11 Οκτ 2018

Οι 10 καλύτεροι Ιταλοί τερματοφύλακες

Τερματοφύλακας. Η μοναξιά του ποδοσφαιριστή και ένας δύσκολος ρόλος. Μόνος του εναντίον όλων.

Αφιέρωμα | Ποδόσφαιρο

Στη λίστα που ακολουθεί, φιλοξενούνται οι μεγαλύτεροι πορτιέρι της Ιταλίας. Εμβληματικές φιγούρες, σπουδαίες προσωπικότητες, θεαματικοί γκολκίπερ. Όλοι τους έπαιζαν μόνο εναντίον όλων και τα κατάφερναν. Μεγάλες προσωπικότητες. Νικητές!

Ντίνο Τζοφ
Απλά μύθος... Τα λέει όλα το γεγονός ότι ο Τζοφ είναι ο γηραιότερος που κατέκτησε το Μουντιάλ, όντας κανονικά ο βασικός τερματοφύλακας της Ιταλίας το 1982, σε ηλικία 40 ετών και 4 μηνών! Εγραψε 112 συμμετοχές με την εθνική, με την οποία κατέκτησε και το Euro του 1968 ενώ με την Γιουβέντους πανηγύρισε έξι πρωταθλήματα, δύο κύπελλα καθώς και το κύπελλο ΟΥΕΦΑ. Ενας πραγματικός θρύλος για τον ιταλικό και όχι μόνο αθλητισμό.


Τζιοβάνι Γκάλι
Τα περισσότερα χρόνια της καριέρας του ήταν στη Φιορεντίνα αλλά τα καλύτερα στην Μίλαν. Με τους ροσονέρι, ο παγκόσμιος πρωταθλητής του 1982 (έστω ως τρίτος τερματοφύλακας της Ιταλίας στο Μουντιάλ) κατέκτησε πρωτάθλημα και δύο κύπελλα Πρωταθλητριών, όπως και Σούπερ Καπ. Παρέμεινε στο Μιλάνο από το 1986 ως το 1990, πριν μετακινηθεί στην Πάρμα.

Λορέντσο Μπουφόν
Ξάδερφος του παππού του Τζανλουίτζι, αυτός ο Μπουφόν συνδέθηκε με την Μίλαν, στην οποία αγωνίστηκε για δέκα χρόνια και κατέκτησε πέντε πρωταθλήματα. Θεωρείται ο καλύτερος Ιταλός τερματοφύλακας της δεκαετίας του '50 και των πρώτων χρόνων αυτής του '60 ενώ στέφθηκε πρωταθλητής (μία φορά) και με την Ιντερ.

Φραντσέσκο Τόλντο
Εφτιαξε το όνομα του στην Φιορεντίνα και στη συνέχεια δέθηκε με την Ιντερ, στην οποία πέρασε τα καλύτερα χρόνια της καριέρας του. Πάνω από όλα, πάντως, τον Τόλντο θα τον θυμόμαστε για δύο λόγους. Πρώτον για τις εντυπωσιακές εμφανίσεις του στο Euro 2000 και δεύτερον για το γκολ-μαγεία που δέχθηκε από τον Ντελ Πιέρο στο Γιουβέντους-Φιορεντίνα 3-2 της 4ης Δεκεμβρίου 1994.


Αντζελο Περούτσι
Θα υπάρχει πάντα η υπέροχη βραδιά της Ρώμης, το 1996, για να συνδέει τον Περούτσι με την Γιουβέντους. Οι δύο αποκρούσεις του στη διαδικασία των πέναλτι του τελικού με τον Αγιαξ θα είναι για πάντα χαραγμένες στη μνήμη όλων, όπως είναι πάντα χαραγμένα στο μυαλό του Περούτσι όσα έζησε στην οκταετία του (1991-99) στο Τορίνο. Πρωταθλήματα, κύπελλα, Πρωταθλητριών, κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Σούπερ Καπ, γενικά... τα πάντα!

Τζανλούκα Παλιούκα
Γεμάτη καριέρα, με δυνατές στιγμές. Οπως, για παράδειγμα, η κατάκτηση του πρωταθλήματος με την Σαμπντόρια το 1991 και η παρουσία στον τελικό του Πρωταθλητριών την επόμενη χρονιά. Οπως οι εμφανίσεις του στο Μουντιάλ του 1994, όταν έκανε ό,τι μπορούσε στη διαδικασία των πέναλτι κόντρα στη Βραζιλία. Οπως η κατάκτηση του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ με την Ιντερ το 1998, όπως η έξοδος στην Ευρώπη με την Μπολόνια.

Στέφανο Τακόνι
Από το 1983 ως το 1992 ήταν κάτω από την εστία της Γιουβέντους, κατακτώντας τα πάντα. Πρωταθλήματα, κύπελλα, Σούπερ Καπ, κύπελλο Πρωταθλητριών, κύπελλο ΟΥΕΦΑ, Διηπειρωτικό. Στο τελευταίο, μάλιστα, ήταν και πρωταγωνιστής με τις αποκρούσεις πέναλτι κόντρα στην Αρχεντίνος Τζούνιορς. Πάνω από όλα, όμως, άντεξε και κατάφερε να καθιερωθεί στην Γιούβε διαδεχόμενος τον θρύλο Τζοφ.


Τζανπιέρο Κόμπι
Τα γράφαμε και πριν λίγες εβδομάδες. Ο... Μπουφόν της δεκαετίας του '30, ο Κόμπι πήρε τέσσερα σερί πρωταθλήματα με την Γιουβέντους καθώς και το Μουντιάλ του 1934, όντας από τους πρωταγωνιστές της εθνικής Ιταλίας. Πέρα από αρχηγός της, όντας ένας από τους μόλις τρεις τερματοφύλακες (Τζοφ και Κασίγιας οι άλλοι δύο) που έχουν σηκώσει με το περιβραχιόνιο στο μπράτσο αυτό το τρόπαιο. Διαβάστε το σχετικό αναλυτικό αφιέρωμα εδώ.

Βάλτερ Τζένγκα
Είναι ο καλύτερος τερματοφύλακας στην ιστορία της Ιντερ. Ο Τζένγκα έκανε τρομερό Μουντιάλ το 1990, όταν και κατάφερε να μην δεχθεί γκολ για 518 λεπτά ενώ με τους νερατζούρι κατέκτησε πρωτάθλημα καθώς και δύο κύπελλα ΟΥΕΦΑ. Εχει να λέει για την ανάδειξη του σε καλύτερο Ιταλό ποδοσφαιριστή το 1987 καθώς και για την 10η θέση στη Χρυσή Μπάλα το 1990.

Τζανλουίτζι Μπουφόν
Στην περίπτωση του Μπουφόν, ίσως του καλύτερου τερματοφύλακα του κόσμου, δε χρειάζεται να γραφτεί κάτι ιδιαίτερο. Μιλάει η εικόνα…

5 σχόλια:

  1. Ο ΚΑΛΥΤΕΡΟΣ ΤΕΡΜΑΤΟΦΥΛΑΚΑΣ ΤΗΣ ΙΤΑΛΙΑΣ ΟΛΩΝ ΤΩΝ ΕΠΟΧΩΝ
    ΗΤΑΝ Ο ΜΠΑΤΣΙΚΑΛΟΥΠΟ ΤΗΣ ΤΟΡΙΝΟ Ο ΟΠΟΙΟΣ ΣΚΟΤΩΘΗΚΑΙ ΣΕ ΑΕΡΟΠΟΡΙΚΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΣΤΗΝ ΓΙΟΥΓΚΟΣΛΑΒΙΑ ΤΟ 1948..ΤΑΚΗΣ ΜΙΧ. ΚΑΛΛΕΡΓΗΣ..29 Άπριλίου 2019..ώρα 10;28. μ.μ.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. ΤΟ ΔΥΣΤΥΧΗΜΑ ΕΓΙΝΕ ΜΕΣΑ ΣΤΗΝ ΠΟΛΗ ΤΟΥ ΤΟΡΙΝΟ - ΣΟΥΠΕΡΓΚΑ

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Ο παλιούκα μέτριος παιδιά. Απλά δημοφιλής λόγο καριέρας
    https://www.eco-bau.gr

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Και ο Αλμπερτοζι επρεπε να βρισκεται στην λιστα..

    ΑπάντησηΔιαγραφή