19 Ιουν 2015

Ποιος ξεχνάει τον Ιγκόρ Τούντορ

Σταμάτησε τη μπάλα μόλις στα 30 του λόγω του βεβαρημένου ιστορικού που είχε από τραυματισμούς. Το τελευταίο διάστημα δε, όταν είχε επιστρέψει στην πατρίδα του για λογαριασμό της Χάιντουκ, ήταν μια μόλυνση στον δεξί του αστράγαλο που τον υποχρέωσε να πει «αρκετά».

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Il Consigliere

Συνέδεσε το όνομά του με μόλις δύο συλλόγους, τη Χάιντουκ Σπλιτ απ’ όπου ξεκίνησε την επαγγελματική του καριέρα τόσο ως ποδοσφαιριστής όσο και ως προπονητής και τη Γιουβέντους στην οποία γνώρισε τις μεγαλύτερες επιτυχίες της σύντομης καριέρας του.

Μπορούσε να πετύχει πολλά περισσότερα, αλλά ήταν εύθραυστος καθώς οι τραυματισμοί αποτέλεσαν τροχοπέδη στην καριέρα του. Εντάχθηκε στο δυναμικό των μπιανκονέρι το 1998 και έμεινε μέχρι και το 2007. Ξεκίνησε ως κεντρικός αμυντικός, αλλά εξελίχθηκε σε παίκτη-πασπαρτού με τον Μαρσέλο Λίπι να τον καθιερώνει ως αμυντικό χαφ.

Ψηλός, δυνατός με καλή τεχνική κατάρτιση, κοντρόλ και πρώτη πάσα, ήταν από τους καλύτερους πολυθεσίτες που κυκλοφορούσαν εκείνη την εποχή στο χώρο και ένας εκ των κορυφαίων αμυντικών που ανέδειξε η Κροατία τα τελευταία 20 χρόνια.

Προσωπικά μου έχει μείνει αξέχαστο εκείνο το γκολ στα χασομέρια του επαναληπτικού με τη Λα Κορούνια με τον Γιώργο Θαναηλάκη που περιέγραφε τότε να πανηγυρίζει σα μικρό παιδί το 3-2 που έκανε ο Κροάτης με ξερό σουτ, δίνοντάς μας την πρόκριση στα προημιτελικά του Champions League της σεζόν 2002-2003.

Ήταν μια επεισοδιακή πρόκριση την οποία πήραμε στην ισοβαθμία με τις Βασιλεία-Λα Κορούνια στον 4ο όμιλο, με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ να έχει καπαρώσει από πολύ νωρίς την πρώτη θέση. Η συνέχεια, βέβαια, γνωστή. Πετάξαμε εκτός Μπαρτσελόνα και Ρεάλ Μαδρίτης για να φτάσουμε στον τελικό του Όλντ Τράφορντ όπου χάσαμε στα πέναλτι από τη Μίλαν.

Η αρχή του τέλους ξεκίνησε το 2004 μετά από σοβαρό τραυματισμό. Ακολούθησε δανεισμός στη Σιένα και επιστροφή στη Γιούβε στα δύσκολα και πρωτόγνωρα λημέρια της Serie B μετά το σκάνδαλο Calciopolis. Νέος τραυματισμός δεν του επέτρεψε να αγωνιστεί και έτσι στο τέλος του συμβολαίου του, τον Ιούνιο του 2007 επέστρεψε στα πάτρια εδάφη για λογαριασμό της Χάιντουκ...

Με τη Γιουβέντους αγωνίστηκε συνολικά 110 φορές σημειώνοντας 15 γκολ. Κατέκτησε τρία Πρωταθλήματα συμπεριλαμβανομένου και αυτού της Serie B, δύο Σούπερ Καπ Ιταλίας και ένα Κύπελλο Ιντερτότο. Με την Εθνική ομάδα ανδρών της Κροατίας είχε 55 παρουσίες και βρήκε τρεις φορές δίχτυα. Κορυφαία του στιγμή η τρίτη θέση στο Μουντιάλ του 1998.

Ο Ιγκόρ Τούντορ, αυτός ο σπουδαίος Κροάτης ποδοσφαιριστής που τίμησε τη φανέλα της αγαπημένης μας ομάδας, είναι εδώ και λίγες ώρες ο νέος προπονητής του ΠΑΟΚ.

Καλώς ήρθες!

ΥΓ: Μην μπείτε καν στη διαδικασία να με μπλέξετε με ελληνικό ποδόσφαιρο. Μακριά από μας καφρίλες και μιζέρια.

3 σχόλια:

  1. Ένας αληθινός σκαπανέας της Γιούβε. Πρόσφερε.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Εμείς, η Λα Κορούνια και ο Θαναηλάκης πάντως ποτέ. Πρέπει να ήταν η καλύτερη μετάδοση του. Τόσες έκανε, αυτή έμεινε. Είχε ακουστεί λόγω του πάθους του στην μετάδοση πως είναι και γιουβεντίνος αλλά σε μια συνέντευξη νομίζω είχε πει πως όχι. Ξέρει κανείς αν ισχύει κάτι τέτοιο;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δε νομίζουμε πως είναι Γιουβέντους. Περισσότερο λόγω μετάδοσης είχε κυκλοφορήσει αυτό. Πρέπει να έχεις δίκιο Φάνη. Αμυδρά το θυμόμαστε αυτό που λες αλλά πρέπει να ισχύει.

      Διαγραφή