14 Μαρ 2016

Πώς ξεκίνησε η κόντρα των Ιταλών οπαδών με τους Αγγλους

Πολλές είναι οπαδικές κόντρες που γεννήθηκαν και  συντηρούνται στις ποδοσφαιρικές κερκίδες και μια από αυτές που ξεχωρίζει είναι μεταξύ των Ιταλών τιφόζι και των Άγγλων οπαδών.

Αρθρογραφία | Οπαδοί

Αποκορύφωμα της μεταξύ τους διαμάχης είναι ο τραγικός απολογισμός των 39 νεκρών στο Χέιζελ των Βρυξελλών το 1985, όταν πριν τον τελικό του Κυπέλλου Πρωταθλητριών μεταξύ της Γιουβέντους και της Λίβερπουλ ξέσπασαν τρομερά επεισόδια.

Για εκείνη τη βραδιά έχουν ειπωθεί πολλά σε ό,τι αφορά τον χουλιγκανισμό από πλευράς Βρετανών. Ερευνητές υποστήριξαν πως μεταξύ των οπαδών που συμμετείχαν στα επεισόδια εκείνου του τελικού δεν ήταν μόνο χούλιγκαν της Λίβερπουλ αλλά και μέλη άλλων ομάδων (Γουέστ Χαμ, Γουλβς, Τσέλσι κλπ). Αυτό το γεγονός όμως, δεν ήταν η αιτία αλλά το αποκορύφωμα.

Ουσιαστικά, όλα άρχισαν ένα χρόνο νωρίτερα, το 1984. Στον τελικό του Πρωταθλητριών που έγινε στη Ρώμη μεταξύ της Ρόμα και της Λίβερπουλ, σημειώθηκαν πολλά επεισόδια έξω από το γήπεδο αλλά και την πρωτεύουσα της Ιταλίας. Ομάδες από τιφόζι των ρομανίστι, επιτέθηκαν σε οπαδούς των Άγγλων.

Οι επιθέσεις έχουν καταγραφεί ως… χειρουργικές καθώς οι τιφόζι της Ρόμα… έπαιζαν εντός έδρας και είχαν «μελετήσει» το σχέδιό τους. Γνώριζαν τους την περιοχή και τους δρόμους ενώ εκμεταλλεύτηκαν την κατάσταση μέθης των Βρετανών οπαδών.

Αποτέλεσμα ήταν να τους αιφνιδιάσουν και να βγουν νικητές. Δεκάδες ήταν οι οπαδοί της Λίβερπουλ που τραυματίστηκαν από τα επεισόδια ενώ κάποιοι είχαν δεχτεί και μαχαιριές. Μια μεγάλη κόντρα μεταξύ δύο διαφορετικών οπαδικών σχολών είχε γεννηθεί…

Ένα χρόνο αργότερα, ανάμεσα στους Άγγλους που βρέθηκαν στις Βρυξέλλες, πάλι με Ιταλούς τιφόζι απέναντί τους, ήταν αρκετοί που ζητούσαν εκδίκηση για όσα πέρασαν στη Ρώμη. Τα επεισόδια στο Χέιζελ ήταν το αποκορύφωμα μιας βεντέτας που υπάρχει μέχρι και σήμερα, τουλάχιστον σε επίπεδο οπαδών συλλόγων γιατί οι Ιταλοί που ακολουθούν την εθνική τους ομάδας δεν είναι απαραίτητα το ίδιο κοινό με αυτούς που βρίσκονται στα οργανωμένα πέταλα της Serie Α.

Χαρακτηριστικό τους μίσους που υπήρχε εκείνη τη δεκαετία, και μετά τον αιματοβαμμένο αγώνα μεταξύ της Λίβερπούλ και της Γιουβέντους, ήταν πως κάποιοι σύνδεσμοι των Ιταλών άλλαξαν είτε την ονομασία τους ή λέξεις που τους συνόδευαν, αν αυτές ήταν αγγλικές…


Σχετικά θέματα

http://www.forzajuve.gr/2015/07/viking-fossa-dei-leoni.html#more
Όταν οι Viking έπαιρναν το κεντρικό πανό των Fossa dei Leoni και τους ωθούσαν σε κλείσιμο. Ένας παλαιότερος άγραφος νόμος των Ultras στην Ιταλία έλεγε πως όταν ένα γκρουπ χάσει από αντίπαλους οπαδούς το κεντρικό του πανό, κλείνει. Θεωρείται ζήτημα τιμής. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/08/dominae-ultras.html
Dominae, οι γυναίκες Ultras της Γιούβε. Το 2013, κατά τη διάρκεια του Σούπερ Καπ με την Λάτσιο, μια φωτογραφία οπαδού της Γιούβε είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου με την λεζάντα «η σέξι οπαδός της Γιουβέντους». Ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι έμαθαν για τις Dominae, τον γυναικείο τομέα των Drughi. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/ultras.html
Τα ακροδεξιά πέταλα των οργανωμένων ομάδων τη Ρώμης στο μικροσκόπιο. Η πολιτική πάντα ήταν, είναι και θα είναι συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρόεδροι θέλουν να εκμεταλλευτούν τον κόσμο που ακολουθεί μία ομάδα για πολιτικούς λόγους. Υπάρχει όμως και η… αυτόνομη πολιτική πορεία των οργανωμένων. [Ολόκληρο το θέμα +]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου