25 Αυγ 2016

Μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές και επικές προκρίσεις της Γιούβε

Σε ρυθμούς Champions League μπαίνει η ποδοσφαιρική Ευρώπη καθώς θα σήμερα θα σχηματιστεί το πρώτο παζλ της διοργάνωσης για τη σεζόν 2016-17.

Το πλάνο της Γιουβέντους, όπως το έχει αντιληφθεί όλος ο φίλαθλος κόσμος, είναι να πρωταγωνιστήσει στον ευρωπαϊκό θεσμό. Προφανώς το 6ο σερί πρωτάθλημα είναι αυτοσκοπός αλλά και η κατάκτηση του Champions League είναι ένας φανερός πόθος.

Η χρονιά, θέλουμε να ελπίζουμε, θα είναι μεγάλη σε διάρκεια και η Γιουβέντους μετά από χρόνια μπαίνει στην κλήρωση ως ένα από τα φαβορί.

Οι μπιανκονέρι αν και έχουν λιγότερα κύπελλα πρωταθλητριών απ’ ό,τι θα άξιζαν, έχουν ζήσει μεγάλες ευρωπαϊκές βραδιές. Έχουν προσφέρει στους οπαδούς τους και στο ποδόσφαιρο τεράστιες στιγμές που δύσκολα ξεχνιούνται.

Με αφορμή την κλήρωση των ομίλων του Champions League, επιλέξαμε πέντε προκρίσεις επί ομάδων που συμπεριλαμβάνονται στους παραδοσιακούς αντιπάλους των μπιανκονέρι στην Ευρώπη. Ομάδες, δηλαδή, που έχουν βάρος φανέλας.

Υπάρχουν, ασφαλώς, προκρίσεις που αφήσαμε απ’ έξω αφού δεν γινόταν να βάλουμε, για παράδειγμα, όλες τις φορές που αποκλείσαμε την Ρεάλ Μαδρίτης. Αρκούν οι δύο που αναφέρουμε παρακάτω.

1983-84: Γιουβέντους vs Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ



Είναι τα χρόνια που η Γιουβέντους του Τζιοβάνι Τραπατόνι κυριαρχεί σε Ιταλία και Ευρώπη, έχοντας ως στόχο (τον οποίο πέτυχε) να γίνει η πρώτη ομάδα που θα κατακτήσει κάθε διαθέσιμο διεθνή τίτλο.

Οι μπιανκονέρι έχουν κατακτήσει το κύπελλο ΟΥΕΦΑ και βρίσκονται στον ημιτελικό του κυπέλλου Κυπελλούχων, όπου κληρώνονται με την Μάντσεστερ Γιουνάιτεντ. Στο πρώτο ματς, στην Αγγλία, ο Ρόσι θα κάνει το 0-1 στο 14’, η Γιουνάιτεντ θα ισοφαρίσει στο 36’ με τον Ντέιβις και το 1-1 θα μείνει ως το τέλος. Στη ρεβάνς του Τορίνο, ο Μπόνιεκ έβαλε μπροστά τους μπιανκονέρι στο 13’, οι Αγγλοι ισοφάρισαν στο 70’ με τον Γουάιτσαϊντ και τελικά ήταν πάλι ο Ρόσι, στο 89’, αυτός που έκανε τη διαφορά και έστειλε την Γιούβε στον τελικό.

1996-97: Γιουβέντους vs Αγιαξ
Ο Αγιαξ του Λουίς Φαν Χάαλ είχε κατακτήσει το Champions League του 1995 και το 1996 είχε ηττηθεί στον τελικό της Ρώμης από την Γιουβέντους του Μαρτσέλο Λίπι. Οι δύο ομάδες θα βρεθούν αντιμέτωπες και στον ημιτελικό του 1997, όπου οι μπιανκονέρι θα κάνουν σαφές ότι είναι με διαφορά η καλύτερη ομάδα της Ευρώπης. Στο πρώτο ματς, στο Αμστερνταμ, η αρμάδα του Λίπι άνοιξε το σκορ στο 14’ με τον Αμορούζο, έκανε το 0-2 στο 41’ με τον Βιέρι και έχασε πάμπολλες ευκαιρίες για να πετύχει σκορ ρεκόρ!

Οι Ολλανδοί, τελικά, θα μειώσουν με τον Λιτμάνεν στο 66’ αλλά το 1-2 δεν τους έδινε ελπίδες και αποδείχθηκε στη ρεβάνς... Το 1-0 ο Λομπάρντο στο 34’, το 2-0 ο Βιέρι στο 36’, το 3-1 ο Αμορούζο στο 79’, το 4-1 ο Ζιντάν στο 81’ και πρόκριση στον τελικό με συνολικό σκορ... 6-2!

2002-03: Γιουβέντους vs Μπαρτσελόνα



Στους «8» του Champions League την σεζόν 2002-03 ο αντίπαλος ήταν η Μπαρτσελόνα, η οποία είχε μόνο νίκες στη διοργάνωση εκείνη την χρονιά. Το γκολ του Μοντέρο στο 16’ έδωσε το προβάδισμα στην ομάδα του Λίπι αλλά ο Σαβιόλα στο 78’ ισοφάρισε και οι μπλαουγκράνα έφυγαν με αποτέλεσμα (1-1) από το «Ντέλε Αλπι». Η ρεβάνς δεν ήταν εύκολη αλλά η Γιουβέντους ήταν καλύτερη και το απέδειξε με εμφατικό τρόπο!

Η Κυρία άνοιξε το σκορ στο 53’ με τον Νέντβεντ αλλά στο 66’ ο Τσάβι ισοφάρισε. Τα πράγματα έγιναν δυσκολότερα για την Γιούβε λίγα λεπτά μετά καθώς ο Ντάβιντς αποβλήθηκε αλλά ακόμη και με 10 παίκτες οι μπιανκονέρι έκαναν αυτό που έπρεπε... Στο 114’ ο Μπιριντέλι σέντραρε, ο Ζαλαγέτα εκτέλεσε στην κίνηση και το 1-2 έδωσε την πρόκριση στους «4».

2002-03: Γιουβέντους vs Ρεάλ Μαδρίτης



Μετά την Μπαρτσελόνα, η Ρεάλ. Εχοντας αποκλείσει τους μπλαουγκράνα στον προημιτελικό, η Γιουβέντους κλήθηκε να αντιμετωπίσει τους Μαδριλένους στον ημιτελικό και έκανε αυτό που έπρεπε. Στον πρώτο αγώνα, στο «Σαντιάγκο Μπερναμπέου», το γκολ του Τρεζεγκέ, με το οποίο είχε ισοφαρίσει προσωρινά σε 1-1, μπορεί να μην έδωσε θετικό αποτέλεσμα (η Ρεάλ νίκησε 2-1 με γκολ των Ρονάλντο-Ρομπέρτο Κάρλος) αλλά έδωσε... σκορ πρόκρισης. Και αποδείχθηκε στη ρεβάνς.

Σε ένα Ντέλε Αλπι που ήταν πιο καυτό από ποτέ, ο «Τρεζεγκόλ» έκανε το 1-0 στο 12’ και ο Ντελ Πιέρο τρέλανε την άμυνα των Ισπανών στο 43’ κάνοντας το 2-0. Στο δεύτερο ημίχρονο ο Μπουφόν απέκρουσε το πέναλτι του Φίγκο, ο Νέντβεντ έκανε το 3-0 στο 73’ σφραγίζοντας την πρόκριση στον τελικό και όλα θα ήταν τέλεια αν έλειπε και εκείνη η κίτρινη κάρτα στον Τσέχο... Το γκολ του Ζιντάν στις καθυστερήσεις, για να διαμορφωθεί το τελικό 3-1, δεν απασχόλησε κανέναν.

2014-15: Γιουβέντους vs Ρεάλ Μαδρίτης



Και φτάνουμε στην περσινή σεζόν... Ημιτελικός Champions League, απέναντι μας η Ρεάλ και το αποτέλεσμα ήταν και πάλι το ίδιο. Στο Juventus Stadium ο Μοράτα έκανε το 1-0 από νωρίς, στο 8ο λεπτό, για να απαντήσουν οι Ισπανοί με το 1-1 του Ρονάλντο στο 27’. Το ματς ήταν ισορροπημένο αλλά στην επανάληψη και συγκεκριμένα στο 57’ ο Τέβες έφυγε στην αντεπίθεση, πήρε το πέναλτι από τον Καρβαχάλ και εκτέλεσε ο ίδιος για το 2-1.

Η ρεβάνς στη Μαδρίτη δεν θα ήταν εύκολη υπόθεση και φάνηκε από νωρίς αφού οι μερένγκες πίεσαν για το γκολ, το οποίο τελικά πέτυχαν στο 22’ με πέναλτι του Ρονάλντο. Οι μπιανκονέρι ήθελαν οπωσδήποτε γκολ για να περάσουν στον τελικό και το πέτυχαν στο 57’ με τον Μοράτα, ο οποίος έκανε ξανά το χρέος του και έστειλε την Γιουβέντους στον πρώτο τελικό μετά το 2003.

Αφιερώματα στη Γιουβέντους




http://www.forzajuve.gr/2015/11/blog-post_59.html
Πέντε περιπτώσεις Γιουβεντίνων που αγαπήθηκαν από τον κόσμο αλλά ράγισε το γυαλί. Η αγάπη των οπαδών σε κάποιον ποδοσφαιριστή δεν είναι παντοτινή. Χρειάζεται να την διατηρήσει και αφού αποκτήσει τον θαυμασμό των φιλάθλων της εκάστοτε ομάδας. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/04/juventus-nea_56.html
Έρευνα του forzajuve.gr: Όλη η αλήθεια για την προσφορά της Primavera στη Γιουβέντους. Η περσινή κατάκτηση του τουρνουά του Viareggio σηματοδότησε ένα νέο ξεκίνημα για τις ακαδημίες της Γιουβέντους. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/10/blog-post_31.html
Οι προπονητές της Γιουβέντους που κατάφεραν κάτι που γίνεται πολύ σπάνια… Ο Μασιμιλιάνο Αλέγκρι αισθάνεται φοβερά άνετα στον πάγκο της Γιουβέντους και φέτος έχει δει η Γιουβέντους να του δίνει περισσότερα «όπλα». [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/08/blog-post_13.html
Οι 10 καλύτεροι επιθετικοί στην ιστορία του ιταλικού ποδοσφαίρου. Όταν η μπάλα μπαίνει στο πλεκτό, το συναίσθημα είναι μοναδικό. Γκολ. Η πεμπτουσία του ποδόσφαιρου. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/01/juventus-stadium.html
Η ιστορία του Juventus Stadium, ενός γηπέδου που διοργανώνει μόνο φιέστες. Στις 18 Μαρτίου 2008 το διοικητικό συμβούλιο της Juventus Football Club S.p.A. ενέκρινε την κατασκευή του νέου γηπέδου, στη θέση του παλαιού Ντέλε Αλπι. [Ολόκληρο το θέμα +]





http://www.forzajuve.gr/2016/08/juventus-nea_889.html
Πώς γεννήθηκε η κόντρα της Φιορεντίνα κατά της Γιούβε και ο προκλητικός Φράνκο Τζεφιρέλι! Είναι, θαρρείς, μια ποδοσφαιρική αντιπαλότητα που κρατά από τα γεννοφάσκια τους, απέχθεια με την πρώτη ματιά, αλλά δεν είναι έτσι. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/12/blog-post_26.html
Η ιστορία του Ντέλε Αλπι, του κακότεχνου γηπέδου της Γιουβέντους που δεν έγινε ποτέ έδρα. Το Ντέλε Αλπι (Stadio delle Alpi) ήταν η έδρα της Γιουβέντους (1990-2006) και της Τορίνο (1990-2006). [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/11/blog-post_14.html
Η ζωή δύο μεγάλων «στρατηγών» της Γιούβε ως παράγοντες. O Πάβελ Νέντβεντ είναι εδώ και καιρό ο αντιπρόεδρος της Γιουβέντους βαδίζοντας στα χνάρια άλλων δύο μεγάλων παιχτών του παρελθόντος. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/07/stadio-comunale.html
Η ιστορία του θρυλικού Stadio Comunale που μεγαλούργησε η Γιουβέντους. Είναι το γήπεδο που μεγαλούργησε η Γιουβέντους και μέσα σε αυτό έγινε η καλύτερη ομάδα της Ιταλίας. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2015/11/30.html
Ποιος ήταν ο Τζανπιέρο Κόμπι, ο… Μπουφόν της δεκαετίας του ’30. Τον Τζανλουίτζι Μπουφόν, τον Ντίνο Τζοφ και τους γκολκίπερ που πέρασαν σε αυτό το διάστημα τους γνωρίζουμε πολύ καλά. [Ολόκληρο το θέμα +]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου