Κυριακή, 13 Μαρτίου 2016

Τα ακροδεξιά πέταλα των οργανωμένων ομάδων τη Ρώμης στο μικροσκόπιο

Η πολιτική πάντα ήταν, είναι και θα είναι συνδεδεμένη με το ποδόσφαιρο. Δεν είναι λίγες οι φορές που πρόεδροι θέλουν να εκμεταλλευτούν τον κόσμο που ακολουθεί μία ομάδα για πολιτικούς λόγους. Υπάρχει όμως και η… αυτόνομη πολιτική πορεία των οργανωμένων.

Αρθρογραφία | Οπαδοί

Η Ιταλία είναι μια παραδοσιακά πολιτικοποιημένη χώρα. Η χώρα με δυνατό κομμουνιστικό κίνημα, η χώρα με εξίσου δυνατό φασιστικό κίνημα. Δύο ξένοι στην ίδια χώρα, δύο ξένοι στα αντίπαλα πέταλα.

Δεν μπορεί να αναλυθεί σε ένα θέμα το τεράστιο φαινόμενο «Πολιτική και Ποδόσφαιρο» αλλά μπορούν να γίνουν, για αρχή, κάποιες επισημάνσεις. Δε χρειάζεται να υπάρχει αφορμή για μια τέτοια ανάλυση. Ετσι κι αλλιώς, οι κερκίδες, όλες όμως, πάντα «δουλεύουν» εσωτερικά.

Οι εικόνες από την εποχή του Τζόρτζο Κινάλια, την δεκαετία του ‘70 με τους οπαδούς της Λάτσιο, οι οποίοι πολιτικά προσέκειντο στον φασισμό και εκείνους της Ρόμα, οι οποίοι ιστορικά ανήκαν στην αριστερά, για παράδειγμα, να επιτίθενται ο ένας στον άλλο ανήκουν στο παρελθόν…Εδώ και πολλά χρόνια οι φανατικοί στις δύο εξέδρες τείνουν να έχουν… αδελφοποιηθεί πολιτικά. Αλλα χρώματα στα κασκόλ, κοινός εχθρός εκτός γηπέδου.

Οι παλιοί και παραδοσιακοί αρχηγοί των Ρωμαίων Ultras της κούρβα sud δεν έχουν απλώς προβληματιστεί, τα τελευταία χρόνια, από την είσοδο εξτρεμιστικών στοιχείων ανάμεσά τους.Οικογενειάρχες πια και πατεράδες, όπως ανέφεραν παλιότερες αναλύσεις στα ιταλικά μίντια, φοβούνται όχι μόνο για τους συμπολίτες τους, αλλά και για την ίδια τους τη ζωή, καθώς μεταξύ τους κυκλοφορούν νέοι με μαχαίρια που καταστρέφουν, ρημάζουν, βιαιοπραγούν και κάνουν κουμάντο με το έτσι θέλω. Ενας μετά τον άλλο εδώ και καιρό έχουν αρχίσει να αποχωρούν.

«Υπάρχει κρίση των νέων με την αριστερά», θα πουν. «Σήμερα υπάρχει μια νεολαία που έχει ανάγκη να ταυτοποιηθεί με ένα δυνατό σύμβολο» θα προσθέσουν. Και οι σβάστικες ή οι κέλτικοι σταυροί προκαλούν πάντα φόβο.Ανθρωποι που έχουν περάσει δεκαετίες μέσα στα γήπεδα και γνωρίζουν καλά πράγματα και καταστάσεις, ξεκαθαρίζουν: «Έχει δημιουργηθεί μια κουλτούρα αισθητικής της βίας που φέρει τον σημερινό νέο που θέλει να είναι επαναστάτης και ενάντια σε εξουσίες και συστήματα να μην είναι αριστερός».

Τι έχει να κάνει αυτό με το ποδόσφαιρο; «Τίποτα», θα τοποθετηθούν. Εχει να κάνει με την πολιτική και το εμπόριο: φανέλες, κασκόλ, διακριτικά και πολλά άλλα. Το σχέδιο είναι καλά μελετημένο. Στρατιωτικά στοιχεία εξτρεμιστικών πεποιθήσεων εισχώρησαν και κάνουν πολιτικό προσηλυτισμό στα μέλη.Νέες παρατάξεις δημιουργήθηκαν όπως η Opposta fazione της Ρόμα (1989-90), ομοϊδεάτες των gli Irriducibili Ultras της Λάτσιο και τα πανό με τις σβάστικες, τα αρχικά του Αδόλφου Χίτλερ και τα αντι-εβραϊκά συνθήματα δεν άργησαν να σηκωθούν και από την πλευρά των «τζαλορόσι» φανατικών…

Σχετικά θέματα

http://www.forzajuve.gr/2015/07/viking-fossa-dei-leoni.html#more
Όταν οι Viking έπαιρναν το κεντρικό πανό των Fossa dei Leoni και τους ωθούσαν σε κλείσιμο. Ένας παλαιότερος άγραφος νόμος των Ultras στην Ιταλία έλεγε πως όταν ένα γκρουπ χάσει από αντίπαλους οπαδούς το κεντρικό του πανό, κλείνει. Θεωρείται ζήτημα τιμής. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/08/dominae-ultras.html
Dominae, οι γυναίκες Ultras της Γιούβε. Το 2013, κατά τη διάρκεια του Σούπερ Καπ με την Λάτσιο, μια φωτογραφία οπαδού της Γιούβε είχε κάνει τον γύρο του διαδικτύου με την λεζάντα «η σέξι οπαδός της Γιουβέντους». Ήταν η στιγμή που οι περισσότεροι έμαθαν για τις Dominae, τον γυναικείο τομέα των Drughi. [Ολόκληρο το θέμα +]


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου