Παρασκευή, 28 Οκτωβρίου 2016

Ανάλυση γιατί τα ντέρμπι δε βγάζουν πρωταθλητή αλλά και γιατί η Γιουβέντους πρέπει να κερδίσει τη Νάπολι

Όλα τα βλέμματα θα είναι στραμμένα στον Γκονζάλο Ιγκουαΐν στο ματς του Σαββάτου αλλά η ουσία δεν είναι εκεί.

Αρθρογραφία | Γιουβέντους

Ο Αργεντίνος αναμένεται να είναι το πρόσωπο της βραδιάς για ευνόητους λόγους. Θα κάνει τη διαφορά; Θα πανηγυρίσει αν σκοράρει; Αλλά… Αλλά η Γιουβέντους παίζει το τρίτο της σημαντικό παιχνίδι φέτος και οφείλει να δείξει ταυτότητα και χαρακτήρα.

Οι εκτός έδρας αποτυχίες σε Μιλάνο, με Ιντερ και Μίλαν, προσδίδουν μια ιδιαιτερότητα στην αναμέτρηση. Οι μπιανκονέρι καλούνται να κερδίσουν, για φέτος μιλάμε φυσικά, απέναντι σε μια από τις θεωρητικά μεγάλες ομάδες του πρωταθλήματος.

Τα ντέρμπι πάντα είναι και για το πρεστίζ. Μια ομάδα μπορεί να πάρει το πρωτάθλημα ακόμη κι αν δεν πάρει κανένα ντέρμπι. Ας κάνουμε έναν γρήγορο και απλό απολογισμό.

Τα σημαντικά ματς είναι με Ρόμα, Νάπολι, Ιντερ κα Μίλαν. Ας πούμε πως η Γιουβέντους δεν κερδίζει κανένα από αυτά εκτός έδρας και έρθει σε όλα ισόπαλη στην έδρα της (εξωπραγματικό σνεάριο). Πόσους βαθμούς θα χάσει; Δώδεκα από την πρώτη παρτίδα, οκτώ από τη δεύτερη. Σύνολο είκοσι.


Η Serie A, με 19 παιχνίδια δύο γύρων, δίνει συνολικά 114 βαθμούς. Αφαιρούμε τους 20 (στο υποθετικό σενάριο που αναλύσαμε παραπάνω), οπότε πάμε αυτομάτως στους 94. Ας θυμηθούμε με πόσους βαθμούς έχει πάρει η Γιουβέντους τα τελευταία πρωταθλήματα.
  • Σεζόν 2015-16: 91 βαθμοί για τη Γιουβέντους, 82 για τη δεύτερη Νάπολι.
  • Σεζόν 2014-15: 87 βαθμοί για τη Γιουβέντους, 70 για τη δεύτερη Ρόμα.
  • Σεζόν 2013-14: 102 βαθμοί για τη Γιουβέντους, 85 για τη δεύτερη Ρόμα.
  • Σεζόν 2012-13: 87 βαθμοί για τη Γιουβέντους, 78 για τη δεύτερη Νάπολι.
  • Σεζόν 2011-12: 84 βαθμοί για τη Γιουβέντους, 80 για τη δεύτερη Μίλαν.
Βλέπουμε πως οι ομάδες που τερματίζουν στη δεύτερη θέση, οι περισσότεροι βαθμοί που έχουν συγκεντρώσει είναι 85 (τη χρονιά που η Γιουβέντους ξεπέρασε τους 100 πόντους). Από τους 94 που έχουμε υπολογίσει πως θα μπορεί να μαζέψει η Γιουβέντους αν δεν πάρει κανένα ντέρμπι, έχει το περιθώριο για 3-4 γκέλες στου υπόλοιπους αγώνες).

Τι δείχνει η παραπάνω ανάλυση; Πώς το σκουντέτο κρίνεται κάπου στους 86 με 90 βαθμούς και δεν έρχεται τόσο από τα ντέρμπι αλλά από τις νίκες στα υπόλοιπα παιχνίδια. Και η Γιουβέντους δε χάνει βαθμούς με την ευκολία που χάνουν οι υπόλοιποι.


Η Μίλαν κέρδισε τους μπιανκονέρι και ήγε και έφαγε τρία γκολ στη Γένοβα. Γι’ αυτό και οι ροσονέρι δεν μπορούν να διεκδικήσουν την κούπα, όσο κι αν την έβαλαν στο παιχνίδι τα πρωτοσέλιδα των ιταλικών εφημερίδων.

Το Σάββατο το βράδυ, δε μας ενδιαφέρει τόσο αν θα κάνει το παιχνίδι της ζωής του ο Γκοζνάλο. Μας ενδιαφέρει να κάνει ένα δυνατό παιχνίδι συνολικά η ομάδα. Να δείξει χαρακτήρα και διάθεση. Να πιάσει από το λαιμό τον αντίπαλό της και να μην τον αφήσει σε χλωρό κλαρί. Και να νικήσει.

Γιατί αυτή η νίκη θα είναι πολύ πιο σημαντική από τους τρεις βαθμούς. Θα είναι μια νίκη ψυχολογίας, θα ανεβάσει τους παίκτες και θα βλέπουν τη συνέχεια με άλλο μάτι. Η Γιουβέντους έχει ανάγκη ένα πολύ καλό παιχνίδι. Και ο κόσμος της το ίδιο…

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου