24 Σεπ 2015

Όταν οι ίδιοι οι οπαδοί μικραίνουν, άθελά τους, την ομάδα και γιατί δεν «σφυρίζουν» οι οργανωμένοι

Τα πράγματα είναι περίπλοκα και δεν μπορώ να τα γράψω όπως τα αισθάνομαι. Όχι γιατί δεν υπάρχει ελευθερία λόγου αλλά γιατί δεν θέλω να προσβάλω κανέναν. Δεν μου αρέσει αυτή η λογική. Επιχειρώ να τα πω και ελπίζω να γίνω κατανοητός.

Γράφει αποκλειστικά για τη Famiglia Bianconera ο blogger Drugho

Μια αναγκαία παρένθεση πρώτα. Ασχολούμαι με τα οπαδικά της ομάδας και το τι λέει ο κάθε φίλαθλος περισσότερο από τις ειδήσεις της ομάδας. Μ’ ενδιαφέρει περισσότερο η γνώμη του κόσμου παρά μια δήλωση ενός ποδοσφαιριστή μετά το τέλος του αγώνα. Ισως γιατί ό,τι είχα να δω το είδα και επειδή ξέρω πως ο αθλητής «πρέπει» να πει κάποια πράγματα.

Βίτσιο μου, μπορεί να χαρακτηριστεί έτσι, είναι να αφουγκράζομαι τον κόσμο. Να διαβάζω απόψεις, γνώμες, λογικά επιχειρήματα, καφρίλες. Ολοι οπαδοί της ίδιας κερκίδας είμαστε και έχει ενδιαφέρον τι σκέφτεται ο καθένας από εμάς. Και όλοι μας διαφορετικοί.

Όταν προσπαθείς να εκφράσεις κάτι σε τρίτους, είναι άμεσα συνδεδεμένο με τις παραστάσεις σου. Εχεις δει και έχεις ζήσει κάποια πράγματα και γράφεις γι’ αυτά σε συνάρτηση με το τώρα. Πάντα υπάρχει ένα βασικό σημείο αναφοράς. Το χθες. Σε σχέση με το σήμερα.

Βλέπω, λοιπόν, ό,τι εντελώς ξαφνικά επικρατεί μια «ευρωπαϊκή», όπως συνηθίζεται να λέγεται, οπαδική «κουλτούρα» (το κουλτούρα σε εισαγωγικά γιατί έξω δεν είναι έτσι, όπως θέλουν να μας το παρουσιάσουν). Πηγαίες εκφράσεις του τύπου «όποιος θέλει να κράξει να πάει αλλού», «κάτω τα χέρια από την ομάδα», «μην ακούσω το ένα, μην ακούσω το άλλο». Διαβάζω για αποστολές αυτοκτονίας και καμικάζι. Αλιεύω κείμενα που λέει για όνειρα της ομάδας για πρωτάθλημα!

Πότε είχε ρόλο καμικάζι η Γιούβε και δεν το ξέραμε; Τι σημαίνει η Γιούβε να ονειρευτεί το πρωτάθλημα; Να ονειρευτώ εγώ την Μόνικα Μπελούτσι, ναι. Αυτό είναι όνειρο. Οι έννοιες Γιούβε και πρωτάθλημα είναι συνυφασμένες. Η Γιούβε δεν ονειρεύεται το πρωτάθλημα. Κυνηγάει -και τις περισσότερες φορές- κατακτά το πρωτάθλημα. Ονειρεύεσαι κάτι άπιαστο.

Η ατάκα του Τζαμπιέρο Μπονιπέρτι «Για τη Γιουβέντους η νίκη δεν είναι σημαντική.
Είναι το μόνο που μετράει» δεν κρύβει μέσα της κανέναν καμικάζι, κανέναν ονειροπόλο. Μια καλοδουλεμένη ποδοσφαιρική μηχανή που ανήκει στην ελίτ του παγκοσμίου ποδοσφαίρου είναι η ομάδα και οφείλει να σαρώνει στο πέρασμά της.

Όταν κληρωνόμασταν με τα γκαλάκτικος της Ρεάλ ή με την υπερομάδα που είχε φτιάξει ο Σερ Αεξ στο Μάντσεστερ, ποτέ δεν μιλάγαμε για όνειρα, ελπίδες και επίθεση αυτοκτονίας. Πηγαίναμε στα ίσια και τους παίζαμε. Κερδίζαμε; Μια χαρά. Χάναμε; Πηγαίναμε στον επόμενο. Τελεία και παύλα.

Κατανοώ πως την ιστορία δεν αρκεί να την διαβάσεις αλλά να την έχει ζήσει κιόλας. Ένα μέρος της τουλάχιστον. Και επειδή μιλάμε για Ελλάδα, να βγάλεις από το μυαλό σου το πώς σκέφτεσαι ως Έλληνας οπαδός (που σημαίνει πως έχει μάθει να σκέφτεσαι μειονεκτικά σε σχέση με την υπόλοιπη ήπειρο) και να σκεφτείς απλά ως οπαδός της Γιουβέντους.

Και μια που είπα για Ελλάδα, να σημειώσω κάτι γιατί μάλλον διαφεύγει. Η Famiglia Bianconera, για να αρχίσω από εμάς, γράφεται στα ελληνικά. Το ίδιος ισχύει και σε άλλους τόπους του ελληνικού διαδικτύου. Δεν τα διαβάζει κανένας Ιταλός και δεν έχουμε καμία παρεμβατικότητα. Οπότε εκφραστείτε ελεύθερα όπως θέλετε. Μην φοβάστε, δεν πρόκειται να δημιουργήσουμε κανένα πρόβλημα στο Τορίνο.

Και μια που είπα Τορίνο, την Τετάρτη η ομάδα σφυρίχτηκε στο Juventus Stadium. Για δεύτερη φορά μέσα σε λίγες εβδομάδες. Εγώ δεν θα το έκανα αν ήμουν στην εξέδρα αλλά δεν μπορώ να απαγορεύσω σε κανέναν να το κάνει. Έτσι αισθάνθηκε, έτσι έκανε. Δεν είναι δείγμα αγάπης αυτό. Αυτό είναι δείγμα ταμπεραμέντου και ιδιοσυγκρασίας του καθενός.

Γιουχαΐστηκε από μερίδα οπαδών. Όχι όμως από την κούρβα sud. Πριν πει κάποιος «αυτοί είναι σωστοί οπαδοί, μπράβο στους ultras», ας αναρωτηθεί γιατί όχι από τους πιο πωρωμένους; Η απάντηση δε βρίσκεται στο σήμερα ή στο χθες. Ούτε στην οπαδική τους κουλτούρα. Βρίσκεται λίγα χρόνια πιο πίσω.

Δεν άλλαξαν μόνο η δομή και τα οικονομικά του συλλόγου μετά το Calciopolis. Αλλαξαν και άλλα πράγματα…

19 σχόλια:

  1. Καλησπέρα,
    Οι μόνοι που έχουν λόγο πάνω στην ομάδα είναι οι οπαδοί που στάθηκαν κοντά στην ομάδα αγοράζοντας το εισιτήριο διαρκείας την σεζόν 2006/07 .
    Μην γράφετε για τους ultras όταν δεν γνωρίζετε τα προβλήματα που έχουν με την διοίκηση της Juve τα τελευταία χρόνια και παρόλο αυτά είναι πάντα παρόν στα εντός και εκτός έδρας παιχνίδια.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλησπέρα και σε σένα Φίλιππε. Λόγω έχουν όλοι όσοι πηγαίνουν στο γήπεδο αλλά και εμείς που την βλέπουμε από την τηλεόραση. Γιατί το λες αυτό;

      Διαγραφή
    2. Drugho: Φίλιππε, δεν γράφω από το μυαλό μου, ούτε χωρίς να γνωρίζω. Αν θες, πες μας ποια είναι αυτά τα προβλήματα. Περιμένω με ενδιαφέρον να τα ακούσω και να κάνουμε διάλογο πάνω σε αυτά. Φυσικά και είναι εντός κι εκτός και πάντα θα είναι.

      Διαγραφή
  2. Απολαυστικός. Drugho, είσαι η καλύτερη στήλη της Famiglia.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Χρήστος / Θεσσαλονίκη24 Σεπτεμβρίου 2015 στις 11:26 μ.μ.

    Με βρίσκεις σύμφωνο σε όλα φίλε. Να γιάσει το στόμα σου

    Φόρτσα Γιούβε
    Πάντα πρωταθλητές
    Χρήστος / Θεσσαλονίκη

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Αυτά που βλέπω γράφω φίλε μου. Λάθος ή σωστά, έτσι τα βλέπω. Σκοπός μου δεν είναι να προσβάλω κανέναν και όποιος θέλει να κρίνει την άποψή μου, μπορεί να το κάνει. Να σου πω, προτιμώ τον διάλογο για κάτι που διαφοροποιούμαστε παρά τα ωραία λόγια. Πάντως σε ευχαριστώ για το σχόλιο.

      Διαγραφή
  4. Φίλε είπες μεγάλη κουβέντα πως κάποιοι έλληνες γιουβεντίνοι σκέφτονται ως οπαδοί του ολυμπιακού, παναθηναϊκού, αεκ, παοκ κοκ που είναι και γιουβέντους. Πολύ σωστο

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Νομίζω πως έτσι είναι. Είναι δύσκολο να βγεις από την οπαδική κουλτούρα μιας ολόκληρης χώρας μόνο και μόνο επειδή υποστηρίζεις μια ομάδα άλλης χώρας. Εδώ μένεις, πιθανόν να υποστηρίζεις και μια ομάδα (και καλά κάνεις αφού νιώθεις έτσι), οπότε επηρεάζεσαι θες δε θες. Ακόμη κι αν δεν το καταλαβαίνεις.

      Διαγραφή
  5. Το τελευταίο με τους ultrasδεν το κατάλαβα γιατί δεν τα ξέρω και καλα τα πράγματα. Για την ελληνική πραγματικότητα έχεις απόλυτο δίκιο drugho.

    Καιρό είχες να γράψεις. Είσαι δυνατή πένα.
    Κώστας από Πάτρα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Το τελευταίο με τους ultras είναι μια ξεχωριστή ιστορία από μόνο του. Η αλήθεια είναι πως δεν θέλω να την θίξω. Αλλά δεν μπορώ να κλείνω και τα αυτιά σε όσα λέγονται. Ναι, είχα καιρό να γράψω. Να είσαι καλά Κώστα και σε ευχαριστώ για τα καλά σου λόγια.

      Διαγραφή
  6. Το διάβασα δύο φορές το θέμα γιατί στην αρχή μου κακοφάνηκε όπως το έγραψες. Νομίζω πως γράφεις για τη διαφορά γενεών. Αν εσύ πχ έχεις δει περισσοτερα λογο ηλικίας, βλέπεις τα τωρινά πράγματα διαφορετικά από εμένα που έχω δει λιγότερα.

    Μια ψύχραιμη ανάγνωση σε δικαιώνει όπως το θετεις. Δεν νομίζω πως στην τελικη κράζεις κάποιους. Απλά μιλας για διαφορετικές παραστασεις και διαφορετικούς τροπους αντιμετώπισης.

    ΦΑΝΗΣ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Φάνη, κάπως έτσι είναι τα πράγματα. Δεν φταίει κάποιος που είναι πιο μεγάλος και έχει δει περισσότερα, ούτε βέβαια αυτός που είναι μικρότερος και έχει δει λιγότερα. Εξάλλου, εκεί που ήσουν ήμουνα και εδώ που είμαι θα ρθεις.

      Διαγραφή
  7. Κοίτα φίλε, αποψη μπορουν να έχουν όλοι. Τώρα τι γράφει ο καθένας κρίνεται από τα λεγόμενα του. Το μπλογκ σας εχει δείξει πολύ καλά στοιχεία μεχρι τώρα. Κάνετε την διαφορά στα τόσα που διαβάζουμε γιατί και το δικό μου βίτσιο είναι να διαβάζω ότι γραφεται για τη Γιουβεντάρα μας.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Φυσικά και έχουν δικαίωμα να έχουν άποψη όλοι. Το διαδίκτυο δίνει την ευκαιρία σε όλους.

      Διαγραφή
  8. και τι προτείνεις δηλαδη; να μην γραφει ο κοσμος ελευθερα οτι γουσταρει;

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Όχι φίλε μου. Αν έβγαλες αυτό το συμπέρασμα από το άρθρο, θα σε παρακαλούσα να κάνεις τον κόπο και να το διαβάζεις και μία δεύτερη φορά. Είμαι υπέρ της ελευθερίας του λόγου και της ανταλλαγής απόψεων. Κάθε άποψη είναι σεβαστή αλλά αυτό δε σημαίνει ότι είναι και σωστή.

      Διαγραφή
  9. 2 πραματακια επειδη εχουμε και καιρο να τα πουμε.....
    1ον δε ξερω πως βλεπεις εσυ την κατασταση με τους ultras και τι πιστευεις πως γινεται αυτο που βλεπω εγω ειναι οτι ο συλλογος εξικιωνεται με τα θελω του modern football ειτε μας αρεσει ειτε οχι......σαφως θα ειμαστε στο πλευρο της ομαδας εντος εδρας τουλαχιστον......
    δεν ξερω για ποσο ακομα ομως.....Παλαιοτερα ειχα πει οτι οι εποχες Giraudo περασανε καιτ που δεν ειναι απαραιτητα σωστο οι διοικηση κανει και βηματα μπρος και βηματα πισω δηλαδη ζουμε ενα μοντελο Giraudo... με μια κουρβα με λιγοτερους ultras με καποια ατομα να τους απαγορευεται και η εισοδος στο γηπεδο......φανταστειτε λοιπον σε λιγα χρονια να απαιτησουν απο ολους tessera?????φανταστειτε να απαιτησουν απο την curva sud να γινει οπως η τωρινη curva nord....να καθομαστε δλδ σα τους Αγγλους και να κοθναμε σημαιακια.....
    Για τους Ελληνες τωρα οτι και να πεις ειναι λιγο τετοια μιρλα ρε παιδια ουτε οι Νοτιοι που και πιο κοντα μας ιδαιολογικα.......στην Ελλαδα οι οπαδοι εινια ελαχιστοι ακομαλιγοτεροι ειναι οι ultras ακομα λιγοτεροι ειναι αυτοι που γουσταρουν curva sud ακομα λιγοτεροι αυτοι που εχουνε θεση σε αυτη.......τι να λεμε τωρα οι μισοι Ελληνες του ιντερνετ γινανε JUve to 2012 ενα μεγαλο ποσοστο γινανε περσυ.......

    υγ. δε καταλαβαινω ρε Φιλιππε το σχολιο σου δηλαδη μονο αυτοι οι ultras εχουνε λογο δηλαδη ειχες και συ διαρκειας στο Comunale το 2006 αν ναι σε ποια curva ?????πριν τον υποβιβασμο οι ultras δεν ειχανε θεματα δηλαδη με τη διοικηση η δεν ειχαν δυνατη και διαρκη παρουσια παντου?????τι μας λες δηλαδη????

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Drugho: Βάιε, τα ερωτήματά σου θα γίνουν σχετικό άρθρο. Γι’ αυτό και δεν έχει λάβει ακόμη απάντηση. Σ’ ευχαριστούμε και πάλι για τα σχόλιά σου στα οπαδικά θέματα.

      Σχετικά με τον φίλος μας Φίλιππο, και εμείς περιμένουμε μια απάντηση για το τι θέλει να μας πει και πώς το σκέφτεται το θέμα.

      Διαγραφή