29 Ιουλ 2015

Όλες οι μεταγραφές της πενταετίας Μαρότα στο μικροσκόπιο

Καθώς περιμένουμε να ολοκληρώσει η Γιουβέντους τις μεταγραφές της, μπορούμε να κάνουμε έναν απολογισμό της πρώτης πενταετίες του Μπέπε Μαρότα.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Don Luciano

Με δεδομένο ότι τα αποτελέσματα είναι αυτά που κρίνουν τους πάντες, ο γενικός διευθυντής των μπιανκονέρι κρίνεται ως επιτυχημένος. Ακόμη καλύτερο και από τις κούπες που έχουν έρθει στο Τορίνο την τελευταία τετραετία, είναι το γεγονός ότι δεν χρειάστηκε να ξοδευτούν... περιουσίες για να γίνει αυτό.

Υπάρχουν πολλά παραδείγματα ομάδων που προσπαθούν ξοδεύοντας συνεχώς να αγοράσουν τις επιτυχίες και υπάρχουν και οι μεγάλες ομάδες που ξέρουν να το κάνουν αυτό χωρίς να ξοδεύουν αλόγιστα. Αυτό, βέβαια, δεν σημαίνει ότι έχουν γίνει μόνο σωστά.

Εχουν υπάρξει και λάθη, τα οποία είναι και αναπόφευκτα όταν ένας άνθρωπος αναλαμβάνει για πρώτη φορά στη ζωή του να κουμαντάρει ένα τόσο μεγάλο κλαμπ. Υπό αυτή την έννοια, αυτά τα λάθη είναι και δικαιολογημένα.

Αρκεί, φυσικά, να μην επαναλαμβάνονται...

2010-11

- Μάρκο Στοράρι
- Μάρκο Μότα
- Αντρέα Μπαρτσάλι (Ιανουάριος)
- Λεονάρντο Μπονούτσι
- Αλμπέρτο Ακουιλάνι
- Σιμόνε Πέπε
- Χόρχε Μαρτίνες
- Μίλος Κράσιτς
- Φάμπιο Κουαλιαρέλα
- Λούκα Τόνι (Ιανουάριος)
- Αλεσάντρο Μάτρι (Ιανουάριος)

Οι παραπάνω παίκτες είναι αυτοί που αποκτήθηκαν από την Γιουβέντους το καλοκαίρι του 2010 καθώς ετοιμαζόμασταν για την πρώτη σεζόν της διοίκησης Αντρέα Ανιέλι. Για να είμαστε ακριβείς, οι Μπαρτσάλι, Μάτρι και Τόνι αποκτήθηκαν τον Ιανουάριο του 2011.

Είναι προφανές, με βάση το πώς εξελίχθηκαν τα πράγματα, ότι οι κινήσεις των Στοράρι, Μπαρτσάλι, Μπονούτσι ήταν πάρα πολύ καλές, αυτή του Μάτρι ήταν καλή αφού πρόσφερε όσα μπορούσε ενώ και ο Κουαλιαρέλα ήταν ένας τίμιος επιθετικός. Ως εκεί...

Ο Πέπε θα μπορούσε να δώσει περισσότερα αν δεν υπήρχε αυτή η κατάρα των τραυματισμών ενώ οι υπόλοιποι δεν θα μνημονεύονται από κανέναν Γιουβεντίνο στο μέλλον.

2011-12

- Μάρτιν Κάσερες (Ιαουάριος)
- Στέφαν Λιχτστάινερ
- Ελιέρο Ελία
- Σιμόνε Παντοΐν (Ιανουάριος)
- Αντρέα Πίρλο
- Αρτούρο Βιντάλ
- Εμανουέλε Τζακερίνι
- Μαρτσέλο Εστιγκαρίμπια
- Μίρκο Βούτσινιτς
- Μάρκο Μποριέλο (Ιανουάριος)

Το καλοκαίρι του 2011 η Γιουβέντους ήθελε να αφήσει πίσω της τις δύο σερί έβδομες θέσεις και να παρουσιάσει μια δυνατή ομάδα καθώς έμπαινε στο νέο γήπεδο. Τελικά παρουσίασε μια ομάδα που κατέκτησε το πρωτάθλημα και μάλιστα αήττητη, βάζοντας τις βάσεις για την κυριαρχία που ακολούθησε.

Με εξαίρεση τον Ελία που δεν πήρε και πολλές ευκαιρίες και τον Εστιγκαρίμπια που αποδείχθηκε λίγος, όλοι οι άλλοι βοήθησαν πολύ για να χτιστεί η ομάδα του Αντόνιο Κόντε. Η απόκτηση του Πίρλο ως ελεύθερος και του Βιδάλ με μόλις 11 εκατ. ευρώ ήταν αριστουργήματα, όπως και η επιλογή του Λιχτστάινερ για το δεξί άκρο της άμυνας.

Ο Βούτσινιτς μπορεί να μην είναι ο καλύτερος επιθετικός που έχουμε δει αλλά ήταν ο πιο ποιοτικός της Γιουβέντους για μια διετία ενώ ο Κάσερες βοήθησε πολύ από την στιγμή που αποκτήθηκε τον Ιανουάριο.

Ο Τζακερίνι δεν ήταν καμία κλάση ποδοσφαιριστή αλλά τουλάχιστον έφερ πίσω τα λεφτά του και με το παραπάνω (μεταγραφή στην Σάντερλαντ), ο Παντοΐν είναι ένας ρολίστας και ο Μποριέλο ήταν ακατάλληλος και γι' αυτό έφυγε το καλοκαίρι.

2012-13

- Φεντερίκο Πελούζο (Ιανουάριος)
- Λούσιο
- Πολ Πογκμπά
- Κουάντβο Ασαμόα
- Μαουρίτσιο Ισλα
- Σεμπάστιαν Τζοβίνκο
- Νίκλας Μπέντνερ
- Νικολά Ανελκά (Ιανουάριος)

Το καλοκαίρι του 2012 παίζει να είναι και το χειρότερο του Μαρότα σε αυτή την 5ετία αφού με εξαίρεση την μαγική κίνηση με την απόκτηση του Πογκμπά ως ελεύθερος, δεν έγινε κάποια άλλη μεγάλη κίνηση.

Ο Ασαμόα είναι εξαιρετικά χρήσιμος αλλά δεν είναι ο μεγάλος παίκτης και από εκεί και πέρα πολύ λίγα πράγματα... Ο Τζιοβίνκο δεν δικαιολόγησε ποτέ τα 11 εκατ. ευρώ που δόθηκαν για να επιστρέψει στο Τορίνο, ο Λούσιο αποδεσμεύθηκε νωρίς, ο Ισλα δεν κατάφερε να συνέλθει 100% μετά τον τραυματισμό του και για τους Μπέντνερ, Ανελκά και Πελούζο μάλλον δεν χρειάζεται κανένα σχόλιο...

2013-14

- Αντζελο Ογκμπόνα
- Κάρλος Τέβες
- Φερνάντο Γιορέντε
- Πάμπλο Οσβάλντο (Ιανουάριος)

Οι πιο λίγες κινήσεις σε μια σεζόν έγιναν το 2013-14 καθώς το καλοκαίρι αποκτήθηκαν μόλις τρεις ποδοσφαιριστές. Η μεταγραφή του Τέβες μόνο για 10 εκατ. ευρώ ήταν πολύ μεγάλη κίνηση, η απόκτηση του Γιορέντε ως ελεύθερος ήταν καλή και η μεταγραφή του Ογκμπόνα για... 15 εκατ. ευρώ στην Τορίνο ήταν λάθος.

Ο Κόντε, όμως, τον ήθελε πάση θυσία. Τον Ιανουάριο του 2014 προστέθηκε και ο Οσβάλντο, σε ένα πολύ καλό deal αφού η Γιουβέντους ουσιαστικά δεν έδωσε καθόλου λεφτά στη Σαουθάμπτον και τελικά το καλοκαίρι δεν έκανε και χρήση της οψιόν απόκτησης του. Για τα (λίγα) λεφτά που δόθηκαν, οι Τέβες-Γιορέντε ήταν πολύ καλές επιλογές. Ειδικά για τον Αργεντίνο δεν χρειάζεται να εξηγήσουμε το πώς και το γιατί...

2014-15

- Πατρίς Εβρά
- Ρόμουλο
- Στέφανο Στουράρο
- Ρομπέρτο Περέιρα
- Αλβαρο Μοράτα
- Κίνγκσλεϊ Κομάν
- Αλεσάντρο Μάτρι (Ιανουάριος)

Φτάνουμε, έτσι, στο περσινό καλοκαίρι, όπου κυριάρχησε η αλλαγή προπονητή με την απόφαση του Κόντε να παραιτηθεί και την επιλογή του Αλέγκρι ως αντικαταστάτης. Η απόκτηση του Εβρά, για μόλις 2 εκατ. ευρώ, ήταν πολύ καλή κίνηση αφού έβαλε εμπειρία στην ομάδα και αποδείχθηκε στο δεύτερο μισό της σεζόν ότι το έχει ακόμη, ο Στουράρο είναι μεγάλη κίνηση (και στοίχισε λιγότερα από 10 εκατ. ευρώ) για το παρόν και κυρίως το μέλλον, ο Περέιρα απέδειξε ότι μπορεί να είναι χρήσιμος σε περισσότερες από μία θέσεις ενώ ο Μοράτα έκανε τρομερή πρώτη σεζόν και φέτος περιμένουμε τα καλύτερα.

Ο Κομάν, που ήρθε ως ελεύθερος από την Παρί Σεν Ζερμέν, είναι επένδυση για το μέλλον, ο Μάτρι βοήθησε τον Ιανουάριο στο να γίνει το νταμπλ με τα γκολ του στο κύπελλο ενώ ο Ρόμουλο ήταν άτυχος με τους τραυματισμούς και επέστρεψε στη Βερόνα. Είναι σημαντικό να αναφέρουμε ότι σε όλες αυτές τις μεταγραφικές περιόδου, η πιο ακριβή μεταγραφή ήταν αυτή του Μοράτα με... μόλις 20 εκατ. ευρώ.

9 σχόλια:

  1. ΕΞΑΙΡΕΤΙΚΗ ΑΝΑΛΥΣΗ. ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΠΑΙΔΕΣ. Ο ΜΑΡΟΤΑ ΓΙΑ ΜΕΝΑ ΕΙΝΑΙ ΕΠΙΤΥΧΗΜΕΝΟΣ. ΑΥΤΟ ΔΕΙΧΝΟΥΝ ΚΑΙ ΤΑ ΑΠΟΤΕΛΕΣΜΑΤΑ. ΑΠΟ ΤΟΥΣ ΕΔΩ ΟΠΑΔΟΥΣ ΕΧΕΙ ΑΚΟΥΣΕΙ ΠΟΛΛΑ. ΝΟΜΙΖΩ ΠΩΣ ΣΤΗΝ ΙΤΑΛΙΑ ΤΟΝ ΘΕΩΡΟΥΝ TOP CLASS.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Μότζι δεν είναι αλλά έχει κάνει κάποιες φοβερές κινήσεις. Εχει φέρει και κάποια παλτά όμως. Γενικά είναι συν.

    Κώστας από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Κάποια στιγμή είχα ψιλοεκνευριστεί που γράφατε συνέχεια για την ποιότητα των κειμένων σας και μοναδική αρθρογραφία κλπ. Η πραγματικότητα είναι πως είναι έτσι ακριβώς όπως τα λέτε. Famiglia Bianconera το blog σας είναι ένα κόσμημα για τους Έλληνες Γιουβεντίνους. Πολύ καλές αναλύσεις, εμπεριστατωμένες και με επίπεδο.

    Συνεχίστε έτσι γιατί είστε ότι καλύτερο μπορεί αν διαβάσει κανείς σήμερα για τη Γιύβε στην Ελλάδα. Μπράβο μάγκες.

    Οσο για τον Μαρότα νομίζω πως μπορούσε και λίγο καλύτερα αλλά αυτό εξαρτάται από τα χρήματα που του δίνει η ομάδα. Εχει κάνει όμως κινήσεις ματ (Πίρλο, Βιντάλ, Μπαρτζάλι, Πογκμπά, Τέβες, Μοράτα).

    Forza Juve
    Παναγιώτης (από το ασπρόμαυρο Ηράκλειο Κρήτης)

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Ο χρόνος δείξει αγαπητέ φίλε. Ο χρόνος και η δουλειά μας.
      Σ’ ευχαριστούμε για όσα έγραψες.

      Διαγραφή
  4. O… στραβούλιακας έχει μάτι τελικά. Καλά το πάει νομίζω…………

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. Και ο Μοτζι εκανε και μεγαλες γκαφες. Αφησε και εφυγαν οι Μπατζιο Ραβανελι και Βιαλι, ο Κοχλερ και ο Μελερ πιο πριν ακομα. Ο καθενας εχει τα συν και τα πλην του.

    Δημητρης Λαρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Σωστός ο Δημήτρης. Έκανε και λάθη αλλά έγραψε και ιστορία.
      Λατρεύουμε Μότζι όπως και να ’χει.

      Διαγραφή
  6. Ο Μαροττα εχει ενα χαρισμα, ξερει να φερνει στην ομαδα "εξαιρετικους" ελευθερους παικτες... Το ιδιο δεν μπορω να πω για τους παικτες που φερνει με μεταγραφη, εκει τα "παλτα" περισσευουν... Ιδιως η προσπαθεια του να βγαλει "λαυρακια" δεν ειναι παντα πετιχυμενα...
    Η φετινες του ςκινησεις μεχρι στιγμης συνοδευονται με πολλα ερωτηματικα -sic- , θα τοποθετηθω ομως ποιο αναλυτικα οταν τελειωσουν οι μεταγραφες...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εύστοχη η επισήμανση και ο διαχωρισμός περί «ελεύθερων» - «μεταγραφών». Βέβαια, έχει κάνει και αρκετές καλές αγορές. Ανάλογα με την μέρα του… Όπως και οι ποδοσφαιριστές. Γενικά έχει προσφέρει ακολουθώντας και το budget της διοίκησης. Μην το ξεχνάμε αυτό.

      Διαγραφή