20 Ιουλ 2018

«Ο Ανιέλι θα πάρει το Champions League αλλά θα τα αλλάξει όλα, έχει σχεδιάσει την παγκόσμια Γιουβέντους…»

Πριν από περίπου δύο χρόνια, το forzajuve.gr είχε μια αποκλειστική δήλωση. Και έχει αξία να θυμηθούμε τι είχαμε μεταφέρει τότε στον αναγνωστικό κοινό γιατί με τον ίδιο άνθρωπο μιλήσαμε και τώρα.

Ενας οργανωμένος της Γιουβέντους, λοιπόν, που βρίσκεται αρκετά χρόνια μέσα στα πράγματα και διατηρεί άριστες σχέσεις με το σάιτ, μας είχε πει τον Οκτώβριο του 2016: «Έχουμε μεγάλο πρόβλημα με τη Γιουβέντους πλέον. Και πέρσι (εννοεί το 2015) τα ίδια έκαναν αλλά φέτος φαίνονται τα πράγματα πιο σοβαρά. Θα δούμε τι θα γίνει. Υπάρχει μια κόντρα που αυτή τη στιγμή την έχει δημιουργήσει η Γιουβέντους και την κερδίζει η Γιουβέντους» (το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ).

Με την είδηση αλλά κυρίως την ατμόσφαιρα που επικρατούσε τότε μεταξύ Γιουβέντους-οπαδών λίγοι ασχολήθηκαν. Αρκετοί διάβασαν την αποκλειστική δήλωση στο ελληνικό μέσο αλλά ίσως να τη θεώρησαν… παρατραβηγμένη. Μια δήλωση που θυμίζουμε έγινε στις 13 Οκτωβρίου του 2016.

Η σχετική δημοσίευση και στη σελίδα του facebook του forzajuve.gr


Σχεδόν ένα μήνα μετά γράφαμε: Ο Αντρέα Ανιέλι βγάζει στη σέντρα τους οργανωμένους και κρατά σαφείς αποστάσεις στους χειρισμούς τους στα εισιτήρια (το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ). Ο πρόεδρος της Γιουβέντους, μεταξύ άλλων, είχε πει: «Η διατήρηση της δημόσιας τάξης είναι θέμα προτεραιότητας για τη Γιουβέντους. Θέλω να επαναλάβω σταθερά ότι το θέμα της πώλησης των εισιτηρίων και το πώς αυτή γινόταν, έγινε αντικείμενο έρευνας αποκλειστικά για αρχηγούς των οργανωμένων οπαδών και κανείς εργαζόμενος στη Γιουβέντους δεν θεωρήθηκε ποτέ ύποπτος για οποιαδήποτε σχέση με εγκληματικές οργανώσεις».

Τον Φεβρουάριο του 2017, το σάιτ μετέφερε την είδηση: Απεργία στο ματς με την Ιντερ έκανε ένα από τα ιστορικά κλαμπ της Γιουβέντους (το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ). Οι εξελίξεις εκείνες τις ημέρες ήταν καταιγιστικές. Ακολούθησαν τα θέματα: Ετοιμάζεται μεγάλο ξεκαθάρισμα στους οπαδούς της Γιουβέντους και είναι ορατό ακόμη και να κλείσει ιστορικός σύνδεσμος (το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ). Δύσκολα τα πράγματα για μεγάλο κλαμπ της Γιουβέντους (το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ). Η Γιουβέντους τελειώνει τους Viking για τη φετινή σεζόν (το θέμα μπορείτε να το δείτε εδώ).

Οι Viking τελικά δεν έχουν επιστρέψει στο γήπεδο. Ο ηγέτης τους, μάλιστα, είναι στη φυλακή για κάποιες εξωγηπεδικές δραστηριότητες αλλά κάποιοι δε θεώρησαν τυχαία τη χρονική στιγμή. Το γκρουπ εκτός κερκίδας και ο αρχηγός του τιμωρήθηκε.


Προσωπική επίθεση στον Ανιέλι
Ας έρθουμε στο σήμερα, χωρίς να ξεχνάμε πως όλο αυτό το διάστημα όλο και κάτι… έτρεχε μεταξύ διοίκησης-οπαδών. Διαρρέουν οι -τσουχτερές- τιμές των νέων διαρκείας και οι οργανωμένοι ξεσηκώνονται. Στα social media γίνεται ένας χαμός. Αρνητικά σχόλια κατά της διοίκησης αλλά κυρίως κατά του Αντρέα Ανιέλι. Σχόλια που έγιναν συνθήματα σε τοίχους του Τορίνο. «Εβραίε», «Ραβίνε» είναι κάποιοι χαρακτηρισμοί ενώ κάποια άλλα συνθήματα κάνουν λόγο για περίπου 600 κλωτσιές που θα φάει η κεφαλή της ομάδας.

Περίπου δέκα μέρες πιο μετά, ανακοινώνεται η μεταγραφή του Κριστιάνο Ρονάλντο. Η γκρίνια των μη οργανωμένων οπαδών (οι οποίοι καλούνται και αυτοί να βάλουν το χέρι στην τσέπη), μετατρέπεται σε θύελλα ενθουσιασμού. Ο Ανιέλι πραγματοποιεί το μεγαλύτερο μεταγραφικό μπαμ στη σύγχρονη ιστορία της Γιουβέντους και γυρίζει την κατάσταση.


Επέλεξαν να απουσιάσουν
Την ημέρα της παρουσίασης του Κριστιάνο Ρονάλντο οι οργανωμένοι δε βρίσκονται να αποθεώσουν τον παίκτη. Είναι οι ίδιοι άνθρωποι που πήγαν στο προπονητικό κέντρο πέρσι την παραμονή του ντέρμπι με την Ιντερ που έδωσε ουσιαστικά το 7ο σερί πρωτάθλημα, είναι οι ίδιοι που υποδέχτηκαν με βροχή ξημερώματα τους πρωταθλητές από τη Ρώμη. Βασικά είναι αυτοί που πηγαίνουν πάντα, παντού. Η δικαιολογία «δουλεύαμε» δεν ευσταθεί. Η αλήθεια είναι πως επέλεξαν να μην στηρίξουν.

Η εφημερίδα των Ανιέλι, η La Stampa, έγραψε πως το μήνυμα του πρόεδρου στην κούρβα σουντ ήταν: «Μετά από όσα γράψατε και είπατε εναντίον της διοίκησης, δε θα υπάρχουν πανό στο Stadium». Τι λέει για όλα αυτά ο άνθρωπος που μας είχε μιλήσει για τον «ακήρυχτο πόλεμο» οπαδών-διοίκησης πριν βγει προς τα έξω; Ας δούμε τι πιστεύει η «πηγή» μας στην Ιταλία. Σημαντική σημείωση, τη συζήτηση με τον άνθρωπό μας την κάναμε μετά την ανακοίνωση του sold out των διαρκείας.


«Η κούρβα δεν είναι ίδια πλέον»
«Η κόντρα που υπήρχε τότε έχει δώσει τη σκυτάλη, σήμερα, σε πόλεμο», ήταν το ξεκίνημα της απάντησής του, μπαίνοντας δυνατά στο θέμα. «Μόνο η Γιουβέντους μπορεί να βγει κερδισμένη μέσα από αυτή τη διαμάχη. Υπάρχει πόλεμος, είναι υπαρκτός, τον ζούμε».

«Πάμε λίγο στη φιέστα του τελευταίου σκουντέτο. Φέρτε στο μυαλό σας το κορεό. Είναι αυτό κορεό επιπέδου Γιουβέντους;», μας λέει και συνεχίζει: «Θυμηθείτε τι πανό σηκώθηκε για τον Μάντζουκιτς και τι για τον Μπουφόν. Και δεν είναι θέμα παικτών αλλά σχέσεων, διάθεσης και ελευθερίας. Μια φτωχή οπαδική “παράσταση” περισσότερο για να γίνει. Στην Ευρώπη ήταν διαφορετικά αλλά και εκεί το κορεό του κέντρου ήταν σημαντική. Ακόμη και η κάμερα έδειχνε διάθεση να... θάψει τα όσα γίνονται στην κούρβα».

«Εκτίμησή μου είναι πως η διοίκηση θα θελήσει να καθαρίσει ακόμη περισσότερο την κούρβα. Για να γίνω πιο συγκεκριμένος, τα αφεντικά που κάνουν κουμάντο και αυτούς που είναι δίπλα τους», τονίζει. «Η κούρβα έχει αλλάξει έτσι κι αλλιώς. Είναι πολύ πιο εύκολο να βρεθεί κάποιος εκεί. Βλέπεις μητέρες με τα παιδιά τους, βλέπεις τιφόζι που κάθονται αν δεν υπάρχει ένταση μέσα στον αγωνιστικό χώρο. Δεν είναι όπως παλιά, ούτε καν όπως στην αρχή του Juventus Stadium», προσθέτει.

«Παλιά έπαιρνε κάποιος ένα εισιτήριο στην κούρβα και το θεωρούσε επιτυχία, σήμερα δεν είναι λίγοι αυτοί που το παίρνουν επειδή απλά είναι φθηνότερο. Και φταίμε και εμείς σε αυτό. Δεν προσέχαμε που τα δίναμε και το βρήκαμε μπροστά μας», δηλώνει.


«Ο νέος ρόλος των official fan club»
«Ποιο είναι το μέλλον; Πριν περίπου δύο χρόνια είχες κάνει μια πρόβλεψη και δικαιώθηκες. Τώρα τι βλέπεις;», τον ρωτήσαμε. «Ο Αντρέα Ανιέλι έχει πλάνο. Δεν λειτουργεί εν βρασμώ. Και λειτουργεί όπως σχεδιάζει τη Γιουβέντους, όχι όπως νιώθει», λέει και συνεχίζει: «Είναι ένας μεγάλος πρόεδρος. Αρέσουν ή όχι οι πρακτικές του, είναι πιστός στο πλάνο του. Γιατί, όπως είπα, έχει πλάνο. Και ξέρετε ποιο είναι αυτό; Να δώσει περισσότερο χώρο στα επίσημα κλαμπ της ομάδας».

Για να προσθέσει: «Γιατί αυξήθηκαν τα διαρκείας; Για να έρθει ο Κριστιάνο Ρονάλντο; Αυτή είναι μια εύκολη σκέψη, αρκετά επιφανειακή. Ο Κριστιάνο Ρονάλντο θα καλύψει μόνος του τα λεφτά της μεταγραφής του και θα φέρει τα πενταπλάσια. Πόσα έδωσε η Γιούβε για τον Ιγκουαΐν; Πόσα για τον Κριστιάνο; Η διαφορά των δύο αγορών είναι μικρή, κάπου στα 15-20 εκατ. ευρώ. Κάνω λάθος σε αυτό; Τα διαρκείας αυξήθηκαν για να αλλάξει μορφή το πέταλο. Να πάρουν λιγότεροι οργανωμένοι γιατί κάποιοι δεν μπορούν τέτοιο οικονομικό βάρος, ξέρετε κι εμείς έχουμε οικονομικό προβλήματα, όχι μόνο εσείς».


«Με αυτούς σχεδιάζεται το μέλλον»
Ο Ιταλός οπαδός συνέχισε να μας μιλάει για τις σκέψεις του, λέγοντας: «Η Γιουβέντους πιστεύω πως με την πρώτη ευκαιρία που θα της δοθεί θα κλείσει όποιο κλαμπ κάνει κάτι μεμπτό, κάτι παράνομο. Για όλα τα κλαμπ γνωρίζει τα πάντα και περιμένει τη σημαντική αφορμή. Το λάθος, μπορούμε να πούμε. Οπως έγινε με τους Viking. Και τότε, εντελώς ξαφνικά, στο μέσο της σεζόν είπε “τέλος τα εισιτήρια”. Τιμωρήθηκαν μέλη με απαγόρευση εισόδου και πήγαιναν μόνο όσοι είχαν διαρκείας. Οι άλλοι τιφόζι, αν και είχαν δώσει συνδρομές, δεν μπορούσαν να πάρουν εισιτήρια. Αρα; "Γονάτισε το κλαμπ". Αυτό θεωρώ πως δεν είναι απίθανο να γίνει και φέτος. Αρκεί να γίνει κάποιο λάθος από τους οπαδούς. Για σκεφτείτε το. Τέλος οι Viking που κουβαλούν τόσα χρόνια ιστορίας. Τέλος και ένα ακόμη κλαμπ της κούρβας. Και μετά θα ψάχνουν όλοι το επόμενο».

«Αυτό που βλέπουμε να αναπτύσσεται σε κάθε επίπεδο είχε σχεδιαστεί πριν παρουσιαστεί το νέο σήμα της Γιουβέντους. Η Γιούβε επέλεξε να ανοίξει την αγορά της. Και ένας οπαδός από ένα Juventus official fan club θεωρείται και είναι καλύτερος πελάτης από εμένα. Θα αγοράσει τη φανέλα του Κριστιάνο Ρονάλντο, όπως είχε αγοράσει και του Ντιμπάλα ή του Ιγκουαΐν. Θα ξοδέψει περισσότερα στο γήπεδο. Τέτοιους οπαδούς θέλουν οι περισσότερες ομάδες, τέτοιους ψάχνει και η Γιουβέντους του Αντρέα Ανιέλι. Εγώ φέτος δεν πήρα διαρκείας. Και από αντίδραση και για οικονομικούς λόγους. Οι περισσότεροι πήραν. Θα αντέξουν την αύξηση της επόμενης σεζόν; Ο πρόεδρος θα πάρει Champions League. Το έχει αποφασίσει και θα το πετύχει. Αλλά θα τα έχει αλλάξει όλα έως τότε. Για δείτε πόσες μεγάλες αλλαγές έχουν γίνει το τελευταίο διάστημα: σήμα ομάδας, ονομασία γηπέδου, πολιτική και φιλοσοφία ομάδας, θα δούμε πόσοι Ιταλοί θα παίζουν στη βασική ενδεκάδα τη νέα σεζόν. Δύσκολο να το δεχτούμε αλλά δεν μπορούμε να πού,με πως δεν το βλέπουμε. Τα πάντα άλλαξαν ή αλλάζουν. Τυχαία άλλαξε και η ονομασία των αναγνωρισμένων κλαμπ; Το “Juventus club DOC” έγινε “Juventus official fan club”. Νέο ξεκίνημα, αφήνοντας την παλιά μορφή να ξεχαστεί. Μαζί και τα αρκετά λάθη που είχαν γίνει. Πρόσθεσε δύο αγγλικές λέξεις στην ονομασία γιατί εκεί βλέπει το μέλλον. Στην παγκόσμια αγορά. Η Γιουβέντους αποφάσισε να δώσει περισσότερη σημασία στον παγκόσμιο οπαδό της. Πάνω σε όλα αυτά έχει σχεδιαστεί το μέλλον. Μιλάμε για την παγκόσμια Γιούβε...».



1 σχόλιο:

  1. Nα σας πω κι εγω.. τα πανώ δε μ αρεσουν στο γήπεδο, γιατι κοβουν και τη θεαση, αλλα και χανει η κερκιδα την επιβλητικοτητα της, φαίνεται πιο ``κοντη``. Τα θεωρω και παλιομοδιτικα, γι αυτο προτιμω τις σημαιες κτλ. Το γηπεδο πρεπει να μεγαλωσει ..εστω κατα αυτες τις 2000 που λενε οτι ειναι εφικτο με την παρουσα δομη. Chris il Capo

    ΑπάντησηΔιαγραφή