2 Δεκ 2014

Ο ρόλος της προπαγανδιστικής επικοινωνίας

Βαθμολογικά ή αγωνιστικά, στη Γιουβέντους δε φαίνεται κάποια διαφορά στη μετάβαση από τον Αντόνιο Κόντε στον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι. Το θέμα είναι να μην φανεί ούτε... επικοινωνιακά!

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Luciano

Στο σύγχρονο ποδόσφαιρο ο Τύπος αποτελεί χρήσιμο εργαλείο στα χέρια των προπονητών αφού ο σκοπός αγιάζει τα μέσα. Με λίγα λόγια, είναι πολύ εύκολο για οποιονδήποτε να πει κάτι ακόμη κι αν δεν το πιστεύει ή να επαναλαμβάνει κάτι πολλές φορές, ακόμη κι αν καταλαβαίνει ότι δεν έχει νόημα, αποσκοπώντας κάπου αλλού. Αν θέλουμε να δούμε ένα χαρακτηριστικό παράδειγμα για αυτή την τακτική, αρκεί να ρίξουμε μια ματιά στη Ρόμα.

Από τις 5 Οκτωβρίου και το ντέρμπι κορυφής του Γιουβέντους Στάντιουμ, οι τζαλορόσι διατηρούν πάντα στην επικαιρότητα την διαιτησία του Ρόκι. Αυτός που αναλαμβάνει αυτό το έργο κυρίως, όπως είναι λογικό, είναι ο Ρούντι Γκαρσία.

Αν δει κάποιος προσεκτικά τις δηλώσεις στον Τύπο από τις 5/10 κι έπειτα, θα διαπιστώσει ένα πράγμα: Η Ρόμα δεν αναφέρεται καθόλου σε αυτό το θέμα όταν υπάρχει διακοπή του πρωταθλήματος λόγω εθνικών ομάδων, παρά το γεγονός ότι ο προπονητής ή οι παίκτες της δίνουν συνεντεύξεις. Οταν έρχεται η ώρα της αγωνιστικής, όμως, ο Ρόκι έρχεται πάντα στο προσκήνιο.

Δεν έχει υπάρξει, κυριολεκτικά, ούτε μία συνέντευξη Τύπου του Γκαρσία την παραμονή ενός αγώνα, ακόμη και του πιο εύκολου, που να μην αναφερθεί στο 3-2 από τη Γιουβέντους, ρίχνοντας συνεχώς σπόντες για εύνοια των μπιανκονέρι.

Αυτή την εύνοια, βέβαια, δεν την βλέπει η υπόλοιπη Ιταλία (ή τουλάχιστον μπορεί να δει και σφυρίγματα κατά των Τορινέζων) αλλά ο Γκαρσία συνεχίζει τη δουλειά του. Η απάντηση της Γιούβε σε όλα αυτά ποια είναι; Η ηρεμία...

Ο Αντρέα Ανιέλι σπάνια κάνει δηλώσεις και όταν το κάνει αναφέρεται σε πιο σοβαρά θέματα, ο Μπέπε Μαρότα είναι ούτως ή άλλως χαμηλών τόνων και ο Αλέγκρι προσπαθεί να πάρει στον... χαβαλέ τα όσα λέει ο Γκαρσία.

Αν αυτή είναι η σωστή τακτική, η σωστή απάντηση, θα το δείξει η συνέχεια της σεζόν. Προς το παρόν, πάντως, επικοινωνιακά η Γιουβέντους δεν παίζει τόσο δυνατά όσο η Ρόμα...

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου