31 Ιουλ 2015

Μια ωδή στον αναμορφωτή της σύγχρονης Γιουβέντους

Αν σήμερα μιλάμε για το πέμπτο σερί πρωτάθλημα που μπορεί να κατακτήσει η Γιούβε, το οφείλουμε στο 100% στον αναμορφωτή της σύγχρονης ιστορίας μας. Και αυτός δεν είναι άλλος από τον Αντόνιο Κόντε.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Mr. Black

Έχω μεγάλη αδυναμία στον πρώην προπονητή μας και θα τον θυμάμαι πάντα για όσα πρόσφερε στον σύλλογο. Και ως παίκτης αλλά πολύ περισσότερο ως προπονητής. Πήρε την ομάδα όταν βολόδερνε μεταξύ 6ης και 7ης θέσης και την έκανε ξανά πρωταθλήτρια.

Νομίζω πως μόνο ένας Γιουβεντίνος μπορούσε να διαχειριστεί αυτήν την κατάσταση και να φέρει τέτοια αποτελέσματα της συγκεκριμένη περίοδο. Η ομάδα μην ξεχνάμε πως ακόμη ένιωθε τα απόνερα του Calcipolis. Αποτυχημένες χρονιές, κακές εμφανίσεις. Ψαχνόμασταν να βρούμε την ταυτότητά μας και μετά να έρθει κάποια επιτυχία.

Ε, ο Κόντε τα κατάφερε με το που ανέλαβε. Γνωρίζοντας καλύτερα από πολλούς την ομάδα. Τα δεκατρία χρόνια, και καλά χρόνια μάλιστα, που έζησε στο Τορίνο, έμαθε τη σημαίνει το DNA των μπιανκονέρι. Και είχε την ικανότητα να το μεταδώσει. Αυτό λέγεται ικανότητα.

Θυμάμαι στα τρία χρόνια που κάθισε στο τιμόνι της ομάδας που έπαιρνε το 100% από κάθε παίκτη. Καλός ή μέτριος, τον έκανε να δείχνει μέσα στο γήπεδο πολύτιμο. Όλοι λειτουργούσαν για το σύνολο και όχι για την πάρτη τους. Δεν σήκωνε τέτοιες συμπεριφορές ο Κόντε.

Αυτό ήταν το μεγάλο μυστικό της επιτυχίας του. Ως προπονητής δεν είχε πετύχει και τίποτα σπουδαίο. Εκανε το αγροτικό του στην Μπάρι και μετά ρίχτηκε κατευθείαν στα βαθιά. Όχι μόνο κολύμπησε αλλά ανέβηκε και στο ψηλότερο σκαλί.

Ανέλαβε την ομάδα στα χειρότερά της και ήξερε πως αν δεν τα κατάφερνε θα το πλήρωνε. Όχι μόνο πέτυχε, αλλά έγραψε Ιστορία. Μια ιστορία που γράφτηκε από έναν πραγματικό Γιουβεντίνο.

Αγαπήθηκε όσο λίγοι και αποθεώθηκε όσο ακόμη λιγότεροι. Οι οργανωμένοι στην κούρβα σουντ τον έκαναν κορεό, μια κίνηση που δεν έγινε ούτε για τον άπιαστο Μαρτσελο Λίπι.

Τα 46α γενέθλια του ίσως να μην τον βρίσκουν όπως θα ήθελε. Ο Κόντε είναι ένας άνθρωπος της πρώτη γραμμής. Δεν του αρέσει η μετριότητα, θέλει να είναι στην επικαιρότητα, επιθυμεί να πρωταγωνιστεί.

Ο Κόντε θα μας θυμίζει πάντα μια φοβερή τριετία. Θα μας θυμίζει χρόνια που η ομάδα κατέκτησε αήττητη το πρωτάθλημα, που έκανε ρεκόρ συγκομιδής βαθμών στην Serie A, θα μας θυμίζει το νέο μας γήπεδο που έγινε μια καυτή έδρα.

Κάτι μου λέει πως το κεφάλαιο Κόντε δεν έχει κλείσει για την Γιούβε. Ίσως κάποτε να συναντηθούμε ξανά. Και τότε, ακόμη πιο ώριμος και πιο έμπειρος, μπορεί να μας πάει πάλι παρακάτω.

Grazie Antonio. Ευχαριστούμε γιατί τίμησες όσοι λίγοι την ομάδα…

1 σχόλιο: