαιρική τραγωδία που ένωσε τους Ρώσους της Σπαρτάκ με τους οπαδούς της Γιουβέντους

Πριν λίγες μέρες ο Μάσιμο Καρέρα αποχώρησε από τη Σπαρτάκ Μόσχας, με τους οπαδούς της οποίας οι Γιουβεντίνοι συνδέονται λόγω δύο τραγικών γεγονότων.

Ο Καρέρα, βοηθός του Αντόνιο Κόντε στους μπιανκονέρι, πρώτος προπονητής όταν ήταν τιμωρημένος ο Αντόνιο και ο πρώτος βοηθός του, αλλά και παίκτης της Γιουβέντους στη δεκαετία του '90, κατέκτησε το πρωτάθλημα ως προπονητής της Σπαρτάκ αλλά φέτος τα πράγματα δεν πήγαιναν καλά και αποχώρησε.

Προφανώς δεν μας επηρεάζει σε κάτι το αν ο Μάσιμο είναι ή όχι σε κάποιον πάγκο, αλλά αυτή η είδηση ήταν μια καλή ευκαιρία για να θυμηθούμε τον «δεσμό» που υπάρχει ανάμεσα στους οπαδούς της Γιούβε και της ρώσικης ομάδας. Ο λόγος; Δύο τραγωδίες.

Η γιουβεντίνικη είναι αυτή του Χέιζελ, της Σπαρτάκ είναι αυτή της 20ης Οκτωβρίου 1982, όταν υποδέχθηκε στο Λουζνίνι την Χάαρλεμ για το κύπελλο UEFA. Με το σκορ στο 1-0 και λίγα λεπτά να απομένουν, οι οπαδοί της Σπαρτάκ αποφασίζουν να αρχίσουν να αποχωρούν λόγω του κρύου, αλλά υπάρχει μόνο μία έξοδος.


Ενώ έχει μαζευτεί κόσμος για να φύγει, όμως, η Σπαρτάκ κάνει το 2-0. Αρκετοί αποφασίζουν ότι θέλουν να επιστρέψουν στις κερκίδες, με συνέπεια να επικρατήσει μια σύγχυση και τελικά να έρθει το κακό μετά την κατάρρευση: 66 νεκροί και 61 τραυματίες. Το τραγικό, μάλιστα, είναι ότι για καιρό ο κόσμος δεν ήξερε την ακριβή έκταση της τραγωδίας αφού οι Αρχές προσπάθησαν να το κρατήσουν κρυφό...

Οπως και να έχει, η αλήθεια τελικά αποκαλύφθηκε και από τότε στο πέταλο τόσο της Γιουβέντους όσο και της Σπαρτάκ Μόσχας έχει ανέβει αρκετές φορές ένα πανό με τα χρώματα των δύο ομάδων και τις επιγραφές «+66» και «+39» προς τιμήν όσων χάθηκαν...


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου