14 Φεβ 2019

Η νέα γενιά των τεχνικών διευθυντών που θέλουν ν’ αλλάξουν το χάρτη των παραδοσιακών παραγόντων

Η συνέντευξη του Φάμπιο Παράτιτσι στη Gazzetta dello Sport είναι μια καλή ευκαιρία για να «γνωρίσουμε» τη νέα γενιά ποδοσφαιρικών παραγόντων.

Καθώς ολοκληρωνόταν ο Σεπτέμβριος και έμπαινε ο Οκτώβριος, η ποδοσφαιρική Ιταλία ερχόταν αντιμέτωπη με μια είδηση-σοκ: Ο Μπέπε Μαρότα αποχωρούσε από τη Γιουβέντους. Λίγες εβδομάδες μετά, στην ετήσια γενική συνέλευση των μετόχων των μπιανκονέρι, ο Αντρέα Ανιέλι πήρε τον λόγο και ανέλαβε να εξηγήσει και την αλλαγή στο διοικητικό κομμάτι. Η απόφαση να ολοκληρωθεί η συνεργασία με τον Μαρότα, σύμφωνα με τον πρόεδρο της Κυρίας, πάρθηκε επειδή αποφασίστηκε να γίνει μια αλλαγή γενιάς στο κλαμπ. Να περάσει αυτό, δηλαδή, στα χρόνια των 40άρηδων και από αυτή τη νέα γενιά παραγόντων, το πλέον αντιπροσωπευτικό παράδειγμα είναι ο Φάμπιο Παράτιτσι.

Γύρω από το όνομα του δημιουργήθηκε ένας μύθος τα προηγούμενα χρόνια, αφού ήταν αυτός που έκανε την αθόρυβη δουλειά, οργάνωνε τον μεταγραφικό σχεδιασμό, εντόπιζε τους ποδοσφαιριστές που έπρεπε να αποκτηθούν και άναβε το πράσινο φως για αυτούς που μπορούσαν να πουληθούν. Με τον Μαρότα να αναλαμβάνει το επικοινωνιακό κομμάτι, τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι το αγωνιστικό και τον Πάβελ Νέντβεντ να αποτελεί τη «φωνή» του Ανιέλι, ο Παράτιτσι, ως αθλητικός διευθυντής, ήθελε όση ηρεμία ήθελε για να κάνει τη δουλειά του χωρίς να έχει να ασχοληθεί με τα γύρω-γύρω.


Ενα βήμα μπροστά
Από τέλη Οκτωβρίου, φυσικά, αυτό άλλαξε, αφού ο επί 15 χρόνια πιο στενός συνεργάτης του Μαρότα, έκανε ένα βήμα μπροστά. Ο Φάμπιο είναι, πλέον, ο άνθρωπος που παίρνει ακόμη μεγαλύτερες ευθύνες στο μεταγραφικό κομμάτι και στη συνέντευξη που παραχώρησε στην Gazzetta dello Sport έδωσε την ευκαιρία σε όλους, Γιουβεντίνους και μη, να μάθουν τον τρόπο δουλειάς του. Να μάθουν τη λογική του, τον τρόπο σκέψης του, το πώς οργανώνεται η δομή του τμήματος σκάουτινγκ και το πώς κινείται πλέον ένας ποδοσφαιρικός παράγοντας του ανώτατου επιπέδου και της νέας γενιάς, αυτής των 40 ή 40+. Η γενιά που έρχεται πλέον στα πράγματα και παίρνει την κατάσταση στα χέρια της, όπως «πρόσταξε» ο Αντρέα Ανιέλι.

Ο Παράτιτσι μίλησε στη συνέντευξη του για το πώς έγινε η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο, για τους ποδοσφαιριστές που λυπήθηκε επειδή αποχώρησαν από τη Γιούβε, για τον Μασιμιλιάνο Αλέγκρι ή για τους ανερχόμενους Ιταλούς ποδοσφαιριστές. Μεγαλύτερο ενδιαφέρον, όμως, είχε η αναφορά του αποκλειστικά στη δουλειά του, στο πώς πρέπει να οργανώνει τα πάντα δηλαδή και να παίρνει τις αποφάσεις.

«Το δικό μας σύστημα σκάουτινγκ έχει δύο τομείς. Εναν για την πρώτη ομάδα και έναν για τους πιτσιρικάδες. Συγκεκριμένα σκάουτ για τις διάφορες ανάγκες. Για την πρώτη ομάδα υπάρχει ένας επικεφαλής και τρεις σκάουτ. Δεν μου αρέσει να έχω πολλούς, μου αρκούν λίγοι, αλλά ανταγωνιστικοί», λέει ο Παράτιτσι, ο οποίο θέλει λίγα άτομα δίπλα του, επειδή η τελική απόφαση θα παρθεί πάντα από τον ίδιο. «Από όταν ήμουν ποδοσφαιριστής, στα τελευταία μου χρόνια, αφού δεν είχα το ταλέντο για να κάνω την μεγάλη καριέρα, άρχισα να σκέφτομαι σαν παράγοντας. Σημείωνα τα ονόματα των συμπαικτών μου ή των αντιπάλων μου στις μικρές κατηγορίες και έκανα την πρόβλεψη για το πού θα φτάσει ο καθένας», αποκαλύπτει σε κάποιο σημείο ο αθλητικός διευθυντής της Γιουβέντους, ο οποίος στέκεται στο πώς έχουν αλλάξει πλέον τα πράγματα, οι εποχές.


Πώς πείθεται για να πάει να δει έναν παίκτη;
Ο αθλητικός ή τεχνικός διευθυντής μιας μεγάλης ομάδας, πλέον, δεν πάει απλά για να κάνει την πρόταση, να δώσει τα λεφτά που θέλει η άλλη ομάδα και να κλείσει την μεταγραφή. Αντιθέτως, θέλει πρώτα να δει αν αξίζει ο ποδοσφαιριστής όλη αυτή τη διαδικασία. «Το σημαντικό είναι να καταλάβεις αν ένας νεαρός μπορεί να γίνει παικταράς ή αν ένας "ξεχασμένος" ποδοσφαιριστής μπορεί να δώσει ακόμη πράγματα. Να καταλάβεις τον παίκτη, τον άνθρωπο. Ενας καλός σκάουτ, ένας καλός αθλητικός διευθυντής δεν πρέπει απλά να δει τον ποδοσφαιριστή, πρέπει να τον ακούσει, να τον νιώσει, να τον καταλάβει, να τον ψυχολογήσει, να δει αν έχει αυτό το κάτι παραπάνω. Ταλέντο, χαρακτήρα, φαντασία, εξυπνάδα, στοιχεία που θα τον βοηθήσουν να αφήσει το σημάδι του», είναι τα λόγια του Παράτιτσι, για να εξηγήσει αμέσως; μετά πώς καταλαβαίνει ότι ένας ποδοσφαιριστής αξίζει να πάει να τον δει.

«Μέσω των σκάουτ. Πηγαίνουν, βλέπουν, μελετούν στατιστικά και εικόνες του ποδοσφαιριστή και μετά με ενημερώνουν αναλυτικά. Τώρα είναι λιγότερο περίπλοκο σε σχέση με πριν. Εγώ πήγαινα στη Χιλή για να δω ματς του πρωταθλήματος τους, χωρίς να ξέρω ποιοι είναι στο γήπεδο, τι ηλικία έχει ο καθένας κλπ. Ηθελα να εμπιστευτώ το μάτι μου, χωρίς να ξέρω κάτι άλλο. Τώρα πάμε και ξέρουμε τα πάντα για τους ποδοσφαιριστές που παρακολουθούμε. Παρακολουθούμε τέσσερις εβδομάδες του γαλλικού πρωταθλήματος, οι σκάουτ πάνε εκεί και αναλαμβάνει ο καθένας τον τομέα του. Στο τέλος της διαδικασίας, έχουμε μια 11άδα κανονική παικτών που παρακολουθούμε, συν φυσικά τις εναλλακτικές επιλογές για τα διάφορα συστήματα που μπορεί να χρειαστεί να παίξει η ομάδα».


Η γνωριμία με την οικογένεια
Κι αφού γίνουν όλα αυτά, για να γίνει σωστά η δουλειά, χρειάζονται δύο πράγματα, όπως λέει ο Φάμπιο Παράτιτσι. Το πρώτο, είναι η γνωριμία, το γεύμα και το να περάσει κάποιες ώρες με την οικογένεια του υποψήφιου μεταγραφικού στόχου, προκειμένου να δει με τι ανθρώπους έχει μεγαλώσει, τι νοοτροπία επικρατεί στο σπίτι, ώστε να προσεγγίσει ψυχολογικά ακόμη καλύτερα τον ποδοσφαιριστή. «Η γνωριμία με την οικογένεια είναι πιο σημαντική από το να δεις 5-10 επιπλέον αγώνες του μεταγραφικού στόχου», λέει ο αθλητικός διευθυντής της Γιουβέντους. Το δεύτερο, είναι ένας πρόεδρος που δεν φοβάται να παίρνει αποφάσεις και να τις παίρνει και γρήγορα. «Οπως ο Αντρέα Ανιέλι», τονίζει ο Παράτιτσι.

Ο πρόεδρος, δηλαδή, που αποφάσισε ότι ήρθε η ώρα για αλλαγή σκυτάλης, με τους 40άρηδες ποδοσφαιρικούς παράγοντες να παίρνουν την κατάσταση στα χέρια τους...



1 σχόλιο: