4 Απρ 2016

Το αγαπημένο παιδί της FIFA είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός… φοροφυγάς!

Η αποκάλυψη των Panama Papers είναι ένα νέο οικονομικό σκάνδαλο. Μάλιστα, έχει χαρακτηριστεί ως το «σκάνδαλο του αιώνα». Μέσα στα 11,5 εκατομμύρια έγγραφα, υπάρχουν και ονόματα από τον χώρο του ποδοσφαίρου.

Ποδόσφαιρο | Αρθρογραφία

Θα ξεκινήσουμε την αναφορά με τον Μισέλ Πλατινί. Ο βετεράνος ποδοσφαιριστής της Γιουβέντους και πρώην πρόεδρος της UEFA φαίνεται πως βρίσκεται μέσα σε όποιο σύγχρονο οικονομικό σκάνδαλο υπάρχει.

Για έναν ποδοσφαιριστή που τίμησε τη φανέλα της Γιούβε και τιμήθηκε από την ομάδα, είναι λυπηρό να βλέπεις μια τέτοια συνέχεια. Κρίμα για τον παραδόπιστο Μισέλ Πλατινί. Ο άνθρωπος που είχε τα πάντα και τα κατέστρεψε με χαρακτηριστική ευκολία. Όπως έστρωσε, ας κοιμηθεί… Το όνομα που κάνει το μεγαλύτερο «μπαμ», όμως, είναι το Λιονέλ Μέσι.

Πριν προχωρήσουμε παρακάτω, ας δούμε λίγο τι είναι τα Panama Papers…

Οι αποκαλύψεις, που κάνουν πλέον το γύρο του διαδικτύου, αφορούν τις παράνομες συναλλαγές και τη φοροδιαφυγή μεγάλων εταιρειών αλλά και μεγαλοσχημόνων πολιτικών μέσα από την εμπλεκόμενη off shore εταιρεία του δικηγορικού γραφείου Μόσακ Φονσέκα στον Παναμά.

Πηγή της μεγάλης αποκάλυψης είναι η ιστοσελίδα αποκαλύψεων WikiLeaks, η οποία παρέσχε σε μία έναν τεράστιο όγκο δεδομένων. Όπως είπαμε, περισσότερα από 11,5 εκατ. έγγραφα, και πάνω από 2,6 terabytes πληροφοριών βρέθηκαν μέσω της ιστοσελίδας στα χέρια της διεθνούς κοινοπραξίας ερευνητών δημοσιογράφων (International Consortium of Investigative Journalists), τη γερμανική εφημερίδα Süddeutsche Zeitung και άλλους 107 δημοσιογραφικούς ομίλους, οι οποίοι επιδόθηκαν αμέσως στο έργο της κωδικοποίησης, ταυτοποίησης και δημοσίευσης τούτου του πολύτιμου υλικού.

Σύμφωνα με τα στοιχεία, 12 νυν και πρώην παγκόσμιοι ηγέτες, άλλοι 128 σημαίνοντες πολιτικοί, ή συγγενικά τους πρόσωπα, πάνω από 15,600 μεγάλες εταιρείες και «παραμάγαζα» που έστησαν προκειμένου να αποφύγουν φορολογικούς ελέγχους, όπως η UBS, η HSBC, η Commerzbank, HSH Nordbank. Συνολικά 214.000 εταιρείες και off-shore παραρτήματα/μορφώματα εμφανίζονται στα στοιχεία που απεκάλυψε η WikiLeaks.

Και μέσα σε όλες αυτές τις μεγάλες μορφές του κόσμου, υπάρχει και το αγαπημένο παιδί της UEFA και της FIFA. Ο Λιονέλ Μέσι. Ναι, το ποδοσφαιρικό πρότυπο πολλών πιτσιρικάδων που η αφίσα του κοσμεί τα δωμάτια τους. Ο αργεντίνος άσος που την ποδοσφαιρική του αξία δεν μπορεί κανείς να την αμφισβητήσει, κατάφερνε με μη συμβατούς τρόπους να αποκρύπτει τεράστια ποσά και να μην πληρώνει Εφορία.



Και να ήταν η πρώτη φορά που ο μάγος των γηπέδων εμπλέκεται σε τέτοιου είδους ιστορίες. Όχι φυσικά. Όχι, γιατί ο μάγος των γηπέδων φαίνεται πως είναι και μάγος της κομπίνας. Ο Μέσι ανήκει σε μία ομάδα που προσπαθεί να περάσει το μήνυμα πως είναι κάτι παραπάνω από μια ποδοσφαιρική ομάδα.

Η Μπαρτσελόνα, μια τεράστια ομάδα, ούτε αυτό μπορεί να αμφισβητηθεί από κάποιον, φυσικά και δεν είναι αυτό που προσπαθεί να φτιάξει μέσω ωραίο σλόγκαν και καλοδουλεμένου μάρκετινγκ.

Είχα βρεθεί στη Βαρκελώνη πριν περίπου 10 χρόνια. Όταν ήταν ακόμη ο Ροναλντίνιο. Σε καταστήματα της πόλης, πωλούνταν… γαριδάκια Μπαρτσελόνα! Η Μπάρτσα πράγματι είναι κάτι από παραπάνω από μία ποδοσφαιρική ομάδα. Είναι μια τεράστια επιχείρηση που έχει πλασάρει καλύτερα από οποιαδήποτε ομάδα τον αλτρουισμό και το ήθος.

Το τρικ που υιοθέτησε η διοίκησή της για να βάλει τελικά διαφήμιση στη φανέλα της είναι γνωστό. Τοποθέτησε δωρεάν ρεκλάμα για αρχή, για φιλανθρωπικό σκοπό και η συνέχεια είναι γνωστή. Έτσι έπεσε το «κάστρο» που όλοι οι οπαδοί της είναι υπερήφανοι γι’ αυτό.

Προσωπικά έχω παρατήσει εδώ και χρόνια τη λογική πως οι ομάδες είναι «ιδέες» που λειτουργούν ρομαντικά και όλα αυτά τα ωραία παραμυθάκια. Γιατί παραμυθάκια είναι και τίποτα περισσότερο, τίποτα λιγότερο.

Ούτε φυσικά η δική μου ομάδα, η Γιουβέντους, ξεφεύγει από αυτή τη λογική. Εταιρεία είναι και μοναδικός στόχος είναι το κέρδος. Και θα πούμε κάτι σχετικό τις επόμενες ημέρες, με αφορμή το J Medical (το πολυιατρείο που δημιουργήθηκε από τη Γιουβέντους) που με έχει ξενίσει ιδιαίτερα.

Επιστρέφοντας στη Μπαρτσελόνα, στην απόλυτη ποδοσφαιρική μόδα της τελευταίας δεκαετίας, μιας μόδας που κατά τη γνώμη μου ξεφτίζει, θεωρώ άστοχο να συνεχίζει να πλασάρει το ιστορικό της σλόγκαν «Κάτι περισσότερο από ένα κλαμπ».

Μπορεί να ήταν έτσι και να στήθηκε βάσει αυτών των αρχών. Εδώ και χρόνια, σήμερα, δεν υφίσταται κάτι τέτοιο. Δεν δικαιολογείται από πουθενά. Και θα έχει ενδιαφέρον να δούμε μια επίσημη τοποθέτηση της ομάδας για τον ποδοσφαιριστή που είναι κάτι παραπάνω από ένας απλός… φοροφυγάς!

6 σχόλια:

  1. Κατι παραπανω απο μια ομαδα ειναι μονο η Μπιλμπαο. Πλεον. Κ αυτη για ποσο ακομα

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. συμφωνω αδερφε 100% για μπιλμπαο....

      για το αρθρο τωρα ειναι γεγονος οτι σε αυτο το διευθαρμενο συστημα τιποτα δεν ειναι παραλογο..τωρα για μενα και ο μεσσι και ο καθε μεσσι ειναι θυμα περισσοτερο απο τους οπαδους γιατι πλεον οι ποδοσφαιριστες τετοιου επιπεδου ειναι χειραγωγημενοι σε μεγαλο βαθμο...το θεμα ειναι να απολαμβανεις οτι κανεις και δυστυχως λιγοι το κανουν

      Διαγραφή
    2. Μάνο, μαζί σου. Αλλά ακόμη και σήμερα, πολλοί πιστεύουν πως οι ομάδες είναι ιδέες. Τη στιγμή που κοιτάνε μόνο το κέρδος και τίποτα παραπάνω. Δε διαφέρουν σε τίποτα από μια μεγάλη πολυεθνική εταιρεία. Εννοείται πως και η δική μας ομάδα, η Γιούβε, είναι σε αυτή την κατηγορία.

      Διαγραφή
  2. Το ποδόσφαιρο όπως το ξέραμε έχει αλλάξει κυρίως εκτός γηπέδου. Οι υπέρογκες αμοιβές των ποδοσφαιριστών αναγκάζει τις ομάδες να προβούν σε τρόπους εξοικονόμησης χρημάτων με διάφορους τρόπους, νόμιμους και μη!!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή