19 Ιουν 2015

Πώς και με ποια λογική μπαίνουν τα πανό των ultras στην curva sud

Έχετε αναρωτηθεί ποτέ γιατί βλέπετε το κεντρικό πανό των Drughi ή των Viking πάντα στην ίδια ακριβώς θέση, σχεδόν ούτε… χιλιοστό διαφορετικά από το προηγούμενο ματς; Και γιατί θα είναι ακριβώς εκεί και στον επόμενο αγώνα;

Αρθρογραφία | Οπαδοί

Η υπόθεση πανό δεν είναι κάτι τόσο απλό στην curva των οργανωμένων της Γιούβε. Μπορεί κάθε club να σηκώνει το πανό του όπου θέλει; Η απάντηση είναι ξεκάθαρη. Όχι φυσικά. Στο πέταλο των οργανωμένων κουμάντο, σε συνεννόηση με τη διοίκηση, κάνουν συγκεκριμένοι σύνδεσμοι.

Tο πάνω διάζωμα της curva sud το ελέγχουν οι Drughi, παραχωρώντας κάποιο μέρος της κερκίδας στους Bravi Raggazzi. Και οι δύο σύνδεσμοι είναι από το Τορίνο με τους πρώτους να έχουν τις ηγετικές τάσεις και τα ηνιά.

Κάτω και όπως βλέπουμε την curva, στο κέντρο φιγουράρει το πανό των Viking Juve από το Μιλάνο. Στα δεξιά τους βρίσκονται οι Tradizone (Antichi Valori Fighters), επίσης σύνδεσμος από το Τορίνο, και στα αριστερά τους οι επίσης Μιλανέζοι Nucleo 1985.

Αυτά τα πέντε οργανωμένα clubs μονοπωλούν τις βασικές θέσεις τον πανό του πετάλου. Στο κάτω διάζωμα και στην άκρη αριστερά φιγουράρει και το πανό του Gruppo Marche από την κεντρική Ιταλία, χωρίς όμως το ιστορικό και μαχητικό club να μπορεί να μπει σφήνα στις πρωτοκαθεδρία των πέντε.

Ακόμη και οι μικρές σημαίες ή τα μικρά πανό που υπάρχουν, στους παραπάνω συνδέσμους ανήκουν και είναι αδύνατο να μπει σφήνα κάποιος άλλος, χωρίς να δώσουν αυτοί τη συγκατάθεσή τους.

Μια απόφαση που πάρθηκε από τη διοίκηση σε συνεννόηση με τους βασικούς Utras την αγωνιστική σεζόν 2008-09 έμελλε να αλλάξει μια για πάντα τον οπαδικό χάρτη των πανό. Εκείνη τη σεζόν, στην προηγούμενη έδρα της Γιούβε πριν μετακομίσει στο Juventus Stadium, απαγορεύτηκε να μπαίνουν στο γήπεδο πανό μεγαλύτερα του 2Χ2 μέτρα αν πρώτα δεν έχει δώσει το «ok» η ομάδα. Αυτή η απόφαση ήταν λίγο πολύ «φωτογραφική» γιατί αφορούσε κυρίως την curva sud και curva nord. Στην ουσία «απαγορεύτηκε» σε έναν μικρότερο σύνδεσμο να βάλει το πανό του εκεί.

Και κάτι ακόμη. Μη νομίζει κανείς πως τα μεγάλα-κεντρικά πανό των οπαδών πηγαινοέρχονται σε κάθε εντός έδρας παιχνίδι. Φυλάσσονται στο γήπεδο και αφού μπουν σε κάθε παιχνίδι, επιστρέφουν στην αποθήκη.

2 σχόλια:

  1. Γνωστά τα περισσότερα για όσους γνωρίζουν αλλά καλά έκανες και τα συγκέντρωσες σε ένα κείμενο. Για την απόφαση που αναφέρεις δεν το ήξερα πάντως. Μοιρασιά μου φαίνεται ή κάνω λάθος;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Δεν θα το ελεγα μοιρασια ουσιαστικα ικανοποιησε καποια πιστευω των εκαστοτε "leader" απλα εγινε σε συνενοηση με τη διοικηση....παλαιοτερα εχει επιβλιθει αυτο με αλλο τροπο απο αλλο leader group οτι δλδ στην curva sud ειμαστε μονο εμεις και αποφασιζουμε μονο εμεις.....τα υπολοιπα γνωστα αλλα υο θεμα των πανο εχει ζουμι....

      Διαγραφή