1 Οκτ 2017

Ποιος ήταν ο οπαδός της Γιούβε που «έφυγε» στο ντέρμπι με την Τορίνο και το οπαδικό δώρο που είχε κάνει στην κόρη του

Στο ματς με την Τορίνο, την περασμένη, εβδομάδα έφυγε από τη ζωή ο Μάρκο Πράτο, φανατικός οπαδός της Γιουβέντους. Πανηγύρισε το τέταρτο γκολ του Ντιμπάλα και λίγο μετά κατέρρευσε.

Χρόνια πίσω, στις 29 Μαΐου 1985, εκείνη την καταραμένη μέρα, ο Μάρκο ήταν στο Χέιζελ για να δει την Κυρία στον τελικό του κυπέλλου Πρωταθλητριών με αντίπαλο την Λίβερπουλ.

Δεν ήταν απλά στο γήπεδο, ήταν και στον τομέα Ζ, εκεί όπου σημειώθηκε η τραγωδία που στοίχισε την ζωή σε 39 ανθρώπους. Ο Μάρκο κατάφερε να σωθεί, αν και βγήκε από το γήπεδο χωρίς παπούτσια λόγω του πανικού που γινόταν αλλά αυτό, όπως είναι φυσικό, δεν τον απασχόλησε καθόλου.

Αντιθέτως, τον απασχόλησε το αν θα πρέπει να ξαναπάει στο γήπεδο. Η λατρεία του για τη Γιούβε ήταν γνωστή σε όλους τους γνωστούς αλλά και σε χιλιάδες «άγνωστους» που κάθε Κυριακή ήταν στο γήπεδο, εντός ή εκτός έδρας, για να στηρίξουν τους μπιανκονέρι. Η απόφαση του να κόψει για ένα διάστημα το γήπεδο, επομένως, θεωρήθηκε ανήκουστη από τους φίλους του αλλά η μοίρα θα τα έφερνε έτσι ώστε να επιστρέψει... δυναμικά.

Η Βερονικά, η κόρη του, έγινε από πολύ μικρή οπαδός της Γιουβέντους και ζητούσε από τον Μάρκο να ζήσει την ατμόσφαιρα του γηπέδου. Ετσι, η επιστροφή του στην εξέδρα ήταν γεγονός αλλά αρχικά, για τα πρώτα χρόνια, αγόραζε εισιτήρια για τις κεντρικές θύρες ώστε να είναι πιο ήρεμα τα πράγματα. Ολα θα άλλαζαν όταν για ένα ματς Γιουβέντους-Πάρμα, ο Μάρκο βρήκε εισιτήρια για τον ίδιο και την 8χρονη, τότε, Βερόνικα μόνο για την Curva Sud.



Ηταν η στιγμή της μεγάλης επιστροφής του, μετά από χρόνια, στη θύρα των φίλων του και με την κόρη του να ενθουσιάζεται από τα συνεχή συνθήματα, τις τρελές αντιδράσεις σε κάθε φάση, το πάθος που μπορούσε να εκφράσει κι αυτή ανενόχλητη σαν μικρό παιδάκι, το πέταλο έγινε ξανά... μόνιμος τόπος κατοικίας για τον Μάρκο.

Στα 18α γενέθλια της Βερόνικα το δώρο που της έκανε ήταν ένα ταξίδι οδικώς για την Μαδρίτη, για τον αγώνα με την Ρεάλ τον Νοέμβριο του 2008 στη φάση των ομίλων του Champions League. Ηταν η βραδιά που το Σαντιάγκο Μπερναμπέου χειροκρότησε όρθιο τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο όταν έγινε αλλαγή έχοντας βάλει τα δύο γκολ του ματς (0-2) και τα καλύτερα θα έρχονταν μετά τα εγκαίνια του Juventus Stadium, όπου ο μπαμπάς Μάρκο και η κόρη Βερόνικα έκλειναν κάθε χρόνο διαρκείας για το πάνω διάζωμα της Curva Sud, μαζί με τους Drughi, τους παλιόφιλους του Μάρκο.

Εκεί θα ήταν τελικά, σε ένα παιχνίδι της μοίρας, που ο Μάρκο Πράτο θα έχανε την ζωή του προδομένος από την καρδιά του, το περασμένο Σάββατο, πανηγυρίζοντας το γκολ του Ντιμπάλα στο 91’ για το 4-0.

Ο Κελίνι άφησε, στο ματς με τον Ολυμπιακό, λίγα λουλούδια στην Curva Sud στη μνήμη του Μάρκο


«Ο θάνατος δεν είναι ποτέ ωραίος, αν και μέρος της ανθρώπινης ζωής, αλλά για όποιον πιστεύει, είναι απλά η μετάβαση προς την αιωνιότητα. Το να πεθάνεις στο περιβάλλον που αγαπάς τόσο πολύ, αν και αρχικά μοιάζει σαν αστείο της μοίρας, περιλαμβάνει αυτό που προαναφέραμε.

Ο Μάρκο δεν ήταν απλά ένας από εμάς, ήταν όλοι εμείς. Ηταν ο συνδυασμός πίστης, πάθους και αγάπης για τα μπιανκονέρι χρώματα, o “modus viventi” πολλών από εμάς. Το κενό που άφησε σε αυτές τις εξέδρες, στην Curva Sud, δεν μπορεί ποτέ να καλυφθεί.

Κουράγιο Βερόνικα, τίμησε τον όπως θα ήθελε να κάνεις, με τα ιδανικά που σου μετέδωσε. Αν και ανέβηκε στον ουρανό, θα είναι πάντα μαζί σου όπου κι αν βρίσκεσαι και η φωνή του θα ακούγεται μαζί μας σε κάθε σύνθημα.

Από τον πατέρα στην κόρη, φέρε πάντα μαζί σου το κασκόλ του. Ο Μάρκο ζει», ήταν το μήνυμα με το οποίο τον αποχαιρέτησε ένας από τους φίλους του στους Drughi πριν λίγες μέρες... Marco vive!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου