2 Ιουν 2017

Ο παίκτης που δεν έδωσε στη Γιούβε Champions League θέλει τώρα να της το στερήσει ως προπονητής

Θεωρείται ένας από τους καλύτερους μπαλαδόρους που πάτησαν στον ποδοσφαιρικό πλανήτη. Μιλούσα και ενίοτε χάιδευε την μπάλα. Σπάνια την… κλωτσούσε.

Αφιέρωμα | Ποδόσφαιρο

Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι μια από τις πιο αναγνωρίσιμες φιγούρες της στρογγυλής θεάς. Κατέκτησε πολλούς τίτλους ως ποδοσφαιριστής, ανέβηκε στο ψηλότερο σκαλί της Ευρώπης αλλά και το κόσμου.

Έγινε γνωστός από τη Γιουβέντους αλλά η δόξα ήρθε στη Μαδρίτη. Γι’ αυτό ο Ζιντάν δήλωσε πριν λίγες ημέρες πως έχει μέσα του DNA της Ρεάλ και θα είναι πάντα πιστός οπαδός της.

Ακολουθούν δέκα πράγματα για τον «Ζιζού».


Αλγερία
Μπορεί ο Ζινεντίν Ζιντάν να είναι Γάλλος αλλά η καταγωγή του είναι από την Αλγερία. Από εκεί ήταν οι γονείς του, οι οποίοι μετακόμισαν στο Παρίσι το 1953 πριν ξεσπάσει ο πόλεμος στην Αλγερία και στη συνέχεια πήγαν στη Μασσαλία, όπου γεννήθηκε ο Ζιζού.


Είδωλα
Παικταράς από τους λίγους ο Ζιντάν, έχει παραδεχθεί ότι δύο ήταν τα είδωλα του όταν ήταν πιτσιρικάς. Ο Ουρουγουανός Εντσο Φραντσέσκολι και ο Γάλλος Ζαν Πιερ Παπέν. Αμφότεροι αγωνίστηκαν στη Μαρσέιγ, η οποία ήταν η ομάδα που αγαπούσε ο Ζινεντίν από μικρός.


Οξύθυμος
Εκτός από πολύ μεγάλος ποδοσφαιριστής, ο Ζιντάν ήταν και πολύ οξύθυμος σε όλη τη διάρκεια της καριέρας του. Θυμόμαστε, όλοι, άλλωστε πώς ολοκλήρωσε την ποδοσφαιρική του πορεία στον τελικό του Μουντιάλ του 2006. Η αιτία για αυτή την πλευρά του χαρακτήρα του, όπως λένε όσοι τον ξέρουν, είναι το γεγονός ότι μεγάλωσε παίζοντας μπάλα στα σοκάκια της Μασσαλίας, τα οποία δεν είναι και τόσο... αγνά.



Ματς ορόσημο
Το 1995 η Μπορντό, στην οποία αγωνιζόταν ο Ζιντάν, αντιμετώπισε την Μίλαν στο πλαίσιο του κυπέλλου ΟΥΕΦΑ και την απέκλεισε με το εντυπωσιακό 3-0. Είναι το ματς που ουσιαστικά έστειλε τον Ζιζού στη Γιουβέντους αφού εκεί τον πρόσεξε για πρώτη φορά ο Λουτσιάνο Μότζι, σημειώνοντας το όνομα του.


Πλατινί
Ο Μότζι είχε μεν σημειωμένο το όνομα του Ζιντάν αλλά δεν ήταν 100% πεπεισμένος ότι πρέπει να προχωρήσει στην απόκτηση του. Αυτός που τον έπεισε ότι πρέπει να το κάνει, ήταν ο Μισέλ Πλατινί. Ο Γάλλος πρότεινε τον συμπατριώτη του στον Τζάνι Ανιέλι και όλα πήραν τον δρόμο τους από εκεί και πέρα.


Οι κολλητοί
Στα πέντε χρόνια που παρέμεινε στο Τορίνο, ο Ζιντάν είχε καλές σχέσεις με όλους. Ή τουλάχιστον, δεν ήταν «σκοτωμένος» με κανέναν. Οι δύο με τους οποίους τα έλεγε καλύτερα, πάντως, ήταν οι Εντγκαρντ Ντάβιντς και Πάολο Μοντέρο. «Καλά παιδιά» και οι τρεις τους, κόλλησαν από την πρώτη στιγμή και έχουν ακόμη και σήμερα επαφές. Το Σάββατο, πάντως, ο Ολλανδός και ο Ουρουγουανός δεν θα υποστηρίζουν τον φίλο τους αλλά την ομάδα τους.


Σφαλιάρα
Την σεζόν 2000-01, τελευταία του στο Τορίνο, οι σχέσεις του Ζιντάν με τους τιφόζι χάλασαν σε μεγάλο βαθμό λόγω της συμπεριφοράς του. Οι κόκκινες κάρτες που έπαιρνε με σχετική ευκολία στοίχιζαν στη Γιούβε και έτσι σε ένα επεισόδιο μετά από κάποιο ματς, ο Ζιζού δέχθηκε σωματική επίθεση από εξαγριωμένους οπαδούς. Τα πράγματα θα γίνονταν χειρότερα στην προπόνηση της επόμενης μέρας αν δεν είχαν επέμβει οι Ντάβιντς-Μοντέρο.


Οργισμένος Avvocato
Ο Γάλλος είναι ουσιαστικά ο μοναδικός ποδοσφαιριστής που κατάφερε να εκνευρίσει σε τέτοιο βαθμό τον Τζάνι Ανιέλι, ώστε να τον... γελοιοποιήσει δημοσίως. Η επιθυμία του για μεταγραφή το 2001, ενώ είχε ανανεώσει το συμβόλαιο του με τη Γιουβέντους, είχε ως αποτέλεσμα ο Avvocato να τον επισκεφθεί σπίτι του και να δηλώσει στη συνέχεια ότι τα παντελόνια τα φοράει η σύζυγος Βερονίκ και τις φούστες ο Ζινεντίν.


Λεφτά
Το καλοκαίρι του 2001 η επιθυμία της συζύγου του Ζιντάν έγινε πραγματικότητα, αφού πήρε μεταγραφή από το κρύο Τορίνο για την ζεστή Μαδρίτη. Μια μεταγραφή που ήταν η ακριβότερη στην ιστορία του ποδοσφαίρου την δεδομένη στιγμή, με τη Γιουβέντους να βάζει στο ταμείο της 75 εκατ. ευρώ. Τέλειο deal, αν σκεφτούμε ότι τον απέκτησε με 4-5.


Z5
Θέλοντας να δείξει ότι δεν ξεχνάει και ότι αναγνωρίζει κάποια πράγματα, ο Ζιζού επέλεξε το Τορίνο ως την πόλη στην οποία άνοιξε -εκτός Γαλλίας- την πρώτη σχολή 5x5 με την ονομασία Ζ5. Ο ίδιος εξήγησε ότι πήρε αυτή την απόφαση επειδή στη Γιουβέντους έγινε αυτός που έγινε και ότι έχει μόνο ευχάριστες αναμνήσεις από αυτή την 5ετία του ως μπιανκονέρο.


3 σχόλια:

  1. Ο ίδιος, βέβαια, θα μπορούσε να ισχυριστεί το αντίθετο από την πλευρά του (αναφέρομαι στον τίτλο σας εδώ). Ο ημικάμπριο (ημιφαλάκρας) κεφαλοπαλεστής είναι με τη Ρεάλ.. τι να πούμε τώρα.. Ο Πλατινί είναι με μας.., που είναι πιο πάνω και σαν κλάση.. Η Γιούβε φέτος είναι καλύτερη.. το δείχνουν όλα τα νούμερα από τους ομίλους και τα νοκ-άουτ, είτε σε βαθμούς είτε σε γκολ.. Chris il Capo

    ΑπάντησηΔιαγραφή
    Απαντήσεις
    1. ``κεφαλοπαλαιστής``..να μην κάνω βιαστικά ορθογραφικά λάθη

      Διαγραφή
  2. Ο Ζινεντίν Ζιντάν είναι ο καλύτερος Γάλλος ποδοσφαιριστής στον κόσμο.

    ΑπάντησηΔιαγραφή