20 Ιουλ 2016

Όλη η αλήθεια για τον Πολ Πογκμπά

Έχει βουίξει όλη η Ευρώπη πως ο Πολ Πογκμπά πωλείται στη Μάντσεστερ.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Ο Γάλλος, όπως όλα τα ρεπορτάζ συνηγορούν, θα καταλήξει στη Γιουνάιτεντ. Το ποσό λογικά θα είναι αυτό που θέλει η Γιουβέντους, δηλαδή κάπου στα 120 εκατ. ευρώ. Νωρίτερα, η διοίκηση απέρριψε τα 100 εκατ. ευρώ. Θέλει η Γιούβε να τον πουλήσει; Φυσικά και θέλει. Από την αρχή που γινόταν πάρτι για την πάρτη του το ήθελε. Απλά έψαχνε το υψηλότερο τίμημα.

Στο Τορίνο μάλλον πιστεύουν πως αυτή η τιμή ίσως να είναι η καλύτερη που μπορούν να πιάσουν για έναν ποδοσφαιριστή που αγόρασαν… 300.000. Αν το βλέπουν έτσι, είναι η ιδανικότερη στιγμή να τον δώσουν. Κρατάμε πως η Γιούβε θέλει να τον πουλήσει.

Και πώς πιστοποιείται αυτό;

Στην αντίστοιχη περίπτωση του Λεονάρντο Μπονούτσι, δεν τέθηκε πουθενά ο… όρος «εκτός κι αν το θελήσει ο παίκτης». Αυτό το διφορούμενο σχόλιο που πάντα συνόδευε κάθε επίσημη διάψευση για τον Πογκμά, σήμαινε, κιόλας, «αν τον καταφέρετε να θέλει να έρθει σε εσάς, εμείς σας τον δίνουμε».

Το σημαντικότερο ρόλο στην απόφαση αυτή έπαιξε ο Μίνο Ραϊόλα. Ο μάνατζερ που ξέρει να κλείνει δουλειές όσοι λίγοι, θα πάρει τεράστια προμήθεια για τη μεταγραφή, μιλάμε για δεκάδες εκατομμύρια. Κρατάμε πως και ο Ραϊόλα ήθελε να πουληθεί ο Πογκμπά. Τι απομένει… Ο Πογκμπά…

Πάμε τώρα στον ίδιο τον ποδοσφαιριστή και την εντελώς ανώριμη στάση του. Πριν λίγες ημέρες δήλωνε πως η Γιουβέντους είναι η οικογένειά του και όταν του έδειξαν τη φανέλα της Γιουνάιτεντ, είπε, γελώντας, πως δεν τη θυμάται. Το υψηλό πενταετές συμβόλαιο που του προσφέρουν οι Βρετανοί μάλλον φρέσκαρε τη μνήμη του.

Όποιος περίμενε από τον Πογκμπά να δείξει γιουβεντίνος, μάλλον «διάβαζε» αλλιώς τις δηλώσεις του τόσο καιρό. Ο Γάλλος έβλεπε τη Γιουβέντους ως το σκαλί που θα κάνει το μεγάλο βήμα. Έμαθε πολλά στο Τορίνο, εκεί ανδρώθηκε ποδοσφαιρικά, εκεί έγινε ό,τι είναι σήμερα. Πάντα όμως ονειρευόταν κάτι παραπάνω. Όπως ονειρεύεται περισσότερο να πάρει τη Χρυσή Μπάλα, για τον εαυτό του, παρά ένα Champions League με τη Γιούβε.

Δεν μπορούμε να ξέρουμε αν το κριτήριο του Πογκμπά είναι, εκτός από τα λεφτά, ο Ζοζέ Μουρίνιο. Μπορεί να πιστεύει πως στα χέρια του θα εξελιχθεί περισσότερο. Αν εξελιχθεί θα… φύγει και από το Μάντσεστερ για να πάει κάπου αλλού. Στην Ισπανία ίσως.

Είναι ο ποδοσφαιριστής που ποτέ δε θα δεθεί πραγματικά με όποια ομάδα κι αν αγωνίζεται. Γιατί πολύ απλά πάντα βάζει τον εαυτό του πάνω απ’ όλα. Θεωρεί πως όλος ο ποδοσφαιρικός κόσμος κινείται γύρω από αυτόν. Στα χαρτιά ναι, συμβαίνει αυτό. Στην πράξη όμως όχι.

Εν κατακλείδι και αντιμετωπίζοντας τα πράγματα εντελώς ρεαλιστικά, και οι τέσσερις εμπλεκόμενες πλευρές σε αυτή τη μεταγραφή είναι απολύτως ικανοποιημένες. Η Μάντσεστερ γιατί παίρνει το πιο καυτό όνομα της αγοράς. Η Γιούβε γιατί θα γεμίσει τα ταμεία της με αυτή τη μεταγραφή. Ο Ραϊόλα γιατί θα βγάλει λεφτά και για τα δισέγγονά του και ο Γάλλος γιατί θα κερδίσει περισσότερα.

Απλά ο τελευταίος «χρησιμοποιήθηκε» και από τους τρεις παραπάνω, χάνοντας ουσιαστικά μια μεγάλη ευκαιρία: να παραμείνει πιστός σε μια ομάδα που τον ανέδειξε και τον αγάπησε ο κόσμος της. Αυτό δε μεταφράζεται πάντα σε λεφτά αλλά έχει μια ιδιαίτερη γοητεία και δυναμική. Ο Πολ δεν είναι γεννημένος για τέτοια μεγαλεία όμως…

Γι’ αυτό καλά κάνει και τον πουλάει η ομάδα στην παρούσα φάση. Εξάλλου έως τώρα έπαιξε περίφημα το παιχνίδι της. Και όπως είχε πει ο τωρινός αντιπρόεδρος της Γιουβέντους πριν δέκα χρόνια «τώρα θα ξεχωρίσουν οι άντρες από τους ποδοσφαιριστές». Και ο Πολ είναι ένας καλός ποδοσφαιριστής.

8 σχόλια:

  1. Μην τα ρίχνουμε όλα στον ποδοσφαριστή! Η Γιούβε του έδειξε ότι τον θέλει πραγματικά να μείνει; Του έκανε αναπροσαρμογή στο συμβόλαιο άμεσα;; Όχι... μόνο λόγια... Μα αφού ήθελε πραγματικά να τον δώσει πώς θα έδειχνε στον παίχτη ότι τον θέλει και αγνοεί τα λεφτά; Είναι σα να του έλεγε άμα θες εσύ πήγαινε.., με δική σου ευθύνη..για να μη φωνάζει και ο κόσμος, χωρίς να το πιέζει να μείνει, και όταν το κατάλαβε αυτό ο παίχτης φυσικά και θα έφευγε... ΝΑ ΜΗ ΓΕΛΙΟΜΑΣΤΕ Η ΟΜΑΔΑ ΗΘΕΛΕ ΠΡΑΓΜΑΤΙΚΑ ΝΑ ΤΟΝ ΔΩΣΕΙ ΓΙΑ ΤΟΣΑ ΛΕΦΤΑ... ΚΑΙ Ο ΠΑΙΧΤΗΣ ΚΑΤΑΛΑΒΕ ΟΤΟ ΣΤΟ ΜΑΝΤΣΕΣΤΕΡ ΤΟΝ ΘΕΛΟΥΝ ΠΙΟ ΠΟΛΥ ΑΠΟ ΤΗ ΓΙΟΥΒΕ..

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Η παραπάνω ανάλυση δεν τα ρίχνει στον ποδοσφαιριστή. Είναι ξεκάθαρο αυτό που γράφει: η Γιουβέντους ήθελε να τον πουλήσει. Για το τελευταίο, πως η Μάντσεστερ τον ήθελε περισσότερο, θα διαφωνήσουμε. Λεφτά περισσότερα του έδινε. Η Γιούβε του πρόσφερε άλλα κίνητρα. Forza Juve!

      Διαγραφή
  2. .. (συνέχεια) Τώρα αν έκανε καλά η Γιούβε ή όχι αυτό είναι αλλουνού παπά ευαγγέλιο! Πάντως, κανονικά μ` αυτά τα χρήματα θα πρέπει να αγοράσει παίχτες για τη θέση του Πογμπά.. Για τη θέση του φορ θα έδινε άλλα χρήματα αν έμενε ο Πολ! Σιγά να μη... Θα δώσει συνολικά γύρω στα 100 για κέντρο και φοτ... και θα βγει κερδισμένο το ταμείο γύρω στα 50 εκ...

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Τώρα θα κριθεί η στάση της διοίκησης. Με το τι θα κάνει τα λεφτά που θα πάρει. Ή τα επενδύει ή τα βάζει τσέπη. Δεν μπορεί να κρυφτεί. Ό,τι κι αν γίνει θα φανεί. Forza Juve!

      Διαγραφή
  3. Δε διαφωνω σε τιποτα απ ολα αυτα. Δηλωσουλες για τσαμπιονς λιγκ ομως δε θελω να ακουω.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Εξαρτάται. Αν ρίξει για μεταγραφές όλα τα χρήματα που θα πάρει, δεν αλλάζει ο σχεδιασμός. Μπορεί να βγει πιο δυνατή η ομάδα μετά την πώληση Πογκμπά. Και όπως είπαμε και παραπάνω, τώρα θα κριθεί η στάση της διοίκησης. Forza Juve!

      Διαγραφή
  4. Καλημέρα! Είμαι εγώ που έγραψα τα 2 πρώτα σχόλια εδώ και χαίρομαι που συμφωνεί και ο φίλος ανώνυμος μετά! Στην ουσία συμφωνούμε όλοι! Τώρα, αν ο Πογκμπά έχει αυτό το χαρακτήρα και βάζει τον πιο ψηλό στόχο, να κατακτήσει τη χρυσή μπάλα, αυτό μόνο κακό δεν είναι, γιατί δεν είναι και τόσο αφελής να πιστεύει ότι θα το κάνει μόνο με τα λόγια! Για τη θέση του θεωρώ πολύ δύσκολο να βρεθεί ένας αντικαταστάτης ισάξιος σ αυτπή τη θέση, γιατί στην 11άδα παίζει μόνο ένας.. Τελικά, όσοι αγαπάμε την ομάδα, όλοι λέμε τη γνώμη μας, και συμφωνούμε όλοι, νομίζω, ότι τώρα θα φανεί τι θα κάνει η διοίκηση τα λεφτά αυτά.. Δε μπορεί να κρυφτεί πλέον! Αν ήμουν στη θέση της, θα απαιτούσα σε Γιουνάιτεντ ή Ρεάλ άμεσα τα χρήματα..για να κάνω άμεση χρήση της ρήτρας για τον Ιγκουαίν.., και θα έψαχνα έναν παίχτη γύρω στα 60 εκ. για τη θέση του Πολ... Τώρα θα δούμε αν θέλουν να χτυπήσουν το Champion League ή ``δουλεύουν`` τον κοσμάκη.. όπως στη συγκεκριμένη μεταγραφή! FORZA JUVE (σαν ιδέα ..πρώτιστα)!

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. Forza Juve, πάνω απ΄όλα. Το μεγάλο στοίχημα από 'δω και πέρα είναι τι κινήσεις θα κάνει η διοίκηση. Το να μην επενδυθούν τα χρήματα σε μεταγραφές, είναι πολύ χειρότερο από το να πουληθεί ο ποδοσφαιριστής.

      Και ναι, λίγο-πολύ, όπως φαίνεται από τα δεκάδες σχόλια, συμφωνούμε. Forza Juve!

      Διαγραφή