19 Δεκ 2019

Η επίθεση της οικογένειας Ανιέλι σε όλα τα μέτωπα

Μια πολύ μεγάλη επιχειρηματική συμφωνία της οικογένειας Ανιέλι δεν μπορεί παρά να ενδιαφέρει και τη Γιουβέντους.

Πριν 1,5 μήνα είχε κυκλοφορήσει από τα πιο έγκυρα οικονομικά Μέσα του πλανήτη, ότι είναι στα σκαριά μια τεράστια συγχώνευση που μπορεί να αλλάξει τις ισορροπίες στον κόσμο της αυτοκίνησης: Από τη μία πλευρά η FIAT-Chrysler (FCA) και από την άλλη η Peugeot (PSA). Οταν είχε βγει στη δημοσιότητα η είδηση, μάλιστα, Αμερικανοί αναλυτές εξηγούσαν ότι οι μεγάλοι κερδισμένοι αυτού του deal είναι οι Ανιέλι, αφού εξασφάλιζαν, αμέσως μόλις θα έμπαιναν οι υπογραφές, 1,2 δισ. ευρώ στον λογαριασμό τους.

Η συμφωνία επικυρώνεται τώρα με τη «δεσμευτική συμφωνία προσέγγισης» που υπέγραψαν οι δύο πλευρές, με τη συγχώνευση να βασίζεται στην «αρχή του 50%», αφού οι δύο πλευρές θα έχουν ίδιο ποσοστό. Ετσι, το νέο σχήμα που θα προκύψει, θα πάει αυτομάτως στην 4η θέση σε ό,τι αφορά τους μεγαλύτερους κατασκευαστές αυτοκινήτων σε παγκόσμιο επίπεδο (η FCA ήταν στην 7η ως τώρα) και τα ποσά που κυκλοφορούν και αφορούν τον τζίρο που θα προκύψει ή τα έσοδα που θα υπάρξουν, ζαλίζουν.

Αφορούν, όμως, όλα αυτά τη Γιούβε; Η απάντηση είναι ναι. Οχι άμεσα, αλλά έμμεσα ναι, αφού είναι ακόμη μία κίνηση της οικογένειας Ανιέλι που δείχνει την επιθετική πολιτική της, πλέον, σε όλα τα μέτωπα. Και μια ιδιοκτησία που φέρεται έτσι, είναι δεδομένο ότι δεν αφήνει κανένα από τα... παιδιά της να πεινάσουν. Και η Γιουβέντους είναι ένα από τα «παιδιά» της οικογένειας.


Οι μπιανκονέρι λοιπόν, οι οποίοι έχουν κηρύξει αύξηση μετοχικού κεφαλαίου ύψους 300 εκατ. ευρώ, η μεγαλύτερη ΑΜΚ όλων των εποχών στο ιταλικό ποδόσφαιρο, μόνο ασφάλεια μπορούν να αισθάνονται όταν υπάρχουν νέα σαν κι αυτό της συγχώνευσης, γιατί είναι σαφές ότι οι Ανιέλι δε θα επιτρέψουν να υπάρξει κανένα πρόβλημα οικονομικής φύσεως. Αυτή η αναφορά γίνεται επειδή οι μπιανκονέρι πιέζονται σε ό,τι αφορά τα έξοδα τους και συγκεκριμένα αυτά της μισθοδοσίας.

Η Γιουβέντους, δεδομένα, θα πρέπει να ελαφρύνει το μισθολόγιο της και γι' αυτό θα πρέπει να αναμένονται αποχωρήσεις τον Ιανουάριο ή το προσεχές καλοκαίρι. Το γεγονός ότι υπάρχει αυτή η «πίεση» με τα έξοδα, δίνει το... δικαίωμα σε κάποια ιταλικά ΜΜΕ να προβλέπουν καταστροφή της Γιούβε, πτώχευση, Financial Fair Play, εποχή λιτότητας, τέλος της κυριαρχίας της κλπ.

Τίποτα από όλα αυτά δε θα γίνει και η συγχώνευση της FCA με την PSA είναι ακόμη μία απόδειξη ότι η οικογένεια έχει αποφασίσει πλέον να... επιτεθεί σε όλα τα μέτωπα, επιζητώντας την κορυφή για όλες τις επιχειρήσεις της. Και μία από τις επιχειρήσεις είναι και η Γιουβέντους, στην οποία η Exor, με απόφαση του Τζον Ελκαν, θα βάλει κανονικά τα σχεδόν 200 εκατ. ευρώ που της αναλογούν στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου. Θα έδινε το «ok» ο Ελκαν για να μπει τέτοιο ποσό σε ΑΜΚ αν δεν ήταν δεδομένη η απόφαση της οικογένειας να στηρίξει σε όλα την Κυρία; Ή πιστεύει κανείς ότι η οικογένεια Ανιέλι θα επιτρέψει να... καταστραφεί η Γιούβε, όπως θα ήθελαν κάποιοι;

Σημείωση: Το forzajuve.gr, το πιο έγκυρο μέσο στην Ελλάδα σε ό,τι αφορά τα θέματα της Γιουβέντους, είχε γράψει σε ανύποπτο χρόνο ότι μία φήμη στο Τορίνο ανέφερε το εξής: Σταδιακά η οικογένεια Ανιέλι θα μειώσει το ποσοστό στις μεγάλες επιχειρήσεις της και δε θα έχει την πλειοψηφία (θα διατηρήσουν το 50% ή λίγο λιγότερο) σε καμία, πλην μιας: Της Γιουβέντους. Για να δούμε...


2 σχόλια: