21 Μαΐ 2016

Οι μεγάλες μπίζνες των αφεντικών του ιταλικού ποδοσφαίρου

Το ποδόσφαιρο είναι πάθος, το οποίο παρασύρει τους πάντες. Από τους πιο φτωχούς ως τους πιο πλούσιους. Από την άλλη, βέβαια, είναι και ευκαιρία για επενδύσεις...

Αφιέρωμα | Ποδόσφαιρο

Το να ασχοληθεί ένας πλούσιος με το ποδόσφαιρο δεν είναι η εξαίρεση. Είναι ο κανόνας. Το γιατί ασχολείται, μπορεί ο καθένας να το ερμηνεύσει όπως θέλει. Οσοι λένε ότι οι επιχειρηματίες από το ποδόσφαιρο... χάνουν λεφτά, έχουν δίκιο.

Δεν έχουν και άδικο, όμως, όσοι υποστηρίζουν πως όσα λεφτά κι αν χάσουν, στο τέλος κερδισμένοι θα βγουν. Ετσι είναι παντού και δε θα μπορούσε να αποτελέσει εξαίρεση η Ιταλία, στην οποία θα επικεντρωθούμε για να δούμε ποιοι ελέγχουν τις σημαντικότερες ομάδες της χώρας.

Οικογένεια Ανιέλι - Γιουβέντους
Από το 1923 η Γιουβέντους ανήκει στην οικογένεια Ανιέλι και όπως φαίνεται αυτό θα ισχύει για... πάντα. Το γεγονός ότι οι Ιταλοί την έχουν χαρακτηρίσει ως την «άτυπα βασιλική οικογένεια της Ιταλίας», μάλλον τα λέει όλα.

Οι επιχειρήσεις των Ανιέλι έχουν τον πρώτο λόγο στο ιταλικό χρηματιστήριο και ελέγχουν το μεγαλύτερο μέρος της ιταλικής οικονομίας. Σαν... ναυαρχίδα των επιχειρήσεων τους είναι η FIAT, στην οποία ανήκουν και οι Alfa Romeo, Ferrari, Maserati, Lancia, Chrysler, Jeep, Dodge, Ram, Mopar, Abarth ενώ τους ανήκει και η Exor, εταιρία επενδύσεων.

Παράλληλα με όλα αυτά, οι Ανιέλι ασχολούνται και με τον Τύπο καθώς τους ανήκει η πολιτική εφημερίδα La Stampa και την τελευταία χρονιά έκαναν μπάσιμο και στα αθλητικά, επιδιώκοντας να πάρουν σιγά-σιγά τον έλεγχο και σε ανάλογα ΜΜΕ.

Σίλβιο Μπερλουσκόνι - Μίλαν
Από το 1986 η Μίλαν ανήκει στον Σίλβιο Μπερλουσκόνι, γνωστό σε όλο τον πλανήτη πλέον από την πολιτική του... καριέρα. Ο «Καβαλιέρε», πάντως, είχε λύσει το πρόβλημα της ζωής του -ή τουλάχιστον έτσι νόμιζε- πολύ πριν ασχοληθεί με τα κοινά καθώς είδε το μέλλον στη δεκαετία του '80 και ασχολήθηκε με τα ΜΜΕ και την ιδιωτική τηλεόραση.

Η πρώτη του μεγάλη δουλειά ήταν η Fininvest ενώ το μεγαλύτερο του «όπλο» εδώ και χρόνια είναι η Mediaset, στην οποία είναι μεγαλομέτοχος. Ο Μπερλουσκόνι, ουσιαστικά, έχει μια αυτοκρατορία από ΜΜΕ καθώς στη Mediaset υπάγονται πολλά. Κανάλια, εφημερίδες, περιοδικά κλπ... Τα τελευταία χρόνια, πάντως, οικονομικά τα πράγματα δεν πάνε όπως θα ήθελε και ψάχνει να βρει τη λύση...

