2 Ιουν 2017

Δεκαοκτώ μάχες που πάντα κόβουν την ανάσα

Ο τελικός του Σαββάτου θα είναι η 19η αναμέτρηση της Γιουβέντους με την Ρεάλ Μαδρίτης, σε ό,τι αφορά το κύπελλο Πρωταθλητριών/Champions League.

Μπιανκονέρι και Μαδριλένοι έχουν συναντηθεί 18 φορές ως τώρα στο πλαίσιο της κορυφαίας διασυλλογικής διοργάνωσης, με τις δύο ομάδες να έχουν από 8 νίκες ενώ υπήρξαν και δύο ισοπαλίες. Παρά το γεγονός ότι υπάρχει απόλυτη ισορροπία στους αριθμούς, η Γιούβε έχει χτίσει ένα πολύ καλό σερί αφού τα τελευταία 21 χρόνια αποκλείει πάντα τους μερένγκες όποτε τους πετυχαίνει, έχοντας χάσει όμως τον μοναδικό τελικό που έχουν παίξει. Ηταν το 1998 στο Αμστερνταμ με το... γκολ του Μιγιάτοβιτς.


Η πρώτη φορά που συναντήθηκαν Γιουβέντους και Ρεάλ ήταν το 1961-62 για τον προημιτελικό. Στο πρώτο ματς στο Τορίνο οι Ισπανοί επικράτησαν 1-0 με γκολ του Ντι Στέφανο, αλλά το ίδιο έκανε η Γιουβέντους στη ρεβάνς της Μαδρίτης με σκόρερ τον Σίβορι. Και με δεδομένο ότι δεν υπήρχε παράταση τότε, οι ομάδες έλυσαν τις διαφορές τους σε τρίτο ματς στο Παρίσι, με την Ρεάλ να επικρατεί με 3-1 και να προκρίνεται.



Οι Μαδριλένοι ήταν αυτοί που προκρίθηκαν και στο δεύτερο ραντεβού, για τη φάση των «16» το 1986-87. Νίκησαν με 1-0 στο Σαντιάγκο Μπερναμπέου, σκορ με το οποίο επικράτησαν οι μπιανκονέρι στη ρεβάνς χάρη σε γκολ του Καμπρίνι. Τα πάντα τελικά κρίθηκαν στη διαδικασία των πέναλτι, όπου οι Μανφρεντόνια-Φαβέρο αστόχησαν και οι Ισπανοί προκρίθηκαν.


Μια δεκαετία μετά, στον προημιτελικό του1995-96, ήταν η σειρά της Γιουβέντους να χαμογελάσει. Η ομάδα του Μαρτσέλο Λίπι ηττήθηκε με 1-0 στη Μαδρίτη αλλά στο Ντέλε Αλπι ανέτρεψε την κατάσταση και με το 2-0 από τα γκολ των Ντελ Πιέρο και Παντοβάνο πήρε την πρόκριση για τους ημιτελικούς, φτάνοντας τελικά στην κατάκτηση του τροπαίου.



Οι δύο ομάδες δεν άργησαν να τα ξαναπούν, αφού δύο χρόνια μετά, το 1998, ήταν το ζευγάρι του τελικού στο Αμστερνταμ. Ενας ισορροπημένος τελικός, ο οποίος όμως έληξε με νίκη της Ρεάλ χάρη στο γκολ του Μιγιάτοβιτς από θέση οφσάιντ.

Το 2003 πάντως, για τον ημιτελικό της διοργάνωσης, κανένα διαιτητικό λάθος δεν θα μπορούσε να αλλάξει την ιστορία. Το γκολ του Τρεζεγκέ στο Μπερναμπέου ήταν ακριβώς αυτό που ήθελε η Γιουβέντους, η οποία ηττήθηκε με 2-1 και στη ρεβάνς... ισοπέδωσε τον αντίπαλο. Κάνοντας το τέλειο ματς, την la partita perfetta όπως έμεινε στην ιστορία αυτή η αναμέτρηση, οι μπιανκονέρι του Λίπι έφτασαν να προηγούνται με 3-0 από τα γκολ των Τρεζεγκέ-Ντελ Πιέρο-Νέντβεντ, πριν μειώσει στα τελευταία λεπτά ο Ζιντάν. Καθοριστικό σημείο του ματς, φυσικά, η απόκρουση του Μπουφόν στο πέναλτι του Φίγκο, με το σκορ στο 2-0.



Δύο χρόνια αργότερα, το 2005, η ιστορία επαναλήφθηκε. Για τους «16» αυτή τη φορά, η Ρεάλ νίκησε με 1-0 στο πρώτο ματς στην έδρα της και στη συνέχεια ήρθε στο Τορίνο για να αποκλειστεί. Ο Τρεζεγκέ σκόραρε για να στείλει το ματς στην παράταση και εκεί ο Ζαλαγέτα έκανε το 2-0 και έδωσε στην Κυρία το εισιτήριο για τον προημιτελικό.


Επόμενο ραντεβού ανάμεσα στις δύο ομάδες ήταν την σεζόν 2008-09 αλλά όχι για νοκ άουτ. Αυτή τη φορά Γιούβε και Ρεάλ συναντήθηκαν στον ίδιο όμιλο του Champions League, με τους Τορινέζους να κάνουν δύο νίκες. Η πρώτη στο Τορίνο με 2-1 χάρη στα γκολ των Ντελ Πιέρο και Αμάουρι, η δεύτερη στη Μαδρίτη με 2-0, στη βραδιά που το Σαντιάγκο Μπερναμπέου υποκλίθηκε στον μεγάλο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, ο οποίος έβαλε και τα δύο γκολ.



Στον ίδιο όμιλο ήταν μπιανκονέρι και μερένγκες και την σεζόν 2013-14, με τα αποτελέσματα όμως να είναι καλύτερα για τους Ισπανούς αυτή τη φορά. Η Ρεάλ νίκησε με 2-1 στον πρώτο αγώνα στη Μαδρίτη, με τον Γιορέντε να έχει ισοφαρίσει προσωρινά για την ομάδα του Αντόνιο Κόντε, με το δεύτερο ματς στο Juventus Stadium να έρχεται ισόπαλο (2-2). Η Γιούβε προηγήθηκε με πέναλτι του Βιντάλ, η Ρεάλ ανέτρεψε το σκορ με τους Ρονάλντο-Μπέιλ, αλλά ο Γιορέντε σκόραρε ξανά για το τελικό 2-2.

Για να φτάσουμε, έτσι, στο τελευταίο ραντεβού, πριν από αυτό του Σαββάτου στο Κάρντιφ. Το 2015 το ζευγάρι Γιουβέντους-Ρεάλ ήταν στον ημιτελικό του Champions League, με τους μπιανκονέρι να επικρατούν με 2-1 στο πρώτο ματς, έχοντας για σκόρερ τον Μοράτα και τον Τέβες (πέναλτι). Μία εβδομάδα μετά, στη ρεβάνς της Μαδρίτης, ο Μοράτα σκόραρε ξανά και το 1-1 έστειλε την ομάδα του Μασιμιλιάνο Αλέγκρι στον τελικό του Βερολίνου.


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου