17 Αυγ 2017

Gazzetta dello Sport: Ενας παίκτης που δε θα χορτάσει like από τους οπαδούς, περισσότερο χρήσιμος, παρά θεαματικός

Ας δούμε πώς σχολιάζει η Gazzetta dello Sport το γεγονός ότι η Γιουβέντους προχωράει στην απόκτηση του Μπλες Ματουιντί.

Παραθέτουμε αυτούσιο το σχόλιο-μίνι ανάλυση της εφημερίδας για την επικείμενη μεταγραφή του Γάλλου χαφ.

«Το καλοκαίρι του 2001 ο Avvocato Τζάνι Ανιέλι έλεγε για τον Ζινεντίν Ζιντάν: «Περισσότερο θεαματικός παρά χρήσιμος». Αν το αντιστρέψουμε, περισσότερο χρήσιμος παρά θεαματικός, περιγράφουμε την απόκτηση του Μπλες Ματουιντί. Ποδοσφαιριστής όχι από αυτούς που θα χορτάσουν like από τους οπαδούς της Γιουβέντους στα social media, αλλά με αναμφισβήτητη χρησιμότητα.

Η Γιούβε είχε στο χέρι τον διεθνή 30χρονο Γάλλο χαφ εδώ και κάποιες εβδομάδες. Τον είχε στο stand by για να δει αν θα μπορέσει να κλείσει κάποιον ποδοσφαιριστή πιο νέο και με περισσότερο μέλλον, όπως οι Εμρέ Τσαν και Στρούτμαν. Για να μην μιλήσουμε για το όνειρο Μιλίνκοβιτς-Σάβιτς, για τον οποίο πάντως δεν έγινε κάποια κανονική διαπραγμάτευση με την Λάτσιο.

Οτι στη Γιούβε χρειαζόταν ένας χαφ αυτού του τύπου, έγινε ακόμη πιο φανερό μετά το Σούπερ Καπ και τα φιλικά που είχαν προηγηθεί. Ο Γάλλος, καθαρός αριστεροπόδαρος, είναι ένας παίκτης με τρομερή σωματική δύναμη και δυναμισμό στο παιχνίδι του, ικανός να πρεσάρει και να τρέχει για 90 λεπτά.


Σπουδαίος στο να κλέβει μπάλες, δεν παραβλέπει τις κινήσεις προς την αντίπαλη περιοχή χωρίς την μπάλα και έχει και ένα αξιοπρεπή αριθμό γκολ στο ρεπερτόριο του (9 η καλύτερη επίδοση την σεζόν 2016-17, έχει μέσο όρο 5 γκολ την χρονιά). Δεν έχει τα πόδια και το κάθετο παιχνίδι του Πιάνιτς, δεν μπορεί να δώσει τον ρυθμό του παιχνιδιού κάνοντας παιχνίδι μπροστά από την άμυνα, αλλά ξέρει να είναι αξιόπιστος.

Από τακτικής πλευράς, η αγαπημένη του θέση είναι αυτή του αριστερού μέσου στο 4-3-3. Στην καριέρα του έχει παίξει και σε σύστημα με δύο χαφ, αν και δεν είναι εκεί που δείχνει όλη την κλάση του. Δεν είναι, επομένως, λάθος να σκεφτούμε ότι ο Αλέγκρι δουλεύει σε μια αλλαγή συστήματος. Αυτό δεν σημαίνει ότι το 4-2-3-1 θα... ξεχαστεί στη σοφίτα, υπολογίζοντας και τον μεγάλο αριθμό επιθετικών στο ρόστερ.

Το κέντρο με τρεις μπορεί να είναι μια πολύτιμη εναλλακτική επιλογή σε συγκεκριμένο τύπο παιχνιδιών, όχι μόνο επιθετικά αλλά και για προστατευθεί καλύτερα μια άμυνα που έδειξε, για πρώτη φορά, εύθραυστη. Πέραν αυτού, από εκείνη την πλευρά παίζει ο Αλεξ Σάντρο. Ο Ματουιντί είναι ο ιδανικός ποδοσφαιριστής για να κινείται προς την πλευρά και να καλύπτει τον Βραζιλιάνο. Είτε είναι το 4-3-3 είτε ίσως το 4-3-2-1, με Ντιμπάλα και Ντάγκλας Κόστα (ή Μπερναρντέσκι) πίσω από τον Ιγκουαΐν, ο Αλέγκρι έχει τα όπλα για να ανανεώσει την φαρέτρα του».  


1 σχόλιο:

  1. Το 4-3-1-2 θα ηταν ενα πολυ καλο σχημα για την ομαδα μας με Πιανιτς, Μαρκιζιο, Ματουιντι στο κεντρο και Ντουγκλας Κοστα πισω απο Ντιμπαλα, Ιγκουαιν.

    ΑπάντησηΔιαγραφή