Ερίκ Τοχίρ - Ιντερ
Αλλαγή σελίδας στην Ιντερ, καθώς ο Μάσιμο Μοράτι, γνωστός... πετελαιάς, αποφάσισε να παραχωρήσει τις μετοχές του στον Ερίκ Τοχίρ. Το όνομα του ήταν άγνωστο στην Ιταλία αλλά όχι και στην Ασία καθώς πρόκειται για έναν από τους πιο γνωστούς Ινδονήσιους επιχειρηματίες.

Ο πατέρας του, Τέντι, είχε υπό τον έλεγχο του την Astra International, εταιρία που ασχολείται με τα μηχανοκίνητα, αλλά ο Ερικ αποφάσισε να... πάει αλλού και ασχολήθηκε με τα ΜΜΕ.

Αρκετοί τηλεοπτικοί σταθμοί και εφημερίδες στη χώρα του είναι δικοί του ενώ έχει μετοχές και στην ομάδα Philadelphia 76ers του NBA. Γενικά ο Τοχίρ βλέπει ως ευκαιρία για επενδύσεις τον αθλητισμό καθώς του ανήκει ομάδα μπάσκετ της χώρας του καθώς η αμερικάνικη ποδοσφαιρική ομάδα D.C. United.

Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις - Νάπολι
Αγόρασε τις μετοχές της Νάπολι, από όπου κατάγεται η οικογένεια του, όταν αυτή παρέπαιε στην 3η κατηγορία του ιταλικού ποδοσφαίρου λόγω τεράστιων οικονομικών προβλημάτων και κατάφερε να την επαναφέρει στη ζωή.

Ο Αουρέλιο Ντε Λαουρέντις έχει πει ότι η αναγέννηση των «παρτενοπέι» θα ήταν ιδανικό σενάριο για ταινία και αυτή η κουβέντα δεν ήταν τυχαία. Ανηψιός του Ντίνο Ντε Λαουρέντις, ενός εκ των μεγαλύτερων Ιταλών παραγωγών ταινιών, ο Αουρέλιο ελέγχει την εταιρία Filmauro και θεωρείται μεγιστάνας στον τομέα του.

Η βάση του είναι το Λος Αντζελες αλλά τα τελευταία χρόνια μοιράζει τον χρόνο του με τη Νάπολι καθώς θέλει να είναι δίπλα στην ομάδα του όσο περισσότερο μπορεί.

Αδέλφια Ντέλα Βάλε - Φιορεντίνα
Οι Ντιέγκο και Αντρέα Ντέλα Βάλε, αδέρφια, είναι οι ιδιοκτήτες της Φιορεντίνα και όπως ο Ντε Λαουέντις στη Νάπολι, έτσι κι αυτή έχουν κάνει εξαιρετική δουλειά στη Φιορεντίνα. Τα πολύ δύσκολα χρόνια των Βιόλα στις μικρότερες κατηγορίες του calcio λόγω οικονομικών προβλημάτων αποτελούν μια μακρινή και άσχημη ανάμνηση καθώς με τους Ντέλα Βάλε η ομάδα έχει βρει ξανά την υγειά της.

Οι Ντιέγκο και Αντρέα συνεχίζουν την παράδοση του παππού τους και ασχολούνται με εταιρία παπουτσιών και συγκεκριμένα την Tod, η οποία τους αποφέρει... κάμποσα κάθε χρόνο. Οπως υποστηρίζουν οι Ιταλοί, η Tod πήρε τα πάνω της λόγω του Τζιάνι Ανιέλι, τον οποίο ο Λούκα Ντι Μοντετζέμολο, συνεργάτης του και φίλος του Ντιέγκο Ντέλα Βάλε, τον είχε πείσει να φοράει παπούτσια Tod στους αγώνες της Γιουβέντους. Τι καλύτερη διαφήμιση για την εταιρία των Ντέλα Βάλε;

Τζέιμς Παλότα - Ρόμα
Από το καλοκαίρι του 2011 η Ρόμα ανήκει σε Αμερικανούς επιχειρηματίες. Ο πρώτος που βγήκε μπροστά ήταν ο Τόμας Ντι Μπενεντέτο αλλά σύντομα αποχώρησε και παρέδωσε τη σκυτάλη στον Τζέιμς Παλότα.

Ο 58χρονος Αμερικανός είναι πρόεδρος και διευθύνων σύμβουλος της Raptor Group, ενός επενδυτικού ομίλου με βάση τη Βοστώνη. Καμία έκπληξη, επομένως, από την είδηση ότι ο Παλότα έχει στην κατοχή του ένα μέρος των ποσοστών των Boston Celtivs.

Γενικά, ο Παλότα δεν έχει πολλές επιχειρήσεις στην ιδιοκτησία του αλλά θεωρείται ειδικός στις επενδύσεις και αυτό κάνει επί χρόνια, είτε αφορά τα δικά του λεφτά είτε αυτά φίλων του επιχειρηματιών, τους οποίους και συμβουλεύει.

Κλαούντιο Λοτίνο - Λάτσιο
Πρόεδρος της Λάτσιο από το 2004 αλλά η οικονομική του επιφάνεια δεν έχει καμία σχέση με όσους προαναφέραμε. Ο Κλαούντιο Λοτίτο είναι μικρότερο βεληνεκούς επιχειρηματίας καθώς έχει υπό τον έλεγχο του εταιρία καθαρίσματος, συντήρησης και υγιεινής ενώ στο όνομα του είναι και μετοχές σε δύο μικρότερες εταιρίες μηχανοκίνητων.

Οι σχέσεις του με τους οπαδούς της Λάτσιο και ειδικά τους οργανωμένους μόνο καλές δεν είναι καθώς τον κατηγορούν ότι είναι για καθάρισμα, συντήρηση και ως εκεί... Δεν μπορεί, δηλαδή, να οδηγήσει τη Λάτσιο σε κάτι περισσότερο από την οικονομική υγεία της.

Σχετικά θέματα

http://www.forzajuve.gr/2016/04/juventus-nea_816.html
Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Μαρτσέλο Λίπι. Ο Μαρτσέλο Λίπι θα είναι για πάντα ένα τεράστιο κεφάλαιο στην ιστορία του ευρωπαϊκού ποδοσφαίρου αλλά και για τη Γιουβέντους, με την οποία κατέκτησε (σχεδόν) τα πάντα. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/04/juventus-nea_269.html
Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Πάβελ Νέντβεντ. Παικταράς, προσωπικότητα, αντιπρόεδρος, Γιουβεντίνος. Ο Πάβελ Νέντβεντ μπορεί να περιγραφεί με πολλά επίθετα αλλά και με μόνο μία λέξη: Αντρας. [Ολόκληρο το θέμα +]



http://www.forzajuve.gr/2016/04/juventus-nea_9.html
Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον ιδιόρρυθμο Σίλβιο Μπερλουσκόνι. Την ημέρα του Μίλαν-Γιουβέντους, μάλλον είναι καλή ευκαιρία για να κάνουμε focus στον... Σίλβιο Μπερλουσκόνι. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/04/juventus-nea_87.html
Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Αντρέα Ανιέλι. Ανέλαβε το 2010 και σχεδόν έξι χρόνια μετά, οι τίτλοι μιλάνε για την δουλειά του. Ο Αντρέα Ανιέλι είναι αυτός που επανέφερε την Γιουβέντους στην κορυφή και αυτός που θα πρέπει να κατακτήσει και την Ευρώπη. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/juventus-nea_41.html
Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο. Ο Αλεσάντρο Ντελ Πιέρο είναι μια προσωπικότητα που έχει κοινή αποδοχή στο ποδοσφαιρικό στερέωμα. [Ολόκληρο το θέμα +]

http://www.forzajuve.gr/2016/03/juventus-nea_68.html
Δέκα πράγματα που ίσως δε γνωρίζετε για τον Τζανλουίτζι Μπουφόν. Ο Τζανλουίτζι Μπουφόν έσπασε ακόμη ένα ρεκόρ και γράφουμε δέκα πράγματα για τον αρχηγό της Γιουβέντους.  [Ολόκληρο το θέμα +]




Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου