24 Ιουλ 2016

Σούπερ ανάλυση από το 2006 μέχρι το φετινό «τρελό καλοκαίρι του Μαρότα»

Η Γιουβέντους κάνει δικό της και τον Γκονσάλο Ιγκουαΐν και η Gazzetta dello Sport γράφει για το «τρελό καλοκαίρι του Μαρότα».

Οι μπιανκονέρι ρίχνουν βόμβα με τον Αργεντίνο φορ, συνεχίζουν την ενίσχυση μιας ήδη πολύ δυνατής ομάδας και η Gazzetta dello Sport έκανε θέμα για τις ως τώρα μεταγραφές της Γιούβε. Εξηγώντας έτσι, πώς δέκα χρόνια μετά το... Farsiopoli, η Γιουβέντους είναι πολύ μπροστά από όλους στην Ιταλία και πολύ κοντά, πλέον, σε όλους τους ανταγωνιστές της στην Ευρώπη.

Παραθέτουμε αυτούσιο το άρθρο της Gazzetta dello Sport.

«Καλοκαίρι 2006, η Γιούβε βγαίνει διαλυμένη από το σκάνδαλο Calciopoli. Καλοκαίρι 2016, γεννήθηκε ένα θωρηκτό. Το οποίο μετά από πέντε συνεχόμενα scudetti, είναι έτοιμο να διαλύσει εντελώς τον ανταγωνισμό στη Serie A και να βγει στην επίθεση για το Champions League.

Αφού πρώτα βγάλουμε το καπέλο σε μια διοίκηση η οποία ξανάφτιαξε μια ομαδάρα σε λιγότερο από 10 χρόνια, ας ξαναδούμε τη γέννηση της νέας Γιουβέντους, μέσω μιας εντυπωσιακής μεταγραφικής περιόδου.

Η οποία έρχεται σε αντίθεση με την ακινησία, σχεδόν απόκοσμη, των ομάδων που θα έπρεπε έστω να προσπαθήσουν να διεκδικήσουν το πρωτάθλημα από τον Αλέγκρι.

Ντάνι Αλβες
«Πρώτα ο ποδοσφαιριστής». Η φιλοσοφία του Μαρότα και του αθλητικού διευθυντή Φάμπιο Παράτιτσι, ο οποίος ποτέ δεν αποθεώνεται όσο πρέπει, είναι ξεκάθαρη. Πρώτα μιλάει με τον άμεσα ενδιαφερόμενο, ο οποίος θα πρέπει να... παντρευτεί το project.

Αν υπάρχει αμοιβαίο ενδιαφέρον, περνάμε στη φάση Νο2, τη διαπραγμάτευση με την ομάδα. Το πρώτο χτύπημα, ο Ντάνι Αλβες, είναι το πιο "εύκολο". Ο Βραζιλιάνος μπακ είχε έναν όρο που του επέτρεπε να μείνει ελεύθερος από την Μπαρτσελόνα μετά την ανανέωση, για δύο χρόνια, του περασμένου καλοκαιριού. Και κάνει χρήση αυτού του όρου αφού τον προσέλκυσε το project των μπιανκονέρι.

Πόσο μακρινοί είναι οι καιροί που ο Μαρότα εισέπραττε το «όχι» του Ντι Νατάλε... Κι όμως, μιλάμε για το καλοκαίρι του 2010... «Ο Τοτό μας είπε no grazie», θυμάται ο γενικός διευθυντής και προσθέτει: «Τώρα έχω μια σειρά από πρωταθλητές που θέλουν να έρθουν στη Γιούβε».

Πιάνιτς
Αυτή τη φορά ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι είχε τις απαραίτητες διαβεβαιώσεις: Θα έχει τον ποιοτικό μέσο/10άρι που ζητάει από όταν πήγε στο Τορίνο. Αυτή τη φορά, όμως, κανένας Ερνάνες ή κάτι παρόμοιο. Από την άνοιξη, ήδη, είχε αρχίσει η δουλειά για να πάει στο Τορίνο ο Μίραλεμ Πιάνιτς.

Η συμφωνία με τον Βόσνιο βρέθηκε σε μια στιγμή. Ο ποδοσφαιριστής ήθελε να ανέβει επίπεδο και να κατακτήσει τίτλους. Η διαπραγμάτευση είναι περίπλοκη, ειδικά στο συναισθηματικό κομμάτι. «Ποτέ στη Γιούβε», ουρλιάζει η τζαλορόσα τιφοζερία.

Επικρατεί, όμως, η επιθυμία του ποδοσφαιριστή, ο οποίος για να πάει στο Τορίνο παραιτήθηκε και του ποσοστού που του ανήκε από την ρήτρα των 38 εκατ. ευρώ ώστε να γίνει η μεταγραφή. Και έτσι, στη Γιουβέντους έρχεται ο καλύτερος μέσος της Serie A, μαζί με τον (προσεχώς πρώην;) συμπαίκτη Πολ Πογκμπά.

Μπενάτια
Ο Γαλλομαροκινός προέρχεται από μια διετία όχι ακριβώς μνημειώδης στη Μπάγερν. Αυτός θέλει να φύγει, η γερμανική ομάδα θέλει να τον βοηθήσει, ο Μαρότα θέλει να ενισχύσει ακόμη περισσότερο μια αμυντική γραμμή που την ζηλεύουν όλοι.

Ο Μπενάτια αποδέχεται να ρίξει το κασέ του για να υπογράψει στη Γιουβέντους. Το αριστούργημα του Μαρότα είναι η τελική συμφωνία: Τρία εκατ. ευρώ για τον δανεισμό ενός αμυντικού που το 2014 τον παρακολουθούσαν όλα τα μεγάλα κλαμπ της Ευρώπης.

Καμία υποχρέωση αγοράς του αλλά οψιόν απόκτησης για άλλα 17: Αν ο ποδοσφαιριστής επιστρέψει σε τοπ κατάσταση, θα αποκτηθεί. Αν όχι, θα επιστρέψει στη Γερμανία.

Πιάτσα
Η δύναμη μιας διοργάνωσης όπως το Euro. Δύο ματς, ένας ως βασικός κόντρα στην Ισπανία, ένα ως αλλαγή κόντρα στην Πορτογαλία. Και ο κόσμος ανακαλύπτει το κρυστάλλινο ταλέντο του νεαρού (γεννηθείς το 1995) Κροάτη Μάρκο Πιάτσα. Κρίμα για τους άλλους, αλλά η Γιουβέντους τον παρακολουθεί χρόνια και έχει ήδη συμφωνία με τον ποδοσφαιριστή.

Νάπολι και Μίλαν προσπαθούν να κάνουν την αντεπίθεση, ο Αντριάνο Γκαλιάνι ταξιδεύει στο Ζάγκρεμπ για να προσπαθήσει να αλλάξει την απόφαση του ποδοσφαιριστή. Δεν μπορεί να κάνει τίποτα. Ο Πιάτσα θέλει την Γιούβε για να νικήσει και για να παίξει στο Champions League σε υψηλό επίπεδο.

Και η σειρά ενδιαφερόμενων έξω από την πόρτα του Μαρότα είναι ακόμη μεγάλη. Οι επόμενοι με το εισιτήριο στο χέρι; Ενας μέσος αν, όπως φαίνεται, φύγει ο Πογκμπά και ένα άλλο δυνατό ταλέντο, ο Βραζιλιάνος Γκαμπιγκόλ».

Δείτε όλες τις μεταγραφικές εξελίξεις της Γιουβέντους στην ειδική ενότητα Μεταγραφές.


5 σχόλια:

  1. Μάλιστα!! Πολύ καλή ανάλυση από τη Gazzetta dello Sport , που όπως λέμε δε συμπαθεί τη Γιούβε!! Εδώ, πάντως, για να είμαστε ακριβοδίκαιοι, φαίνεται το ακριβώς αντίθετο!! Όλο επαίνους και δάφνες είναι!! FORZA JUVE!!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Καλή ευκαιρία το σχόλιό σου για να πούμε κάποια πράγματα επί του θέματος. Η γραμμή μιας εφημερίδας δεν έχει σχέση με τη δουλειά των δημοσιογράφων της. Η Gazzetta dello Sport έχει από ουδέτερη έως εχθρική στάση σε πολλά θέματα της ομάδας. Αυτό δε σχετίζεται πάντα με τα θέματα των δημοσιογράφων της. Η γραμμή δεν έχει σχέση με το ρεπορτάζ. Η γραμμή διαμορφώνεται από συγκεκριμένα και στοχευμένα θέματα, θέματα που έχουν γραφτεί και εδώ για να ξέρει ο Έλληνας οπαδός τι γίνεται.

      Είναι μεγάλη εφημερίδα με πωλήσεις και εκατομμύρια κλικ την ημέρα. Και ο κάθε δημοσιογράφος βάζει την υπογραφή του στα θέματα. Οπότε αν βγαίνει μια πληροφορία για μεταγραφή ή ανάλυση, είναι πολύ χαλαρό και πρόχειρο αυτό που γίνεται εδώ: να αφορίζουν τα πάντα.

      Γράφουν στην Ιταλία κάτι και εδώ στην Ελλάδα το πρώτο πράγμα που αναφέρεται είναι ο αφορισμός της είδησης. Είναι η πιο φτωχή προσέγγιση του θέματος.

      Βγήκε το θέμα του Πιάνιτς, του Ντάνι Αλβες, του Ιγκουαΐν και έλεγαν «μην πιστεύετε ό,τι ακούτε». Φυσικά και χρειάζεται φιλτράρισμα σε κάθε θέμα. Άλλο το ένα, άλλο το άλλο. Δεν είναι σε θέση ο ερασιτέχνης να σχολιάζει και να κριτικάρει τον επαγγελματία. Άλλο να έχει άποψη επί του θέματος και άλλο να γνωρίζει περισσότερα.

      Forza Juve!

      Διαγραφή
    2. Επί της ευκαιρίας πριν λίγες μέρες είχε εξώφυλλο ΄τον Πογμπά να φεύγει και τον Ιγκουαίν να έρχεται! Δεν έοεσε έξω λοιπόν! Πάντων συμφωνώ κι`` εγώ με τη γενικά εχθρική κατεύθυνση!

      Διαγραφή
    3. Φυσικά και δεν έπεσε έξω. Η Gazzetta dello Sport έχει πολύ καλό δημοσιογραφικό υλικό και δικαίως έχει φτιάξει το όνομα που έχει. Είναι μία από τις πιο μεγάλες και ιστορικές εφημερίδες της Ευρώπης.

      Forza Juve!

      Διαγραφή
    4. Tην ξέρω. Tη ``διάβαζα`` όταν ήμουν φοιτητής στην Ιταλία. ΄Τότε τα φύλλα είχαν ελαφρό ροζ Xρώμα. Τέλος πάντωN.. ...FORXA LA JUVENTUS

      Διαγραφή