6 Ιαν 2023

Ποιος έφερε τον μεγάλο Βιάλι στη Γιουβέντους και η ατάκα που έμεινε στην ιστορία


Ήταν καλοκαίρι του 1992 όταν η Γιουβέντους ανακοίνωνε την απόκτηση του Τζανλούκα Βιάλι, σοκάροντας ενδεχομένως και τον ίδιο.

Το 1991 ο Σίλβιο Μπερλουσκόνι, ο οποίος τότε αγόραζε το ένα αστέρι μετά το άλλο για τη Μίλαν, είχε κάνει μια εξωφρενική πρόταση στη Σαμπντόρια για τον διεθνή Ιταλό επιθετικό. Μια πρόταση που δεν έφερε όμως το επιθυμητό για τον «Καβαλιέρε» αποτέλεσμα. Και ο λόγος ήταν ο ίδιος ο Βιάλι. «Δεν αλλάζω τη Γένοβα ούτε για όλα τα λεφτά του κόσμου», είχε πει τότε κλείνοντας το θέμα. Η σχέση του με τα λεφτά, άλλωστε, ήταν πάντα ιδιαίτερη, αφού η οικογένεια του είχε πολλά. Πάρα πολλά. Ο Τζανλούκα δεν έγινε ποδοσφαιριστής για να βγάλει λεφτά, είχε ούτως ή άλλως. Έγινε ποδοσφαιριστής επειδή του άρεσε η μπάλα, επειδή απολάμβανε το παιχνίδι. Κι όμως, ένα χρόνο μετά, την άφησε τη Γένοβα.

Η Γιουβέντους, η οποία δύο χρόνια νωρίτερα είχε αποκτήσει τον Ρομπέρτο Μπάτζιο, προσπαθεί να επανέλθει στην κορυφή και ο Τζάνι Ανιέλι παίρνει μια πρωτοβουλία. Δεν ρώτησε ούτε τον Τζιοβάνι Τραπατόνι αν συμφωνούσε ούτε κάποιον από τη διοίκηση: Προσφέρει στη Σαμπντόρια 16,5 εκατ. ευρώ, ποσό - ρεκόρ για την εποχή και στη συνέχεια καλεί τον Βιάλι σε μια συνάντηση. Μια συνάντηση στην οποία τον πείθει να αφήσει τη Σαμπ και να υπογράψει στη Γιούβε. Η είδηση, φυσικά, προκαλεί σοκ σε όλους. Στο κάτω-κάτω μόλις ένα χρόνο νωρίτερα είχε πει ότι δεν θα άφηνε τη Γένοβα ούτε για όλα τα λεφτά του κόσμου, δήλωση που οι δημοσιογράφοι του υπενθυμίζουν.

«Δεν την άφησα για τα λεφτά. Την άφησα επειδή με κάλεσε ο Avvocato, μεγάλη διαφορά», θα πει ο ίδιος, με τους οπαδούς της Σαμπντόρια να συνεχίζουν να τον λατρεύουν. Όπως τον λάτρεψαν και αυτοί της Γιουβέντους, στην οποία έζησε δύο χρόνια με τον Τραπατόνι και δύο με τον Μαρτσέλο Λίπι. Πήρε το κύπελλο ΟΥΕΦΑ με τον Τραπ, το πρωτάθλημα, το Champions League και το κύπελλο με τον Λίπι.

Πάνω απ' όλα, όμως, πήρε τις καρδιές των Γιουβεντίνων για πάντα. Αυτές τις καρδιές που πονάνε πολύ, πάρα πολύ, προσπαθώντας να συνειδητοποιήσουν ότι ο αρχηγός, ο «αρχηγός μας για πάντα», όπως έγραψε ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο, έφυγε τόσο πρόωρα...

Πηγή φωτογραφίας: juventus.com


1 σχόλιο: