16 Αυγ 2016

Η ιστορία του θρυλικού Stadio Comunale που μεγαλούργησε η Γιουβέντους

Είναι το γήπεδο που μεγαλούργησε η Γιουβέντους και μέσα σε αυτό έγινε η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας.

Είναι το γήπεδο που αν και μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου απέκτησε ένα αδιάφορο όνομα -Δημοτικό Στάδιο ήταν η ονομασία του- κέρδισε τόση φήμη όσα τα τρόπαια που κατέκτησε σε αυτόν τον αγωνιστικό χώρο η ομάδα

Το Κομουνάλε του Τορίνο ήταν αφιερωμένο στον Μπενίτο Μουσολίνι με την πρώτη του ονομασία να είναι Stadio Municipale «Benito Mussolini». Χτίστηκε μετά απόφαση του ίδιου του Ιταλού δικτάτορα. Σκοπός του ήταν να φιλοξενήσει τους Αγώνες της Νεολαίας «Giochi Littoriali», που πραγματοποιήθηκαν το 1933.

Τα έργα κατασκευής ξεκίνησαν στα τέλη του Σεπτέμβρη του 1932 και τα εγκαίνια έγιναν στις 14 Μαΐου του 1933 από τον Γραμματέα του Εθνικού Φασιστικού Κόμματος Ακίλε Σταράτσε με αφορμή την έναρξη των Αγώνων της Νεολαίας. Η χωρητικότητα του ήταν 65.000 θέσεις.


Η πρώτη αναμέτρηση που διεξήχθη στο νέο γήπεδο του ιταλικού βορρά ήταν μεταξύ της Γιουβέντους και της Ούιπεστ. Νικητές βγήκαν οι γηπεδούχοι με 6-2. Ηταν ο επαναληπτικός για τα προημιτελικά του Μιτρόπα Καπ στις 29 Ιουνίου 1933. Η Γιούβε ξεκίνησε με ένα εντυπωσιακό σκορ. Αυτά που θα ακολουθούσαν ήταν ακόμη ακαλύτερα.

Τη σεζόν 1934-35 φιλοξένησε αγώνες του ιταλικού πρωταθλήματος και έγινε η έδρα των μπιανκονέρι. Η Τορίνο δεν το χρησιμοποιούσε καθώς εκείνη την εποχή είχε το δικό της γήπεδο, το Stadio Filadelfia.

Μετά το τέλος του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου και την πτώση του φασιστικού καθεστώτος, το γήπεδο μπήκε σε μια νέα εποχή. Μετονομάστηκε σε Stadio Comunale. Μέσα σε αυτό μεγαλούργησε η Γιουβέντους!

Την αγωνιστική σεζόν 1963-64, η Γιούβε απέκτησε μόνιμο συγκάτοικο στο γήπεδο αφού μετακόμισε και η ομώνυμη ομάδα της πόλης. Αξίζει να σημειωθεί πως η πρώτη χρονιά που χρησιμοποίησε ως έδρα το γήπεδο η Τορίνο ήταν το 1958 αλλά λόγω υποβιβασμού, οι Τορινέζοι του εγκατέλειψαν για λόγους προκατάληψης!

Στο Comunale, η Γιούβε πανηγύρισε 16 πρωταθλήματα Ιταλίας, 8 κύπελλα και 6 τίτλους σε διεθνές επίπεδο. Ηταν το γήπεδο που το όνομα της Κυρίας μεγάλωσε, γιγαντώθηκε σκορπώντας τρόμο στους αντιπάλους. Ήταν το γήπεδο που πάτησαν μύθοι του συλλόγου.


Το 1986, το γήπεδο άλλαξε πάλι όνομα. Μετονομάστηκε σε Stadio Comunale «Vittorio Pozzo», ως φόρο τιμής στον δύο φορές παγκόσμιο Πρωταθλητή με την εθνική Ιταλίας το 1934 και το 1938.

Στην πόλη είχαν αρχίσει ήδη οι εργασίες για την ανέγερση του Delle Alpi για το Μουντιάλ του 1990. Η Γιούβε αγωνίστηκε μέχρι και τη σεζόν 1989-90 και μετά μετακόμισε. Το Comuale χρησιμοποιήθηκε ως προπονητικό κέντρο των μπιανκονέρι μέχρι και το 2003.

Η ιστορία του Comunale συνεχίστηκε όμως…

Το γήπεδο πέρασε στα χέρια της Τορίνο και υπέστη γενικό λίφτινγκ για τους Χειμερινούς Ολυμπιακούς Αγώνες του 2006. Η Τορίνο χρεοκόπησε και το στάδιο πέρασε ξανά στα χέρια του Δήμου.

Το νέο «Stadio Olimpico» εγκαινιάστηκε στις 29 Νοεμβρίου του 2005 και μετά την χρήση του στους Χειμερινούς Ολυμπιακούς και Παραολυμπιακούς Αγώνες επέστρεψε ξανά στην υποδοχή ποδοσφαιρικών αγώνων της Γιουβέντους και της Τορίνο και το 2008 φιλοξένησε και αγώνες της Γιούβε για το Champions League.

Η Γιουβέντους το εγκατέλειψε οριστικά το 2011 για να μετακομίσει στο δικό της σπίτι, στο πρώτο ιδιόκτητο γήπεδο της Ιταλίας. Στο Juventus Stadium, εκεί που συνεχίζεται να γράφεται η ένδοξη ιστορία του συλλόγουοποία αρχικά υπολογίστηκε σε 105 εκατομμύρια ευρώ έφτασε τα 120 εκατομμύρια ευρώ.

1 σχόλιο: