15 Ιουν 2016

Ο πλειστηριασμός, η διπλωματία και μια μεγάλη αλήθεια για τον Πογμπά

Χωρίς να φαίνεται πως υπήρχε θέμα, το τελευταίο διάστημα είμαστε μάρτυρες ενός ντεμαράζ στο σήριαλ που έχει τίτλο «Πολ Πογκμπά».

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Οι ανοιχτοί λογαριασμοί με τη Ρεάλ Μαδρίτης, η διαπραγμάτευση για τον Μοράτα και το ραντεβού που αναβλήθηκε, συνθέτουν ένα «περίεργο» παζλ για τον Γάλλο σε ό,τι αφορά την παραμονή του στη Γιουβέντους.

Όπως έχουμε τονίσει και στο παρελθόν, για να γράψει κάτι ένας δημοσιογράφος, πρέπει από κάπου να πιαστεί. Μεταγραφικές ειδήσεις από το μυαλό του δε βγάζει κανένας. Μπορεί να είναι πληροφορίες που δεν έχουν διασταυρωθεί; Μπορεί. Μπορεί να είναι πληροφορίες που θέλουν κάποιοι να διαρρεύσουν, σκοπίμως, για άλλο σκοπό; Και αυτό μπορεί.

Πολλά μπορεί, αλλά να πει κάποιος «τι θα γράψω σήμερα, κάτσε να στείλω τον Πογκμπά στη Ρεάλ με 13 εκατ. ευρώ το χρόνο», δε γίνεται. Όταν υπάρχουν ρεπορτάζ από Ισπανία και από Ιταλία, όσο αντικρουόμενα κι αν είναι, σημαίνει πως κάτι κινείται. Απλά η κάθε πλευρά έχει διαφορετικές πηγές.

Η Ρεάλ φαίνεται ξεκάθαρα πως «δουλεύει» σε επίπεδο διπλωματίας τη μεταγραφή του Πογκμπά. Ενδέχεται να θέλει να κάνει φέτος μια απόπειρα ώστε να δει τι ψάρια μπορεί να πιάσει. Δε σημαίνει αυτό πως θα γίνει τώρα η μεταγραφή. Μπορεί να ετοιμάζει το έδαφος για του χρόνου; Φυσικά.

Η Γιουβέντους από την πλευρά της έχει ξεκαθαρίσει πως ο παίκτης θα πουληθεί μόνο αν το θελήσει ο ίδιος. Αυτό βέβαια, όσο ξεκάθαρο κι αν ακούγεται, τόσο «φλου» δείχνει. Και αν έρθει ένα «διαστημικό» ποσό θα συμπληρώναμε εμείς. Η πραγματικότητα λέει πως αν κάποια ομάδα δώσει 120 ή 140 εκατ. ευρώ για τον Πογκμπά, είναι δύσκολο να αρνηθεί η διοίκηση. Όχι μόνο η διοίκηση της Γιουβέντους αλλά οποιαδήποτε διοίκηση.

Η Ρεάλ, όπως αναφέρουν τα ρεπορτάζ, δεν προτίθεται να δώσει τόσα πολλά λεφτά. Θέλει τον Πογκμπά αλλά θέλει να τον πάρει με λιγότερα. Το ποσό βρίσκει «ταβάνι» κάπου στα 100 εκατ. ευρώ. Όχι πως είναι λίγα, αλλά η Γιουβέντους έχει ανεβάσει τον πήχη. Και οφείλει να ψάξει περισσότερα.

Και εδώ, σύμφωνα με τα τελευταία δημοσιεύματα, μπαίνει η Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Οι Αγγλοι βλέποντας πως έτσι κι αλλιώς έχει ξεκινήσει ένα μεταγραφικό γαϊτανάκι γύρω από τον άσσο της Γιουβέντους, καραδοκούν ώστε να μπουν σφήνα και αν μπορέσουν να τον πάρουν εκείνοι. Την Αγγλία φαίνεται πως την έχει ξεγράψει ο ίδιος ο Πογμπά, οπότε η Γιουνάιτεντ δεν αναμένεται να δημιουργήσει κάποιο σημαντικό πρόβλημα.

Το σίγουρο είναι πως όλο αυτό δεν πρόκειται να κάνει κανένα καλό στην ομάδα αλλά ούτε στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή. Εκεί που το μεταγραφικό καλοκαίρι μπήκε με δύο δυνατές κινήσεις (Ντάνι Αλβες και Μίραλεμ Πιάνιτς) πλέον σε καθημερινή βάση είναι το θέμα του Πογκμπά.

Τι κάνει, τώρα, η Ρεάλ; Ρισκάρει και αναμένει το Euro.

Ρισκάρει μια μέτρια, ή όχι μια τόσο σούπερ, εμφάνιση του Πογκμπά ώστε να μπορεί να διαπραγματευτεί καλύτερα την τιμή του. Είναι σαν να έχουμε τη διαπραγμάτευση ενός… ακίνητου! Είναι καλή η περιοχή; Ψηλά η τιμή. Υποβαθμισμένη η περιοχή; Πέφτει η αξία. Η παρουσία του Γάλλου στο Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα έχει δύο δρόμους: ή παίρνει την ομάδα πάνω του και αυξάνει την τιμή του ή δεν κάνει τη διαφορά και η μεταγραφική του αξία μειώνεται. Για το φετινό καλοκαίρι μιλάμε…

Αν ανατρέξει κάποιος στην περσινή χρονιά της Γιούβε, θα διαπιστώσει δύο πράγματα. Πως ο Πογκμπά στην αρχή σερνόταν και μετά τα πήγε καλύτερα. Σίγουρα δεν ήταν ο παίκτης που μπορείς να πεις πως πήρε το νταμπλ. Ούτε ηγέτης της ομάδας είναι μέχρι σήμερα. Βοήθησε κάποιες στιγμές λιγότερο, κάποιες περισσότερο. Ένα σημαντικό γρανάζι της ασπρόμαυρης μηχανής είναι.

Η τιμή του Πογμπά έχει εκτοξευτεί περισσότερο γιατί τον θέλουν αρκετές μεγάλες ομάδες και έχει δημιουργηθεί ένας πλειστηριασμός και όχι γιατί κάνει «παπάδες» μέσα στο γήπεδο. Αυτή είναι μια μεγάλη αλήθεια. Μην ξεχνάμε πως είναι ένας παίκτης πολλά υποσχόμενος αλλά όχι ένας έτοιμος ποδοσφαιριστής. Ακόμη και στην πρεμιέρα του Euro, Ντιντιέ Ντεσάμπ του άσκησε κριτική. Κριτική του είχε ασκήσει και ουκ ολίγες φορές ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι.

Αυτό δεν αλλάζει σε τίποτα τον ρόλο του. Τωρινό και μελλοντικό. Είναι σταρ, είναι ταλέντο και μπορεί να κάνει τη διαφορά. Αναμφίβολα είναι το μέλλον αλλά επιμένω πως η τιμή του έχει εκτοξευθεί τόσο πολύ λόγω του πλειστηριασμού που έχει δημιουργηθεί.

Οι ομάδες δεν είναι χαζές να ξοδεύουν αλόγιστα το χρήμα. Και απ’ όπου μπορούν, κόβουν. Αυτό προσπαθεί να κάνει και η Ρεάλ. Δουλεύει ήδη στο να κατεβάσει την τιμή του και να κάνει μια πρόταση συμφέρουσα γι’ αυτήν και όχι για τη Γιουβέντους. Ούτε όμως οι μπιανκονέρι είναι χαζοί ώστε να τον πουλήσουν τώρα, αν η τιμή του μειωθεί λόγω Euro. Περιουσιακό στοιχείο της Γιούβε είναι ο Πολ.

Τη χρονιά που έρχεται, με μια δυνατότερη και πιθανόν καλύτερη ομάδα, ο πιο έμπειρος Πογκμπά θα μπορέσει να φανεί περισσότερο. Ακόμη κι αν δεν «τραβήξει» στο Euro που παίζεται αυτές τις ημέρες στα γήπεδα της Γαλλίας, μπορεί να ρεφάρει στη Γιουβέντους. Και έτσι η τιμή του θα παραμείνει στα επίπεδα που κουβεντιάζει ολόκληρη η ποδοσφαιρική Ευρώπη. Στα 120 με 140 εκατ. ευρώ. Και αυτό είναι ένα ποσό που, όπως είπαμε, κανείς δεν μπορεί να αρνηθεί.

Εν κατακλείδι, εκτίμησή μου είναι πως η Γιουβέντους δε θα δώσει φέτος τον Πογμπά, κάνοντας πράξη τα όσα έχει πει αλλά και κάνοντας πράξη το σύνθημα των τιφόζι «Δεν πωλείται ο Πογκμπά». Αυτή είναι μια επικοινωνιακή επιτυχία.

Για να τον πουλήσει, όμως, μέσα στα επόμενα δύο χρόνια. Θεωρώ σίγουρο πως ο Πολ Πογκμπά θα φύγει από τη Γιουβέντους. Θα φύγει όμως για να φέρει πολλά λεφτά στα ταμεία της ομάδας. Και αυτή η στιγμή δεν είναι τώρα…

2 σχόλια:

  1. -Να κάνω κι` εγώ μια σκέψη; Μήπως η Ρεάλ ``ανεβάζει`` την τιμή εσκεμμένα για να τον πάρει όσο πιο ακριβά γίνεται η Μπαρτσελόνα; Π.χ. 120 εκ + Μασεράνο! Για μένα δεν πρέπει να δοθεί, γιατί πέρα του αγωνιστικού είναι και το μάρκετινκ, το πρεστίζ κ.τ.λ. Με τον Πογπμπά όλα τα φωτα, οι τηλεοράσεις, τα πιτσιρίκια κ.τλ. θα κοιτάζουν όλοι στι Juventus Stadium! Εκτός κι αν η διοίκηση, βλέπει την ομάδα καθαρά επαγγελματικά και μόνο, πώς θα βγάζεςι πιο πολλά λεφτά μόνο και όχι πώς θα γίνει πρώτη στην Ευρώπη.. και να παραμένει πάντα σ` αυτό το επίπεδο!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Να πεις ό,τι θέλεις και όποια σκέψη έχεις. Δε θα συμφωνήσουμε, όμως, γιατί στέλνει έτσι έναν παίκτη που θέλει στον μεγάλο της εγχώριο αντίπαλο. Και ενώ φαίνεται να τον θέλει, θα εκτεθεί χάνοντάς τον.

      Το υπόλοιπο σκεπτικό σου, μας βρίσκει 100% σύμφωνους.

      Forza Juve!

      Διαγραφή