17 Αυγ 2018

Τα σπουδαία δεκάρια που μεγαλούργησαν στα ιταλικά γήπεδα

Ανήκουν στην κατηγορία των βιρτουόζων του ποδοσφαίρου. Είναι αυτοί που κάνουν το κάτι παραπάνω και μαγεύουν. Είναι το αλατοπίπερο της στρογγυλής θεάς.

Αφιέρωμα | Ποδόσφαιρο

Και στην Ιταλία έχουν αγωνιστεί κατά καιρούς μερικά από τα μεγαλύτερα «10άρια» του παγκοσμίου ποδοσφαίρου.

Πρόκειται για τη φανέλα που έχει πάντα την μεγαλύτερη λάμψη, αλλά και βάρος. Αν μία ομάδα έχει παράδοση στη φανέλα με το Νο 10, αυτή είναι η Γιουβέντους, που έχει να λέει για τα μεγέθη που την φόρεσαν. Βέβαια, υπήρχαν και σπουδαίοι αντίπαλοι που μάγεψαν τα ιταλικά γήπεδα.

Όλη αυτή η αφρόκρεμα του ποδοσφαίρου που πέρασε από το Καμπιονάτο παρελάσει στη λίστα που ακολουθεί. Με αφορμή το Νο 10 που πήρε ο Πάουλο Ντιμπάλα, γυρίζουμε πίσω στο χρόνο και θυμόμαστε δέκα παικταράδες που φόρεσαν το Νο 10.


Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο
Είναι το σύμβολο της Γιουβέντους και αυτό τα λέει όλα. Από το 1993 ως το 2012 ο Pinturiccio έσπασε όλα τα ρεκόρ στο Τορίνο και θα είναι πάντα το σημαντικότερο κεφάλαιο της ιστορίας της Κυρίας.


Ντιέγκο Μαραντόνα
Ο κορυφαίος ποδοσφαιριστής όλων των εποχών έγραψε ιστορία στα ιταλικά γήπεδα με τη Νάπολι την περίοδο 1984-91. Ο Αργεντίνος έβαλε στον ποδοσφαιρικό χάρτη τους παρτενοπέι κάνοντας τους δύο φορές πρωταθλητές, κυπελλούχους αλλά και φέρνοντας στον νότο το κύπελλο ΟΥΕΦΑ.


Ρομπέρτο Μπάτζο
Ενδεχομένως ο καλύτερος Ιταλός ποδοσφαιριστής ever, ο «θεϊκός κοτσιδάκιας» έπαιξε το καλύτερο ποδόσφαιρο της ζωής του στη Γιουβέντους, την πενταετία 1990-95. Η Χρυσή Μπάλα του 1993 το αποδεικνύει.


Μισέλ Πλατινί
Ο Le Roi φόρεσε για πρώτη φορά την φανέλα της Γιουβέντους το 1982 και για την επόμενη πενταετία κατέκτησε ό,τι μπορούσε να κατακτηθεί. Ηταν ο πρώτος με τρεις σερί Χρυσές Μπάλες (1983, 1984, 1985).


Τζάνι Ριβέρα
Το «Golden Boy», όπως είχε ονομαστεί, του ιταλικού ποδοσφαίρου και της Μίλαν, ο Ριβέρα στέφθηκε πρωταθλητής Ιταλίας και Ευρώπης ως «ροσονέρο» ενώ κατέκτησε και την Χρυσή Μπάλα.


Ομάρ Σίβορι
Το γεγονός ότι χαρακτηρίστηκε πριν χρόνια προπομπός του Μαραντόνα, τα λέει όλα. Ο Αργεντίνος υπέγραψε στη Γιουβέντους το 1957 και παρέμεινε στο Τορίνο ως το 1965, κατακτώντας τίτλους και ατομικές διακρίσεις. Οπως την πρώτη Χρυσή Μπάλα στην ιστορία του calcio.


Ρομπέρτο Μαντσίνι
Ο σημαντικότερος ποδοσφαιριστής στην ιστορία της Σαμπντόρια και ένας από τους καλύτερους επιθετικούς όλων των εποχών. Ο Μαντσίνι με το Νο10 στην πλάτη οδήγησε τους Γενοβέζους στο μοναδικό πρωτάθλημα της ιστορίας τους αλλά και στο κύπελλο Κυπελλούχων.


Φραντσέσκο Τότι
Ο αρχηγός της Ρόμα ανακοίνωσε το τέλος της καριέρα του. Πρόσφερε καλές στιγμές και κατέκτησε ένα πρωτάθλημα με την ομάδα του αλλά και το Μουντιάλ του 2006.


Τζανκάρλο Αντονιόνι
«Εσείς κατακτάτε το πρωτάθλημα αλλά εμείς έχουμε τον Αντονιόνι», τραγουδούσαν οι οπαδοί της Φιορεντίνα την δεκαετία του '80 για το 10άρι τους, που ήταν και στην εθνική που κατέκτησε το Μουντιάλ του 1982.


Ζίκο
Πήγε στην Ουντινέζε το 1983, έμεινε μόνο για δύο χρόνια αφού είχε προβλήματα με τραυματισμούς και... εφορία αλλά πρόλαβε να αποδείξει και στα ιταλικά γήπεδα την μεγάλη αξία του. Εχασε για ένα γκολ (20-19) από τον Μισέλ Πλατινί στη μάχη για τον πρώτο σκόρερ του 1984.


22 σχόλια:

  1. Σαν τον μεγαλεξανδρο κανεις. Τοσα χρονια σε κορυφαιο επιπεδο. Δεν ξεχνιεται ευκολα...

    Δημητρης Λαρισα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Για όλους εμάς, ο Μέγας Αλέξανδρος σημαίνει πολλά περισσότερα από απλά ένας σπουδαίος ποδοσφαιριστής. Αν το δούμε αντικειμενικά, ο καλύτερος Ιταλός στη θέση αυτή ίσως και να είναι ο Ρομπέρτο Μπάτζο. Στιες καρδιές μας όμως θα είναι πάντα ο μεγάλος μας αρχηγός.

      Διαγραφή
  2. Ο Ζιντάν με την Juventus ανύπαρκτος, ε?

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Το θέμα έχει να κάνει με τους ποδοσφαιριστές που φόρεσαν την φανέλα Νο 10 και όχι με όσους ήταν δεκάρια στη θέση. Ο μεγάλος Ζινεντίν Ζιντάν δε φόρεσε την φανέλα Νο 10. Σίγουρα θα έχει τη θέση που το αξίζει σε ένα από τα επόμενα αφιερώματα, σε αυτά των βιρτουόζων ποδοσφαιριστών που αγωνίστηκαν στο Καμπιονάτο.

      Διαγραφή
    2. Σωστά... φορούσε το 21. Αλλά ο τύπος ήταν δεκάρι, και ΤΙ δεκάρι!!!!

      Διαγραφή
    3. Από τα καλύτερα!!!
      Σύντομα θα τον δεις να φιγουράρει σε σχετικό μας θέμα.

      Διαγραφή
  3. Καλησπερα σε όλη την παρέα. Επέστρεψα από διακοπές και βρήκα το μπλογκ σε φοβερή κατάσταση. Μπράβο για την δουλειά που γίνεται παιδιά. Το γεγονος πως γραφετε ένα άρθρο και με παίκτες που δεν έπιαξαν στην Γιουβε, σας τιμά και σε εσάς και εμείς ξέρουμε πω διαβάζουμε ποιοτικά και αντικειμενικά θέματα.
    καλή χρονιά να εχουμε. Με την κούπα αύριο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Γράφουμε οπαδικά μεν, με σοβαρότητα δε. Ξέρεις, το κακό και κακόγουστο οπαδιλίκη «πουλάει» περισσότερο αλλά δεν θα το δεις από εδώ. Επιλέγουμε να γράφουμε ποιοτικά και όσο γίνεται αντικειμενικά κείμενα.

      Είμαστε σίγουροι πως η πλειοψηφία του κόσμου ξέρει να αναγνωρίζει κάποια πράγματα. Και αυτό προσπαθούμε να δώσουμε. Κάτι που έλειπε από το ελληνικό γιουβεντίνικο ίντερνετ.

      Αν τα καταφέρνουμε, εσείς θα το κρίνετε.

      Σε ευχαριστούμε για τα καλά σου λόγια Αργύρη.

      Διαγραφή
    2. Κατά τη γνώμη μου Μπάτζιο-Ντελ Πιέρο-Αντσελότι κορυφαίοι Ιταλοί, Μαραντόνα-Ζιντάν-Πλατινί και Ζίκο-Σόκρατες κορυφαίοι ξένοι (στα 10άρια)

      Διαγραφή
  4. καλησπερα νομιζω οτι ξεχασατε αλλο ενα μεγαλο δεκαρι τον τζολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  5. ΓΙΑ ΟΠΟΙΟΥΣ ΘΥΜΟΥΝΤΑΙ Η ΜΙΛΑΝ ΕΙΧΕ ΖΗΤΗΣΕΙ ΤΟΝ ΜΕΓΑΛΥΤΕΡΟ ΕΛΛΗΝΑ ΠΟΔΟΣΦΑΙΡΙΣΤΗ ΓΙΩΡΓΟ ΔΕΛΗΚΑΡΗ ΓΙΑ 37.000.000 ΠΟΣΟ ΑΣΤΡΟΝΟΜΙΚΟ ΓΙΑ ΕΚΕΙΝΗ ΤΗΝ ΕΠΟΧΗ ΟΤΑΝ Ο ΠΕΛΕ ΠΗΓΕ ΣΤΟΝ ΚΟΣΜΟ ΤΗΣ ΝΕΑΣ ΥΟΡΚΗΣ ΜΕ 10.000.000 ΑΛΛΑ Ο ΑΕΙΜΝΗΣΤΟΣ ΝΙΚΟΣ ΓΟΥΛΑΝΔΡΗΣ ΑΡΝΗΘΗΚΕ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Έδωσες ένα ερέθισμα για να ψαχτεί το θέμα.

      Διαγραφή
    2. Υπήρξαν τεράστιοι Έλληνες ποδοσφαιριστές αλλά άτυχοι, σε μια εποχή προ Μπόσμαν και πριν η Ελλάδα φανεί στον ποδοσφαιρικό χάρτη σας χώρα. Αν έπαιζαν μπάλα μετά το 2004 ο Δεληκάρης ο Δομάζος ο Χατζηπαναγής και ο Σαραβάκος δεν θα έπαιζαν απλά στο εξωτερικό σε μεγάλες ομάδες αλλά θα πρωταγωνιστούσαν στην Γιουβέντους την Μίλαν την Ρεάλ την Μπαρτσελόνα και την Μπάγερν. Ειδικά ο Βάσια... Αν με το ταλέντο του ήταν σύγχρονος ποδοσφαιριστής τύφλα να χει ο Μέσι...

      Διαγραφή
    3. Φαινόμενο μοναδικό να είναι αποδεκτός από όλους τους αντιπάλους του παίκτες και φιλάθλους. Ευτυχώς είχα την τύχη να τον δω να παίζει στα καλά του χρόνια.

      Διαγραφή
  6. ενα πολυ μεγαλο δεκαρι ηταν ο τζολα και θυμαμαι φιλους ιταλους που τον φωναζαν μαρατζολα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  7. Δεληκάρης, Δομάζος, Σαραβάκος και ΕΙΔΙΚΑ ο Χατζηπαναγής αδικήθηκαν που ήταν Έλληνες στην προ Μποσμαν εποχή. Ο Βάσια σήμερα θα έπαιζε σε Γιουβε-Ρεαλ-Μπάρτσα ή Μπάγερν και θα ήταν ο πρωταγωνιστής. Όσο για τα "ιταλικά" 10ρια, οι νεότεροι δεν μπορείτε να καταλάβετε τι σήμαινε Πλατινί εκείνη την εποχή. Να θυμίσω ότι όσο έπαιζε ο Γάλλος, ο Μαραντόνα ήταν το Νο 2 του καμπιονάτο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  8. ξεχασατε μπετεκα καουζιο ανασταζι ροοσι κηναλια βηαλι βιασεστε πολι

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  9. Rui Costa τόσο στην Φιορεντίνα όσο και στη Μίλαν.. Κάθε άλλο παρά αμελητέος..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  10. zola nai di-bartolomei isosrui costa isos......de boro veva na sygrino ton del-piero me ton ZICO,,,,mono ta pososta ths karieras tou zico tromazoun alloste einai poly pio efkolo na kaneis kariera sthn xora sou apo to na latrefteis san thrylos se 3 diaforetikes hpeirous.....kati pou kanenas den exei kanei.

    ΑπάντησηΔιαγραφή