1 Αυγ 2015

Γιατί και πότε σταμάτησαν οι τιφόζι της Γιούβε να έχουν αγγλικές ονομασίες στους συνδέσμους τους

Ξέρουμε τους Drughi, τους Viking, τους Nucleo, τους Tradizione, τους Bravi Raggazzi. Είναι οι μεγαλύτεροι σύνδεσμοι των ultras της Γιούβε. Τα ονόματά τους είναι αμιγώς ιταλικά. Δεν ήταν όμως τα πράγματα πάντα έτσι.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Drugho

Δεκαετίες πίσω, στο παλιό στάδιο Κομουνάλε, πολλά από τα γκρουπ των τιφόζι της Γιούβε είχαν αγγλικά ονόματα. Υπήρχαν οι Panthers, οι Indians, σύνδεσμοι που οι περισσότεροι δεν γνωρίζουν. Υπήρχαν οι γνωστοί σε όλους Fighters.

Την ίδια περίοδο, μιλάμε για τις δεκαετίες ’60, ’70 αλλά και τις αρχές του ’80, στην Ιταλία πολλά γκρουπ είχαν ξενόφερτες, αγγλικές, ονομασίες. Με το φαινόμενο του χουλιγκανισμού στα φόρτε του εκείνες τις εποχές, οι οργανωμένες κερκίδες των ιταλών είχαν μέχρι και βρετανικές σημαίες στις κούρβες ή στα αυτοκόλλητα που ήταν τότε της μόδας.

Βέβαια, πάντα υπήρχε και το ιταλικό στοιχείο στις ονομασίες των συνδέσμων αλλά το αγγλικό λεξιλόγιο είχε εισχωρήσει και στην Ιταλία. Κάποια στιγμή όλα αυτά κόπηκαν μαχαίρι. Η αρχή έγινε από τους οπαδούς της Γιουβέντους.

Αιτία δεν ήταν άλλη από τα αιματηρά επεισόδια στο Χέιζελ το 1985, όταν οι Άγγλοι δολοφόνησαν 39 φίλαθλους, στην πλειοψηφία τους οπαδούς της Γιούβε, στον τελικό με την Λίβερπουλ.

Τότε, σε αρκετούς οπαδούς, σταμάτησε αυτομάτως οποιαδήποτε σύνδεση με την αγγλική οπαδική κουλτούρα. Τα ονόματα γύρισαν σε ιταλικά, ακόμη και η επανεμφάνιση των θρυλικών Fighters συνοδεύτηκε από το «Gruppo Storico». Ήταν το τέλος μιας εποχής και η αρχή μιας νέας.

4 σχόλια:

  1. ΕΓΩ ΔΕΝ ΤΟ ΗΞΕΡΑ
    ΕΥΧΑΡΙΣΤΟΥΜΕ ΓΙΑ ΤΟ ΑΡΘΡΟ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλα δν εβαλαν γι αυτο το λογο το gruppo storico οι fighters....αλλωστε για το ονοκα λαι τα συμβολα τους τρωγανε πολυ κραξιμο.....ονομα αρχισανε να αλλαζουνε μετα το 2005-06 που αρχισανε να εμφανιζουνε το tradizione .......στις δοξες τους fighters ητανε

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Βάιε δεν είναι όπως τα γράφεις.

      Οι Fighets άλλαξαν όνομα από το 1988 και όχι όταν εμφανίστηκαν οι Tradizione. Το γιατί επανήλθε το παλιό όνομα, είναι ένα άλλο θέμα που έχουμε ετοιμάσει για το κοντινό μέλλον.

      Φυσικά και στις δόξες τους ήταν Fighters αλλά μετά το Χέιζελ άρχισαν να αλλάζουν τα πράγματα. Σ’ ευχαριστούμε για την τοποθέτηση. Είναι η δεύτερη φορά που σχολιάζεις για οπαδικά θέματα. Φαίνεται πως σ’ ενδιαφέρουν και μας αρέσει αυτό.

      Διαγραφή
  3. Μαλλον μιλαμε για.διαφορετικες περιοδους και η αληθεια βρισκεται στ μεση.....
    Συνοπτικα gruppo storico "fighters" μετα τα γεγονοτα του 87 με τη βιολα εμφανιζονται οι fighters στην αρχη του delle alpi τα banners δεξια στους drughi λενε fighters,κατα τη συμβιωση τους με τους drughi κρεμανε banners black &white fighters.......οταν γινονται αφεντικα υπογραφουνε σαν fighters μεχρο περιπου τα γεγονοτα του 04 με Παρμα και το 05-06 στην Αλεσσαντρια που αρχισανε μα πεφτουνε......μετα εμφανιζονται κ οι tradizione ατομα φιλικα στους fighters και εχουνε τα σημερινα(πραγματα γνωστα βεβαια).Γενικα το ονομα και τα συμβολα τους ειναι κατι που τους στιγματιζει.

    Παντα υπογραφανε gruppostorico στα πανπ τους,γιατι θεωρουσαν τον εαυτο τους,τους μονους συνεχιστες του οπαδικο κινηματος του bebe rossi (=συμφωνα με λεγομενα πρωην fighter και arditi που εχω γνωρισει)

    Τεσπα μικρα γραμματα ειναι αυτα.Η στηλη αυτη εχει ενδιαφερον γιατι ο Ελληνας "οπαδος" εχει μαυρα μεσανυχτα.....συνεχισε ετσι εχει ζουμι εδω...

    ΑπάντησηΔιαγραφή